olej-rzepakowy
Fot. Adobe Stock
VIVA! Tylko u nas

Najlepszy produkt dla zdrowia i urody?

Odkryj cudowne właściwości oleju rzepakowego!

Artykuł sponsorowany 16 października 2020 14:50
olej-rzepakowy
Fot. Adobe Stock

O lekko słomkowej barwie i neutralnym smaku. Często dzięki wysokiej temperaturze dymienia używany podczas smażenia, pieczenia, gotowania zup i sosów. Olej rzepakowy, bo o nim mowa to produkt uniwersalny, który skrywa w sobie bogactwo wartości odżywczych przydatnych dla naszego zdrowia. Jakich?

Zdrowotne właściwości oleju rzepakowego

Tłoczony z podwójnie ulepszonych odmian rzepaku olej, to skarbnica składników odżywczych, które korzystnie wpływają na nasz organizm. Zawiera w sobie potrzebne dla prawidłowego rozwoju oraz zdrowia kwasy tłuszczowe nienasycone: omega-6 oraz omega-3. W odpowiedniej proporcji w stosunku 2:1  (a taką właśnie odnajdziemy w oleju rzepakowym), odgrywają ważną rolę z punktu widzenia zdrowotnego. Niestety nasza codzienna dieta jest uboga w te składniki, dlatego tak ważne jest urozmaicenie jadłospisu produktami, które zawierają wspomniane kwasy tłuszczowe. Najlepszym ich źródłem są tłuste ryby, jednak w Polsce spożywamy ich mało. Dlatego idealnym rozwiązaniem jest codzienne używanie oleju rzepakowego!

olej-rzepakowy
Fot. Adobe Stock

Czy wiesz, że zawiera on 10 razy więcej wspomnianych wcześniej kwasów tłuszczowych omega -3 niż np. oliwa z oliwek? Olej rzepakowy zawiera witaminy E i K oraz prowitaminę A. Witamina K przyczynia się do prawidłowego krzepnięcia krwi i pomaga w utrzymaniu zdrowych kości. Jest to bardzo ważny składnik naszej diety. Wspomniana witamina E bierze udział w ochronie naszego DNA. Dostarcza antyoksydantów, które usuwają z naszego organizmu nadmiar wolnych rodników wpływających niekorzystnie na nasze zdrowie.

Olej rzepakowy w diecie dziecka

Jako jeden z nielicznych produktów może być spożywany przez niemowlęta już od 6. miesiąca życia. Kwasy tłuszczowe zawarte w oleju rzepakowym mają znaczący wpływ na prawidłowy wzrost i rozwój dziecka już w pierwszych miesiącach jego życia! Dodawany do zup, przecierów warzywnych oraz sosów wzbogaci je o dodatkowe wartości odżywcze. Wspomaga również prawidłowy rozwój wzroku u niemowląt do 12 miesiąca życia i przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania mózgu. Może być również spożywany przez kobiety w ciąży.

olej-rzepakowy
Fot. Adobe Stock

Olej rzepakowy i występujące w nim składniki to również prawdziwa kwintesencja tego, czego potrzebuje nasza skóra. Ma neutralny zapach i jest nieinwazyjnym składnikiem, który dostarcza nam witamin korzystnie wpływających na stan skóry oraz włosów. Dzięki dostarczeniu wspomnianych składników możemy czuć się pięknie i zdrowo przez długi czas!

Więcej informacji można znaleźć na stronie www.olejrzepakowy.com i na Facebooku www.facebook.com/olej.rzepakowy.skarbem.europy.

Materiał powstał w ramach kampanii Olej Rzepakowy skarbem Europy

olej-rzepakowy
Fot. Mat.prasowe

olej-rzepakowy
Fot. Mat.prasowe

„Treść niniejszej kampanii promocyjnej wyraża poglądy wyłącznie jej autora, za którą ponosi on bezwzględną odpowiedzialność. Komisja Europejska ani Agencja Wykonawcza ds. Konsumentów, Zdrowia, Rolnictwa i Żywności (CHAFEA) nie ponoszą żadnej odpowiedzialności za potencjalne wykorzystanie zawartych w niej informacji.”

 

Wideo

Marynarki, kardigany, sukienki maxi, kozaki na słupku. Te produkty będą modne jesienią i zimą 2020/2021

Polecamy

Magazyn VIVA!

Bieżący numer

ANITA WERNER I MICHAŁ KOŁODZIEJCZYK Dziennikarka TVN i dyrektor redakcji Canal+ Sport. Dziennikarskie DNA połączyli, pisząc razem książkę. A wcześniej... zakochali się w sobie. WOJOWNICZKI Marsz na Wersal, „długi piątek” w Islandii, protesty w wyniku zaostrzenia prawa aborcyjnego w Polsce… Kobiety od zawsze musiały walczyć o swoje prawa. EWA WACHOWICZ – zaskakujący bilans 50-latki. PIOTR MACHALICA o dorastaniu, życiowych rebeliach, miłości i wolności. W cyklu EXTRA Słynny fotograf – Steve McCurry uchwycił w obiektywie niezwykłe relacje między zwierzętami a ludźmi.