Polecamy najlepsze książki kulinarne na lato!
Oto przepis na… smakowite wakacje!
Polecamy najlepsze książki o kuchni i gotowaniu na lato! Nie zachęcamy was oczywiście do spędzenia wakacji w otoczeniu garnków i patelni, ale uważamy, że kulinarna lektura sprawdza się niezależnie od okoliczności. A oto pozycje, które przyciągnęły naszą uwagę swoją tematyką bądź piękną szatą graficzną. Jest wśród nich oda na cześć kalafiora i sprawdzony sposób na kiszoną cytrynę. Przed wami najlepsze książki o kuchni i gotowaniu, jakie ostatnio pojawiły się na rynku!
Leanne Kitchen, Kalafior to król, Buchmann
Jeśli myślisz, że kalafior można zjeść wyłącznie z masłem i bułką tartą, to znaczy, że tak naprawdę nic nie wiesz o tym cudownym warzywie. Gdyby się uprzeć, można by go jeść od rana do wieczora i na pewno długo by się nie znudził. W książce znajdziemy 70 przepisów, które udowodnią, że kalafior to prawdziwy król wśród warzyw. Możemy z niego przyrządzić zarówno niebanalne desery – na przykład limonkowo-kokosowy sernik, jak i potrawy, które utulą nas w długie zimowe wieczory – kalafiorową pizzę, sycący dahl czy zaskakujące przystawki.
Hanna Lis, Mój świat na talerzu, Edipresse
Makarony, steki, tosty, jajka. Tych wyrazów Hanna Lis zdecydowanie nie unika. Dziennikarka serwuje nam 80 przepisów z całego świata, które w mig znikają z talerzy. Jej kurczak gong bao, andaluzyjski chłodnik z migdałów czy ravioli z tymiankowo-szałwiową ricottą to gwarancja prawdziwej uczty smaków. Bo Hanna Lis naprawdę zna się na rzeczy, i dlatego ze zwykłych składników robi dzieła sztuki. A każde danie doprawione jest jej autorskimi zdjęciami i tekstem.
Niki Segnit, Sztuka gotowania, Buchmann
Przełomowa książka, która odkrywa zasady leżące u podstaw… wszystkich przepisów. Dzięki tej książce poczujesz się swobodniej w kuchni, nauczysz się jak „działają” przepisy, będziesz eksperymentować i bawić się smakami. W książce znajdziesz 77 podstawowych receptur, których opanowanie pozwoli ci na pełną improwizację w kuchni. Wystarczy tylko otworzyć się na porady autorki, przyswoić sobie kilka reguł i nagle z odtwarzacza przepisów staniesz się kuchennym maestro.
Vanessa Lewis, Śniadanka z czterech stron świata, Znak
Przegląd śniadań z całego świata, z uporządkowanymi od A do Z różnorodnymi, acz zaskakującymi i prostymi w przygotowaniu przepisami. Każdemu państwu poświęcono kilka słów wyjaśnienia: opisana została geneza posiłku i jego kulturowe tło. Jest w czym wybierać. W Irlandii na przykład królują placki ziemniaczane „boxty”, a na Jamajce chleb kokosowy w parze z tropikalnym koktajlem.
Vege słodycze (praca zbiorowa), Olimp Media
Myślisz, że nie da się zrobić smacznego ciasta, naleśników i kremu do tortu bez użycia mleka, śmietanki, masła oraz jajek? Jeśli tak, to jesteś w błędzie! Proponujemy ci zestaw przepisów na słodkie wypieki oraz desery, w których składniki pochodzenia zwierzęcego zostały zastąpione produktami roślinnymi, np. jajka siemieniem lnianym lub skrobią ziemniaczaną, mleko krowie – mlekiem orzechowym czy ryżowym, a żelatyna – agarem. Znajdziesz tu m.in. tort biszkoptowy, ciasteczka owsiane, mus czekoladowy z awokado i sorbet truskawkowy na patyku.
Patrycja Machałek, Przetwory z pomysłem, Znak
Odkryj przepis na kiszoną cytrynę i marynowane kiełki. Kanapki posmaruj paprykowym pindżurem, do makaronu dodaj ajvaru własnej roboty. Frużeliny, dżemy i marmolady będą doskonałe do kanapek, deserów, a nawet mięs! Słodko-ostre pikle zaskoczą jako dodatek do obiadu, a domowy ocet z pigwy przyniesie ukojenie w gorący letni dzień. Prace zaplanujesz z praktycznym kalendarzem sezonowym. Pozbądź się z kuchni konserwantów, barwników i syntetycznych wzmacniaczy smaku. Książka zarówno dla tych, którzy dopiero zaczynają przygodę z przetwarzaniem owoców i warzyw, jak i dla tych, którzy znają już tajniki pasteryzowania, ale szukają inspiracji i odmiany.
Asja Michnicka, Mama na roślinach, Buchamann
Książka obala wiele mitów narosłych wokół weganizmu i przekonuje, że zbilansowana roślinna dieta jest bezpieczna na każdym etapie życia – także podczas ciąży i karmienia piersią. Mama na roślinach to przewodnik po wegańskim macierzyństwie – od dnia, kiedy kobieta dowiaduje się, że jest w ciąży, do pierwszych miesięcy po narodzinach dziecka. Autorka łączy fachową wiedzę z indywidualnym doświadczeniem wegemamy, udziela praktycznych porad i prezentuje niemal sto przepisów na proste i smaczne roślinne potrawy nie tylko dla mam.