Kasia Tusk zdradziła przepis na swój ulubiony świąteczny deser!
Na sam widok można zrobić się głodnym!
Boże Narodzenie w social mediach Kasi Tusk zawsze wygląda doskonale. Córka byłego premiera uwielbia grudzień i przygotowania do gwiazdki, a każde jej zdjęcie w tym wyjątkowym czasie napawa atmosferą Świąt. Kasia chętnie dzieli się również przepisami na świąteczne dania. Jednym z nich jest jej ulubiony deser – korzenne ciasto z likierem pomarańczowym, którego nigdy nie może zabraknąć na wigilijnym stole.
Świąteczne ciasto z przepisu Kasi Tusk
Jak wspomniała blogerka, ciasto robi się bardzo szybko, a przepis nie jest w żaden sposób skomplikowany. Pomarańczowy aromat jeszcze bardziej przyniesie na myśl świąteczny czas, a słodycz ciasta sprawi, że będziemy chcieli zjeść dodatkowy kawałek!
Składniki:
- 300 g mąki pszennej,
- 150 g brązowego cukru,
- 4 jajka,
- 2 kieliszki likieru pomarańczowego,
- 2 łyżki kakao,
- 1 tabliczka czekolady (mleczna lub gorzka),
- 4 łyżki miodu,
- 1 łyżeczka sody,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2 łyżeczki cynamonu (można więcej)
- 2 łyżeczki mielonego imbiru,
- 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej,
- 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu,
- 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu,
- 150 g roztopionego masła,
- starta skórka z 1 pomarańczy
Krem:
- 100 g masła,
- 80 g cukru pudru,
- 1-2 łyżki soku z cytryny,
- 1 opakowanie serka typu śmietankowy,
- do dekoracji: świeża żurawina
- do posypania: cukier puder
Przygotowanie:
Do jedynego naczynia dodać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao oraz przyprawy. Całość wymieszać. W drugim naczyniu jajka utrzeć z cukrem, dodać roztopione masło, skórę pomarańczową, rozpuszczoną czekoladę oraz likier. Połączyć suche składniki z mokrymi i delikatnie wymieszać. Całość przelać do wyłożonej papierem formy. Piec przez 50 minut w 180 stopniach.
W międzyczasie przygotować krem – masło roztopić wraz z cukrem pudrem, dodać sok z cytryny i serek śmietankowy. Schłodzić.
Wystudzone ciasto udekorować kremem oraz żurawiną.