Reklama

Jesień 2022 to idealny moment na urozmaicenie swojej diety o zdrowe, pełne witamin dania. To taki czas, kiedy organizm jest nieco osłabiony i potrzebuje naturalnego wzmocnienia dzięki minerałom, które zawarte są w warzywach i owocach. Mowa oczywiście o sałatkach i zdrowych smoothie, które warto dołączyć do każdego posiłku. Będzie to prawdziwa bomba witaminowa dla organizmu, który odpłaci się większą odpornością, zdrową cerą, włosami i mocnymi paznokciami. Zbudowana zostanie w ten sposób naturalna flora bakteryjna, która ochroni organizm przed wirusami bakteriami. Co warto jeść, aby dostarczyć organizmowi bomby witaminowej?

Reklama

Czytaj też: Jesteś fanką masła orzechowego? Ten przepis na jaglankę musisz wypróbować!

Sałatka z kaszą, zieloną papryką i cebulą

Składniki:

  • woreczek kaszy bulgur
  • miks sałat
  • czerwona cebula
  • zielona papryka
  • awokado
  • ser feta
  • musztarda
  • miód
  • sól
  • pieprz
  • ocet winny

Sałatę opłukać i wsypać do miski. Pokroić paprykę i poszatkować cebulkę, dorzucić do sałaty. Następnie pokroić awokado i również dodać do całości. Ser feta pokruszyć i posypać nim całość. W kubku rozrobić łyżkę musztardy, łyżeczkę octu, miodu oraz szczyptę soli i pieprzu. Następnie powstałym dipem polać sałatkę.

Zielone smoothie ze szpinakiem i jarmużem

  • 200g szpinaku
  • 100 g jarmużu
  • szklanka wody gazowanej
  • szklanka mleka 2%
  • odrobina soku z cytryny
  • dojrzały banan
  • pół jabłka

Do blendera wrzucić wszystkie składniki i zmiksować na gładką masę. Na koniec można dodać kostki lodu. Podawać w przezroczystej szklance, z łodygą selera naciowego. Można posypać siemieniem lnianym.

Zobacz też: Te smaczne i zdrowe dania przygotujesz tylko w 15 minut!

Sałatka owocowa - prawdziwa bomba witaminowa 2022

  • 5 dużych truskawek
  • roszponka
  • pół dojrzałego melona
  • pół awokado
  • garść bezpestkowych winogron
  • pestki słonecznika
  • pestki dyni
  • jogurt naturalny
Reklama

Do miski wsypać roszponkę, pokrojone awokado i melona. Następnie pokroić truskawki winogrona i dodać do miski. Całość polać jogurtem naturalnym (opcjonalnie można wcześniej rozrobić go z miodem). Na wierzch posypać pestkami dyni i słonecznika.

Canva
Canva
Canva
Reklama
Reklama
Reklama