Reklama

Ranking brytyjskiego magazynu „Restaurant” uznawany jest za jeden z najbardziej prestiżowych na świecie. I rzeczywiście jego renoma dorównuje słynnym gwiazdkom Michelina. Ma jednak nad gwiazdkami pewną przewagę. Najwyższe wyróżnienie Michelina czyli trzy gwiazdki ma aż kilkanaście lokali, a magazyn „Restaurant’” podaje prawdziwą listę zwycięzców, w której jest pierwsze miejsce i miejsca kolejne. Jak powstaje ten ranking? Lista 50 najlepszych restauracji świata układana jest na podstawie głosowania World’s 50 Best Restaurants Academy. Członkami tego liczącego aż tysiąc osób jury są krytycy kulinarni, autorzy książek kulinarnych, szefowie kuchni i kucharze. A oto jak zadecydowali w tym roku!

Reklama

Polecamy też: Co z restauracją w najbardziej luksusowym hotelu w Paryżu zrobił wielki projektant Philippe Starck? Zobaczcie sami!

A zwycięzcą czyli najlepszą restauracją świata jest…

Pierwsze miejsce na liście The World’s 50 Best Restaurants 2016 zajęła Osteria Francescana z włoskiej Modeny. W tej przewidzianej na dwanaście stolików restauracji można spróbować niezwykłej (jak łatwo się domyśleć wyróżnionej również trzema gwiazdkami Michelina) kuchni Massima Bottury. Kucharz czerpie inspiracje z lokalnych składników, podróży oraz… dzieł sztuki. Za menu degustacyjne, w którego skład wchodzi osiem tradycyjnych włoskich potraw trzeba w Osteria Francescana zapłacić 170 euro. Miłośnicy kuchni eksperymentalnej, bo takie menu też proponuje restauracja, muszą liczyć się z jeszcze większym wydatkiem. Eksperymentalna kolacja z winem kosztuje 250 euro.

Materiały prasowe

Restauracja Osteria Francescana we włoskim mieście Modena znajduje się na Via Stella 22.

Polecamy też: Restauracja czy apteka? Oto kolejne dzieło największego skandalisty w świecie sztuki Damiena Hirsta!

Również na podium

Drugie miejsce na liście najlepszych kuchni świata 2016 przypadło ubiegłorocznym zwycięzcom – restauracji El Celler De Can Roca. Ten lokal z hiszpańskiej Girony jest prowadzony przez trzech braci Roca: Josepa, Joana i Jordiego. Oni z kolei zaskarbili sobie uznanie Akademii połączeniem tradycyjnych dań katalońskich i nowoczesnych technik gotowania. Jak wysoko cenią swe umiejętności bracia? Kolacja w El Celler De Can Roca kosztuje od 150 euro w górę… Teraz udajemy się za Ocean, bo trzecie miejsce zajęła restauracja Eleven Madison Park z Nowego Jorku, której szefem jest Daniel Humm. Specjalnością lokalu, reklamowanego jako europejska kuchnia z nowojorskim sznytem jest między innymi miodowo-lawendowa kaczka podawana z jabłkiem oraz pieczoną brukwią. Ale to nie koniec podróży. Na miejscu czwartym znalazła się bowiem restauracji Central z… peruwiańskiej Limy. Zaś otoczona długoletnim kultem kopenhaska Noma wylądowała w tym zestawieniu na miejscu piątym. Tak wygląda ścisła czołówka najlepszych restauracji 2016 roku. Ale nie tylko o rywalizację chodzi w tym konkursie. „Nie jesteśmy tutaj jako rywale, a raczej jako przyjaciele. Naszym wspólnym celem jest po prostu świetna kuchnia i przyjemność naszych gości”, powiedział po ogłoszeniu wyników szef zwycięskiej restauracji Osteria Francescana. Trzymamy za słowo! I zaczynamy zbierać oszczędności na kolację!;)

Materiały prasowe

Massimo Bottura szef restauracji Osteria Francesca w Modenie.

Polecamy też: Tego jeszcze nie było! Zobaczcie szczerozłoty bar w jedynym na świecie siedmiogwiazdkowym hotelu w Dubaju!

Materiały prasowe

Za menu degustacyjne, w którego skład wchodzi osiem tradycyjnych włoskich potraw trzeba w Osteria Francescana zapłacić 170 euro.

Reklama

Polecamy też: 13 tysięcy metrów kwadratowych poświęconych... winu. Muzeum wina La Cité du Vin we Francji robi wrażenie!

Reklama
Reklama
Reklama