Wybrałem 16 książek o kuchni i gotowaniu, które warto podarować na gwiazdkowy prezent!
1 z 16
Książka to niezawodny prezent gwiazdkowy. A co dopiero książka o gotowaniu! Tak się bowiem składa, że pozycje poświęcone kuchni są jednymi z najbardziej efektownych na rynku. Docenią je więc nie tylko mistrzynie i mistrzowie rondla, ale również miłośnicy pięknych przedmiotów. Specjalnie dla was wybrałem aż 14 z nowości dotyczących sekretów kuchni. I sam z przyjemnością zobaczyłbym je pod swoją choinką… Zapraszam do mojej smakowitej galerii!
Polecamy też: Polecam 8 książek o modzie, które warto podarować na Mikołajki!
1. Paweł Łukasik, Grzegorz Targosz, Retrowarzywa, Samo Sedno
Czas powrócić do korzeni! Burak, skorzonera, pasternak, brukiew, rabarbar, jarmuż i topinambur – warzywa dawniej popularne, dziś trochę hipsterskie - wracają do łask. Odkryjcie ponad 100 przepisów, które pozwolą wam zakochać się w nich na nowo!
Polecamy też: Pięć książek o gotowaniu, które warto przeczytać tego lata!
2 z 16
2. Dorota Świątkowska, Moje wypieki i desery, Egmont
W książce znajdziemy najbardziej popularne przepisy na wypieki i desery, zebrane przez autorkę w ciągu sześciu lat prowadzenia przez nią popularnego bloga. Dzięki niej będziemy mogli zajadać się wyśmienitymi sernikami, ciastami drożdżowymi i czekoladowymi, muffinkami i babeczkami, mrożonymi deserami, tortami, makowcami, mazurkami… Chyba wystarczy?
3 z 16
3. Aleksander Baron, Kiszonki i fermentacja, Pascal
Aleksander Baron – charyzmatyczny szef kuchni znanej warszawskiej restauracji Solec 44. Pierwszą kiszonkę zrobił… przypadkiem. Dziś jest najlepszym w Polsce znawcą sztuki fermentacji i zaprasza nas do eksperymentów z przyzwyczajeniami polskiego podniebienia. Cytryny kiszone w wędzonej soli? Jarmuż fermentowany w jogurcie z jałowcem? Kiszony rabarbar z grapefruitem w miodowej zalewie? Czas coś zakisić!
4 z 16
4. Deb Perelman, Smitten Kitchen czyli Nowy Jork na talerzu, Znak
Przede wszystkim jest Nowy Jork. Miasto tysiąca zapachów, setek narodowości i języków. Kulinarny tygiel, w którym wykwintna kuchnia miesza się z potrawami ze wszystkich stron świata. Jest też maleńka kuchnia na Manhattanie, której 4m² szczelnie wypełniają nowojorskie smaki. To tu autorka książki wyczarowuje swoje dania. Niech jej proste i efektowne przepisy staną się i twoim oknem na kulinarny świat.
5 z 16
5. Ewa Malika Szyc-Juchnowicz, Przyprawy, Pascal
Kuchnia Maliki wywróci do góry nogami wszystko, co wiesz o przyprawach! Przekonasz się, że sekret smaku tkwi w umiejętności łączenia. Gałka muszkatołowa i grzyby, jałowiec i pieprz cayenne, lukrecja i kurkuma, oregano i sos rybny? Okoń morski z wanilią, mus czekoladowy z solą? Rozum mówi „nie”, zmysły krzyczą „tak, tak, tak!”. Przyprawy mają moc wyzwalania emocji. Dodają daniu charakteru, sprawiają, że smak pamiętamy na długo, a zapach pozostaje z nami na zawsze.
6 z 16
6. Maria Banach, Strączki, Samo Sedno
Strączki na naszych stołach goszczą coraz częściej, ale ciągle za rzadko. A soczewica, groch, fasola, bób, ciecierzyca i soja oferują prawdziwe bogactwo wartości odżywczych. Zastosowanie tych roślin w zupach, sałatkach, sosach, daniach głównych czy deserach daje wprost nieograniczone możliwości łączenia smaków oraz aromatów nie tylko wegetarianom i weganom, lecz także wielbicielom dań mięsnych czy ryb. Wszystko to sprawdziła Maria Banach.
7 z 16
7. Jurek Sobieniak, Street food. Głód ulicy, Pascal
Uliczne jedzenie jest szybkie i pyszne. Tak pyszne, że warto… zrobić je w domu. Jurek Sobieniak podaje sprawdzone kulinarne patenty na street food z całego świata: burgery, hot dogi, langosze, piady, burritos – a także pomysłowe dodatki podkręcające smak najprostszych potraw. To jedzenie, które kochamy wszyscy, nawet jeśli nie chcemy się do tego przyznać.
8 z 16
8. Claus Meyer, Wszystkie smaki Skandynawii, Buchmann
Claus Meyer to jedno z najgorętszych nazwisk w branży. Mówi się o nim jako o "ojcu chrzestnym kuchni skandynawskiej". Jest współzałożycielem słynnej Nomy oraz odpowiada za kultowe Nordic Kitchen Manifesto! Przepisy w książce zostały podzielone porami roku, a całość wzbogacają przepiękne zdjęcia.
