Pięć książek kulinarnych, które warto przeczytać tego lata!
1 z 6
Jest zbyt ciepło by gotować? Być może! Ale z pewnością to idealna pogoda by poczytać o gotowaniu! Dlatego wybrałem dla was pięć książek kulinarnych, które warto poznać tego lata. Są wśród nich nowe, wegetariańskie przepisy Marty Dymek i przepięknie wydana książka Grzegorza Łapanowskiego. A tych, którzy naprawdę nie chcą się w tych warunkach zbliżać do palników czy piekarnika mogą zainteresować zdrowe, roślinne koktajle - te powstają tylko przy użyciu blendera! Zapraszam do galerii z najlepszymi książkami kulinarnymi tego lata!
Polecamy też: Pięć książek o gotowaniu, które warto przeczytać tego lata!
2 z 6
1. Grzegorz Łapanowski, Wzór na smak, Full Meal Publishing House
O tym dlaczego słodki lubi kwaśny gra ze słonym. O tym co to jest umami i na czym polega fenomen kostki rosołowej. Jaka jest rola konsystencji i kolorów. Z czego zrobić najlepszą panierkę i jak przygotować idealnego soczystego kurczaka. Co pasuje do buraka, a co do wołowiny? Co zrobić z pomidorem. Jak go pokroić, zetrzeć, zmielić, posiekać, upiec, ugotować, udusić. Z bazylią, tymiankiem, rozmarynem, szałwią, anyżem, koprem włoskim, czosnkiem, cebulą, cytryną, oliwa, masłem, z wieprzowiną, wołowiną, jagnięciną i z rybami… O tym wszystkim w fascynujący sposób opowiada znany kucharz Grzegorz Łapanowski. Polecam!
Polecamy też: Wybrałem 16 książek o kuchni i gotowaniu, które warto podarować na gwiazdkowy prezent!
3 z 6
2. Sabrina Ghayour, Sirocco, Insignis
Inspiracją do wszystkich przepisów w tej książce była kuchnia Bliskiego Wschodu, ale ich podstawą są znane nam świeże produkty. Niezależnie od tego, czy chcesz ugotować kilka dań na rodzinny posiłek, czy tylko jedną potrawę, ta książka zawiera wszystko, czego ci potrzeba. Każdy znajdzie tu coś dla siebie – są tu inspirujące pomysły na śniadania, obiady i kolacje czy przekąski do drinków z przyjaciółmi. Potrawy powstają na bazie łatwo dostępnych składników, są wyjątkowe, a zarazem całkiem swojskie, i idealnie nadają się na każdą okazję. Jeśli brakuje ci jakiegoś składnika, nie przejmuj się – po prostu go pomiń.
Polecamy też: Dziś rocznica urodzin Salvadora Dali! Czy wiecie, że ten popularny malarz był też… utalentowanym kucharzem.
4 z 6
3. Katarzyna Burzyńska-Sychowicz, Bez cukru #kasiuniagotuje, Edipresse Polska
Słodycze bez cukru, ciasta bez mąki, słodkości… bez wyrzutów sumienia. Prezenterka Katarzyna Burzyńska do niedawna potrafiła się bawić do rana. Ale odkąd została mamą, rano mówi „Dzień dobry Polsko!”, by prosto z telewizyjnego studia biec do do domu i rozpieszczać domowników zdrowymi pysznymi słodkimi daniami, które komponuje według własnych przepisów. Warto spróbować!
Polecamy też: Zbliżają się wymarzone wakacje? Oto 5 przepisów na słodycze bez cukru i wyrzutów sumienia!
5 z 6
4. Marta Dymek, Nowa Jadłonomia, Marginesy
Autorka najgłośniejszej polskiej książki o kuchni roślinnej, powraca. Tym razem w roli głównej wystąpią polskie, sezonowe warzywa w zupełnie nowej odsłonie – w przepisach z kuchni całego świata. Bulwa selera po chińsku? Węgierski gulasz z papryk i boczniaków? Turecka zupa soczewicowa? Mizeria po koreańsku? To tylko kilka dań na zebranie sił przed wielką, roślinną podróżą! Aby kulinarnie podróżować, nie trzeba kupować egzotycznych produktów. Niepotrzebne są też wymyślne sprzęty ani rekwizyty. Wystarczy udać się na najbliższy bazar lub do warzywniaka i kupić polskie warzywa, a następnie skorzystać z niepospolitych przypraw oraz podpatrzonych w innych kuchniach technik. Nagle okaże się, że warzywa znane od dzieciństwa mogą codziennie pysznie zaskakiwać. To działa!
Polecamy też: Pięć książek o gotowaniu, które warto przeczytać tego lata!
6 z 6
5. Magdalena Olszewska, Tomasz Olszewski, Cudowna moc roślinnych koktajli, Septem
Autorzy książki, założyciele popularnego bloga o zielonych koktajlach i sokach (Surojadek.com), miłośnicy zielonych koktajli i świeżo wyciskanych soków, w ciągu roku przepuszczają przez blender i wyciskarkę kilkaset kilogramów warzyw i owoców. Promują zdrowe odżywianie oraz lokalnych producentów warzyw i owoców. Udowadniają, że to, co zdrowe, może być również smaczne. Przepisy oraz podpowiedzi zawarte w tej książce sprawią, że szybko zaczniesz eksperymentować i samodzielnie szukać swoich ulubionych połączeń smakowych. Poznaj leczniczą moc roślin, wypróbuj przepisy i ciesz się świetnym samopoczuciem przez cały rok! A zatem… do blendera marsz!
Polecamy też: Te książki o przyrodzie zawładnęły umysłami czytelników. 5 dzieł, które musisz przeczytać!