Kuchnia na jesień 2022: Te potrawy mają w sobie prawdziwą bombę witaminową!
Koniecznie wprowadź je do swojej diety!
- Redakcja VIVA!
Jesień 2022 to idealny moment na urozmaicenie swojej diety o zdrowe, pełne witamin dania. To taki czas, kiedy organizm jest nieco osłabiony i potrzebuje naturalnego wzmocnienia dzięki minerałom, które zawarte są w warzywach i owocach. Mowa oczywiście o sałatkach i zdrowych smoothie, które warto dołączyć do każdego posiłku. Będzie to prawdziwa bomba witaminowa dla organizmu, który odpłaci się większą odpornością, zdrową cerą, włosami i mocnymi paznokciami. Zbudowana zostanie w ten sposób naturalna flora bakteryjna, która ochroni organizm przed wirusami bakteriami. Co warto jeść, aby dostarczyć organizmowi bomby witaminowej?
Czytaj też: Jesteś fanką masła orzechowego? Ten przepis na jaglankę musisz wypróbować!
Sałatka z kaszą, zieloną papryką i cebulą
Składniki:
- woreczek kaszy bulgur
- miks sałat
- czerwona cebula
- zielona papryka
- awokado
- ser feta
- musztarda
- miód
- sól
- pieprz
- ocet winny
Sałatę opłukać i wsypać do miski. Pokroić paprykę i poszatkować cebulkę, dorzucić do sałaty. Następnie pokroić awokado i również dodać do całości. Ser feta pokruszyć i posypać nim całość. W kubku rozrobić łyżkę musztardy, łyżeczkę octu, miodu oraz szczyptę soli i pieprzu. Następnie powstałym dipem polać sałatkę.
Zielone smoothie ze szpinakiem i jarmużem
- 200g szpinaku
- 100 g jarmużu
- szklanka wody gazowanej
- szklanka mleka 2%
- odrobina soku z cytryny
- dojrzały banan
- pół jabłka
Do blendera wrzucić wszystkie składniki i zmiksować na gładką masę. Na koniec można dodać kostki lodu. Podawać w przezroczystej szklance, z łodygą selera naciowego. Można posypać siemieniem lnianym.
Zobacz też: Te smaczne i zdrowe dania przygotujesz tylko w 15 minut!
Sałatka owocowa - prawdziwa bomba witaminowa 2022
- 5 dużych truskawek
- roszponka
- pół dojrzałego melona
- pół awokado
- garść bezpestkowych winogron
- pestki słonecznika
- pestki dyni
- jogurt naturalny
Do miski wsypać roszponkę, pokrojone awokado i melona. Następnie pokroić truskawki winogrona i dodać do miski. Całość polać jogurtem naturalnym (opcjonalnie można wcześniej rozrobić go z miodem). Na wierzch posypać pestkami dyni i słonecznika.