Reklama

Ciekawe połączenia smaków w kuchni 2021 wynikają z odpowiedniego dobierania przypraw. To niezwykła sztuka i umiejętność, a w kuchni są one absolutnie niezbędne. Potrafią całkowicie zmienić smak mięs, zup, warzyw, a nawet słodkich potrawy, jak ciasta czy inne desery. Niektóre z nich są dostępne w formie sproszkowanej, inne to korzenie, które należy zetrzeć na tarce o małych oczkach. Jeśli zależy Ci na rewolucji w kuchni, sprawdź, jakie przyprawy będą najlepiej pasowały do twoich ulubionych potrawy. Możesz zabłysnąć przed najbliższymi na wiosnę 2021, będą zachwyceni nowymi smakami.

Reklama

Czytaj też: Chcesz schudnąć na wiosnę i odżywiać się zdrowo? Wypróbuj genialną dietę pudełkową!

Jakie przyprawy pasują do poszczególnych dań?

Najlepszym sposobem na osiągnięcie doskonałych smaków potraw, jest odpowiednie dobranie składników i połączenie ich z przyprawami. Jakie przyprawy pasują do konkretnych dań? Należy dodawać je w taki sposób, aby ich ilość nie zepsuła smaku dania, a jedynie go podkręciła i nadała niezwykłego aromatu.

Cynamon w kuchni 2021 – do czego dodać tę przyprawę?

Cynamon w sklepie można kupić w dwóch formach, sproszkowanej lub w całości, w kształcie kory. Doskonale nadaje się do ciast i dań z ryżem. Perfekcyjnie smakuje z jabłkiem, ale sprawdzi się również do dań indyjskich, jak np. butter chicken. Cynamon można dodawać również do herbaty, wina, a nawet kawy, nadając im w ten sposób orientalny smak. Można dzięki temu zamknąć oczy i przenieść się w wyobraźni do egzotycznych kawiarni w Indiach.

Do czego dodać chili w kuchni 2021?

Miłośnicy chili twierdzą, że nie wyobrażają sobie życia bez tej intensywnej i ostrej przyprawy. Najczęściej wykorzystywana jest ona w kuchni meksykańskiej, ale nie brakuje jej także w daniach orientalnych, np. indyjskich, czy arabskich. Poprawia smak dań mięsnych, sosów oraz marynat. Niektórzy często dodają ją również do sałatek. Chili można dodawać do potraw w formie sproszkowanej, ale wiele osób lubi korzystać z naturalnej wersji przyprawy, czyli małych, czerwonych papryczek. Wówczas ostrości potrawie dodają pestki znajdujące się w ich środkach.

Curry na wiosnę 2021 – do jakich potraw pasuje?

To ulubiona przyprawa kuchni indyjskiej i orientalnej. Świetnie komponuje się z takimi daniami jak butter chicken, tikka masala czy palak paneer. Idealnie pasuje do również do wołowiny, baraniny, ryb oraz zup.

Czytaj również: Dziś Dzień Pistacji! Jakie mają właściwości i do czego warto je dodawać?

Gałka muszkatołowa w kuchni 2021

To przyprawa doskonała do bigosu oraz farszy mięsnych. Można dodać ją również do gulaszu, pieczonych jabłek czy też sosu beszamel. Należy pamiętać, żeby zachować umiar w dodawaniu gałki muszkatołowej do dań, aby ich smak nie zmienił się za bardzo.

Kminek do potraw na wiosnę 2021

Kminek ma to do siebie, że wzmacnia smak potraw. Najczęściej jednak dodaje się go do pieczywa – żytniego i pszennego. Świetnie komponuje się również z mięsem – baraniną, wieprzowiną, ale można dodać go też do pieczonych ziemniaków, zup czy kapusty.

Reklama

Eksperymenty z przyprawami mogą być naprawdę niesamowite. Sprawdźcie, jak zmienią się smaki Waszych potraw, kiedy dodacie do nich nieoczywiste składniki. Rewolucja w kuchni to coś niesamowitego!

Reklama
Reklama
Reklama