Jak być bardziej eko w kuchni? Poznaj nasze sprawdzone sposoby!
To wcale nie takie trudne. Pomożesz sobie i plenecie!
Ilość produkowanego plastiku jest zatrważająca – musimy przyznać, że przejął kontrolę nad naszym życiem. Rozprzestrzenił się do tego stopnia, że jest go pełno nawet w miejscach, w których nie ma ludzi – dzikich i pozornie nieskażonych obszarach na Ziemi. Co roku do oceanów i mórz trafia aż 8 milionów ton plastiku! Te liczby bardzo niepokoją, dlatego warto wziąć sprawy w swoje ręce i rozpocząć od zadbania o swoje cztery kąty.
Zobacz także: Już niedługo mogą zniknąć na zawsze. Te gatunki zwierząt są najbardziej zagrożone
Gwiazdy żyją w stylu eko - kuchnia przyjazna środowisku
W każdym domu produkowany jest plastik, a najwięcej jest go w kuchni. Ograniczenie go i nabranie nowych nawyków nie tylko pomoże środowisku, ale przy okazji uporządkuje wnętrze. Bycie ekologicznym jest nie tylko zdrowe i przyjazne naturze, stało się wręcz modne! Pokochały je gwiazdy, m.in. Kourtney Kardashian oraz blogerki jak Kasia Tusk, która na swoim Instagramie oraz stronie internetowej Make Life Easier pokazała, w jaki sposób urządzić przyjazną środowisku kuchnie, w której nie brakuje dobrego designu. Zmiany wyjdą nam na lepsze: zadbamy o ekosystem, a w kuchni zapanuje porządek.
Kuchnia 2021 w stylu eko - od czego zacząć?
Na najwięcej produktów plastikowych natykamy się podczas zakupów, dlatego warto robić je umiejętnie. Jednym z najczęściej popełnianych błędów jest przynoszenie do domu produktów w plastikowych opakowaniach, woreczkach, tackach i torebkach, podczas gdy możemy je zastąpić np. materiałowymi workami. Kupując owoce lub warzywa większość ludzi dodatkowo pakuje je w woreczki zapominając, że część z nich ma swoją własna barierę ochronną i dodatkowe opakowania są zbędne. W przypadku owoców narażonych na zniszczenie (np. truskawek) praktyczna okaże się łubianka, która posłuży nam bardzo długo. Coraz więcej sklepów daje możliwość pakowania produktów we własne pojemniki, słoiki lub naczynia wielokrotnego użytku. W ten sposób uniknie się przynoszenia do domu zbędnych plastikowych opakowań.
Organizacja kuchni eko
Pozbywając się plastiku z domu często ciężko jest znaleźć alternatywy na przechowywanie produktów spożywczych. W przypadku przechowywania warzyw nie można się obyć bez plastikowej torebki, a podczas mrożenia nic nie zastąpi torebek strunowych… Czy da się w ogóle zorganizować kuchnię bez plastiku? Z pewnością nie jest to wcale aż tak skomplikowane! Warto pamiętać o kilku podstawowych zasadach. Jakich?
Przechowywanie żywności w kuchni eko
Niezwykle przydatne w kuchni okażą się papierowe torebki, którymi z powodzeniem można zastąpić plastikowe woreczki. Można w nich trzymać na przykład awokado, które szybciej dojrzeje, to również idealny sposób do przetrzymywania suszu (np. grzybów). Sałatki oraz gotowe dania, które należy trzymać w lodówce można przechowywać w szklanych słoikach. Przydadzą się one również do przetrzymywania ziół. Idealnie sprawdzą się także drewniane skrzynki (na twarde owoce i warzywa) oraz siatkowe worki na ziemniaki, których używały nasza babcie – a dodatkowo świetnie wkomponują się we wnętrze kuchni lub spiżarni!
Sprzątanie w kuchni eko - detergenty
Detergenty do czyszczenia zazwyczaj znajdują się w plastikowych butelkach, a również podczas sprzątania chcemy ich uniknąć. Najlepiej sprawdzi się więc robienie domowych środków czystości. Nie dość, że będzie bardziej eko, to i okaże się zdecydowanie tańsze! Podczas sprzątania spróbuj się też przestawić z papierowych ręczników na klasyczne bawełniane ściereczki.
Jak widzisz, w dbaniu o planetę nie ma wcale tak dużo wysiłku i wyrzeczeń, jak by się mogło wydawać. Za każdym razem, kiedy rezygnujesz z kolejnego plastikowego opakowania, robisz zapewne mały krok dla siebie, za to duży - dla Ziemi. Tak trzymać!