Reklama

Polecamy najlepsze książki o kuchni i gotowaniu na lato! Nie zachęcamy was oczywiście do spędzenia wakacji w otoczeniu garnków i patelni, ale uważamy, że kulinarna lektura sprawdza się niezależnie od okoliczności. A oto pozycje, które przyciągnęły naszą uwagę swoją tematyką bądź piękną szatą graficzną. Jest wśród nich oda na cześć kalafiora i sprawdzony sposób na kiszoną cytrynę. Przed wami najlepsze książki o kuchni i gotowaniu, jakie ostatnio pojawiły się na rynku!

Reklama

Leanne Kitchen, Kalafior to król, Buchmann

Jeśli myślisz, że kalafior można zjeść wyłącznie z masłem i bułką tartą, to znaczy, że tak naprawdę nic nie wiesz o tym cudownym warzywie. Gdyby się uprzeć, można by go jeść od rana do wieczora i na pewno długo by się nie znudził. W książce znajdziemy 70 przepisów, które udowodnią, że kalafior to prawdziwy król wśród warzyw. Możemy z niego przyrządzić zarówno niebanalne desery – na przykład limonkowo-kokosowy sernik, jak i potrawy, które utulą nas w długie zimowe wieczory – kalafiorową pizzę, sycący dahl czy zaskakujące przystawki.

Materiały prasowe

Hanna Lis, Mój świat na talerzu, Edipresse

Makarony, steki, tosty, jajka. Tych wyrazów Hanna Lis zdecydowanie nie unika. Dziennikarka serwuje nam 80 przepisów z całego świata, które w mig znikają z talerzy. Jej kurczak gong bao, andaluzyjski chłodnik z migdałów czy ravioli z tymiankowo-szałwiową ricottą to gwarancja prawdziwej uczty smaków. Bo Hanna Lis naprawdę zna się na rzeczy, i dlatego ze zwykłych składników robi dzieła sztuki. A każde danie doprawione jest jej autorskimi zdjęciami i tekstem.

Materiały prasowe

Niki Segnit, Sztuka gotowania, Buchmann

Przełomowa książka, która odkrywa zasady leżące u podstaw… wszystkich przepisów. Dzięki tej książce poczujesz się swobodniej w kuchni, nauczysz się jak „działają” przepisy, będziesz eksperymentować i bawić się smakami. W książce znajdziesz 77 podstawowych receptur, których opanowanie pozwoli ci na pełną improwizację w kuchni. Wystarczy tylko otworzyć się na porady autorki, przyswoić sobie kilka reguł i nagle z odtwarzacza przepisów staniesz się kuchennym maestro.

Materiały prasowe

Vanessa Lewis, Śniadanka z czterech stron świata, Znak

Przegląd śniadań z całego świata, z uporządkowanymi od A do Z różnorodnymi, acz zaskakującymi i prostymi w przygotowaniu przepisami. Każdemu państwu poświęcono kilka słów wyjaśnienia: opisana została geneza posiłku i jego kulturowe tło. Jest w czym wybierać. W Irlandii na przykład królują placki ziemniaczane „boxty”, a na Jamajce chleb kokosowy w parze z tropikalnym koktajlem.

Materiały prasowe

Vege słodycze (praca zbiorowa), Olimp Media

Myślisz, że nie da się zrobić smacznego ciasta, naleśników i kremu do tortu bez użycia mleka, śmietanki, masła oraz jajek? Jeśli tak, to jesteś w błędzie! Proponujemy ci zestaw przepisów na słodkie wypieki oraz desery, w których składniki pochodzenia zwierzęcego zostały zastąpione produktami roślinnymi, np. jajka siemieniem lnianym lub skrobią ziemniaczaną, mleko krowie – mlekiem orzechowym czy ryżowym, a żelatyna – agarem. Znajdziesz tu m.in. tort biszkoptowy, ciasteczka owsiane, mus czekoladowy z awokado i sorbet truskawkowy na patyku.

Materiały prasowe

Patrycja Machałek, Przetwory z pomysłem, Znak

Odkryj przepis na kiszoną cytrynę i marynowane kiełki. Kanapki posmaruj paprykowym pindżurem, do makaronu dodaj ajvaru własnej roboty. Frużeliny, dżemy i marmolady będą doskonałe do kanapek, deserów, a nawet mięs! Słodko-ostre pikle zaskoczą jako dodatek do obiadu, a domowy ocet z pigwy przyniesie ukojenie w gorący letni dzień. Prace zaplanujesz z praktycznym kalendarzem sezonowym. Pozbądź się z kuchni konserwantów, barwników i syntetycznych wzmacniaczy smaku. Książka zarówno dla tych, którzy dopiero zaczynają przygodę z przetwarzaniem owoców i warzyw, jak i dla tych, którzy znają już tajniki pasteryzowania, ale szukają inspiracji i odmiany.

Reklama
Materiały prasowe

Asja Michnicka, Mama na roślinach, Buchamann

Książka obala wiele mitów narosłych wokół weganizmu i przekonuje, że zbilansowana roślinna dieta jest bezpieczna na każdym etapie życia – także podczas ciąży i karmienia piersią. Mama na roślinach to przewodnik po wegańskim macierzyństwie – od dnia, kiedy kobieta dowiaduje się, że jest w ciąży, do pierwszych miesięcy po narodzinach dziecka. Autorka łączy fachową wiedzę z indywidualnym doświadczeniem wegemamy, udziela praktycznych porad i prezentuje niemal sto przepisów na proste i smaczne roślinne potrawy nie tylko dla mam.

Materiały prasowe
Reklama
Reklama
Reklama