Strona zawiera treści przeznaczone
tylko dla osób dorosłych

World Class Cocktail Festival
Fot. Materiały prasowe
ZE ŚWIATA KULINARIÓW

Jakie koktajle piła przedwojenna stolica? Spróbuj ich dzisiaj podczas World Class Cocktail Festival!

Dowiedz się więcej

WSPÓŁPRACA REKLAMOWA 20 lipca 2021 15:15
World Class Cocktail Festival
Fot. Materiały prasowe

Czym umilali sobie czas Warszawiacy podczas wieczornych wyjść z przyjaciółmi? Poza czystą wódką w szklankach można było znaleźć kawę z whisky, wódkę z sodą lub grenadyną. Koktajle bardzo często robiono również na bazie wermutu. Z okazji trwającego World Class Cocktail Festival podpowiadamy, gdzie możecie spróbować koktajli w przedwojennym stylu. 

#Mazagran - czym jest?

To klasyczny i elegancki koktajl na bazie kawy, cukru i rumu. Choć był popularnym trunkiem w przedwojennych, warszawskich restauracjach, to lata jego świetności przypadają na okres PRL-u. Mazagran podawano na zimno, często z kostkami lodu, w wysokiej szklance. Cena koktajlu nie była zbyt wygórowana. W lokalu płacono za niego 1,20 zł, podczas gdy średnia pensja w latach 30-tych wynosiła około 300 zł. Być może dlatego mówi się o nim, że piła go cała stolica. Obecnie wariacji na temat koktajli z kawą jest wiele. Podczas World Class Cocktail Festiwal takiej kawowej kombinacji smaków można spróbować w Warshishawa Lounge Bar. Koktajl z kawą w nazwie powstał m.in. przy użyciu likieru kawowego oraz espresso. Pobudzająco!

#Manhattan - popularny amerykański koktajl

Jeden z najpopularniejszych amerykańskich koktajli, który otrzymał swą nazwę na cześć wyspy Manhattan, centralnej dzielnicy Nowego Jorku. Choć powstał w USA, to ma wiele wspólnego z Polską i przedwojenną Warszawą. W latach 30-tych serwowany był w większości modnych, stołecznych lokali m.in. w Adrii. Koktajl produkowany jest na bazie whiskey i uzupełniany odpowiednią ilością słodkiego wermutu oraz kilkoma kroplami angostury bitters. W warszawskim Warmucie spróbujecie oryginalnej wariacji o nazwie “Wola” z whisky, wermutem, miodem i figą. Dodatkowo oko Gości z pewnością ucieszy widok baru z historią, który został skonstruowany z wyposażenia 100-letniej apteki!

World Class Cocktail Festival
Fot. Materiały prasowe

#Kruszon - ulubieniec Pań

To koktajl, który był umiłowany szczególnie przez Panie. Prawdopodobnie przez jego pyszny, owocowy smak. Serwowany był głównie na potańcówkach. Kruszon robiono na bazie białego wina lub szampana z dodatkiem owoców, np. limonki lub ananasów. Dodawano do niego również słodki likier. Tą przedwojenną kompozycją prawdopodobnie zainspirowali się barmani z warszawskiego Weles Bar. Ta oryginalna wariacja kryje się pod nazwą „Africa 75”, a do jej zrobienia wykorzystano m.in. prosecco, likieru z gorzkich pomarańczy oraz limonki. Tłem całej degustacji będzie niesamowite wnętrze koktajlbaru, czyli błyszczący, cynowy sufit czy rzeźbione drewniane bary. Koniecznie zajrzyjcie!

Listę koktajlbarów oraz szczegółowe menu znajdziecie na stronie festiwalu: www.CocktailFestival.pl

Daty Festiwalu: 07 lipca - 1sierpnia 2021 r.

Rezerwacje: na CocktailFestival.pl

Pełna lista koktajlbarów: CocktailFestival.pl  

World Class Cocktail Festival
Fot. Materiały prasowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Wideo

Maciej Musiał zadzwonił do Dagmary Kaźmierskiej z przeprosinami. Wcześniej zamieścił w sieci niestosowny komentarz

Akcje

Polecamy

Magazyn VIVA!

Bieżący numer

FILIP CHAJZER w poruszającej rozmowie wyznaje: „Szukam swojego szczęścia w miłości, w życiu, na świecie…”. GOŁDA TENCER: „Ludzie młodzi nie znają historii. Patrzą do przodu (…). A ja robię wszystko, by ocalić pamięć”, mówi. JAN HOLOUBEK i KASPER BAJON: reżyser i scenarzysta. Czego nie nakręcą, staje się hitem. A jak wyglądają ich relacje poza planem filmowym? MONIKA MILLER od lat zmaga się z depresją i chorobą dwubiegunową, ale teraz za sprawą miłości pierwszy raz w życiu jest szczęśliwa.