9 z 16
9. Maria Pakulnis, Janusz Mizera, Sceny kuchenne, Edipresse
„Marysia i Janusz uwielbiają gotować, wkładają w to serce, a to podstawa udanej kuchni. I jeszcze ta wschodnia nutka, zrozumiała przy nazwisku Pakulnis, która przypomina mi zawsze potrawy serwowane w młodości przez pochodzącą z Kresów babcię Emilię. Maria Pakulnis to wielka artystka na ekranie i na scenie, ale też w kuchni”, tak książkę poleca reżyser Janusz Zaorski.
10 z 16
10. Jamie Olivier, Świąteczne przepisy, Insignis
W tej książce znajdziesz same świąteczne hity! Zajrzyj, wybierz przepisy, opracuj plan, a przede wszystkim – baw się dobrze w te święta! "Ta wyjątkowa książka jest ukoronowaniem mojej siedemnastoletniej kariery. Przez ten czas szlifowałem każdy szczegół, byście za każdym razem mogli osiągać znakomite efekty kulinarne”, mówi jeden z najsłynniejszych kucharzy świata.
11 z 16
11. Szymon Kubicki, Facet i kuchnia, Wydawnictwo Literackie
Jeśli jeszcze nie znacie FiKa czas najwyższy nadrobić zaległości! Gęsta broda i iście rockowy wygląd zdecydowanie wyróżniają go na tle gotujących i blogujących pań. To, że jest facetem, w żaden sposób nie przeszkadza mu z zaangażowaniem i pietyzmem podchodzić do tego, co kładzie na talerzu. A są to potrawy niebanalne, tym bardziej że FiK, czyli Szymon Kubicki, wykluczył ze swej diety gluten.
12 z 16
12. Marieta Marecka, ABC gotowania 2, Egmont
Wiele osób chciałoby gotować, ale przeraża je ogrom pracy potrzebny do przygotowania potraw. Jest to jedynie złudzenie, bo wiele dań można zrobić niewielkim nakładem sił i czasu. I takie właśnie przepisy prezentuje Marieta Marecka. Jak widać, z sukcesem, bo to już druga część jej przebojowego „ABC gotowania”.
13 z 16
13. Jamie Oliver, Gotuj zdrowo dla całej rodziny, Insignis
Każdy z nas rozumie rodzinną kuchnię inaczej. Według Jamiego Olivera chodzi o jedzenie, które daje poczucie bezpieczeństwa, jest proste w przygotowaniu, poprawia nastrój i nadaje się dla wszystkich domowników. Niestety, żeby spełnić te kryteria, bywa niezbyt zdrowe. Ale nie w tej książce! Ma ona zachęcić cię do przygotowywania zdrowych i smacznych posiłków każdego dnia, niezależnie od tego, czy jadasz sami czy z rodziną lub znajomymi. Druga w tym zestawieniu książka mistrza brytyjskiej kuchni.
14 z 16
14. Beata Pawlikowska, Kasza jaglana, Edipresse
Pomaga w oczyszczaniu organizmu, obniża poziom złego cholesterolu, podnosi naturalną odporność, neutralizuje kwasy, czyści jelita, wzmacnia serce. Jest lekkostrawna i bezglutenowa. „Przygotowałam nowe przepisy z kaszą jaglaną: energetyczne śniadania, smaczne sałatki, pożywne zupy, domowy chleb, słodkie desery, nietypowe pasty do kanapek, jaglane sosy, zdrowe ciastka i ciasta”, gwarantuje autorka.
15 z 16
15. Magda Gessler, Schronisko smaków. Moja góralska kuchnia, Edipresse
Gwiazda "Kuchennych rewolucji" zrealizowała swoje marzenie o restauracji w Tatrach. Ale połączyła kulinarną tradycję Podhala z tym, co jest jej bliskie. Dlatego wśród jej góralskich przepisów znajdzie się miejsce na tradycyjną kwaśnicę – choć w unowocześnionej wersji, na pachnące Hiszpanią krewetki z chilli czy… hamburgera. "Książka ta to nie tylko kilkadziesiąt przepisów na dania doprawione góralszczyzną, ale i wzruszający album o kulturze Podhala – wczoraj i dziś. To fascynujący region, który ostrożnie przyjmuje to, co nowe, by dać nam szansę obcowania z cudowną - pełną barw, dźwięków i obrazów - tradycją. A to coraz rzadsze. Chcę, żeby każda strona »Schroniska smaków« była moim zaproszeniem dla Państwa w piękne i smaczne Tatry", opowiada Magda Gessler.
16 z 16
16. Na noże. Starcie na charaktery i przepisy w serialowym hicie, Edipresse
"Na noże" zawiera sporą porcję kulinarnych pomysłów prosto z serialu TVN-u. Śniadania, dania od serca, dary morza i desery to cztery działy ze świeżymi, nowoczesnymi, ale niezbyt skomplikowanymi przepisami. Czytelnicy poznają też odtwórców głównych ról – Wojciecha Zielińskiego, Joannę Jarmołowicz, Piotra Stramowskiego i Weronikę Książkiewicz. I dowiedzą się, jak im się żyje na planie pełnego przysmaków serialu.