Reklama

Boże Narodzenie w social mediach Kasi Tusk zawsze wygląda doskonale. Córka byłego premiera uwielbia grudzień i przygotowania do gwiazdki, a każde jej zdjęcie w tym wyjątkowym czasie napawa atmosferą Świąt. Kasia chętnie dzieli się również przepisami na świąteczne dania. Jednym z nich jest jej ulubiony deser – korzenne ciasto z likierem pomarańczowym, którego nigdy nie może zabraknąć na wigilijnym stole.

Reklama

Świąteczne ciasto z przepisu Kasi Tusk

Jak wspomniała blogerka, ciasto robi się bardzo szybko, a przepis nie jest w żaden sposób skomplikowany. Pomarańczowy aromat jeszcze bardziej przyniesie na myśl świąteczny czas, a słodycz ciasta sprawi, że będziemy chcieli zjeść dodatkowy kawałek!

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej,
  • 150 g brązowego cukru,
  • 4 jajka,
  • 2 kieliszki likieru pomarańczowego,
  • 2 łyżki kakao,
  • 1 tabliczka czekolady (mleczna lub gorzka),
  • 4 łyżki miodu,
  • 1 łyżeczka sody,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 łyżeczki cynamonu (można więcej)
  • 2 łyżeczki mielonego imbiru,
  • 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej,
  • 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu,
  • 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu,
  • 150 g roztopionego masła,
  • starta skórka z 1 pomarańczy

Krem:

  • 100 g masła,
  • 80 g cukru pudru,
  • 1-2 łyżki soku z cytryny,
  • 1 opakowanie serka typu śmietankowy,
  • do dekoracji: świeża żurawina
  • do posypania: cukier puder

Przygotowanie:

Do jedynego naczynia dodać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao oraz przyprawy. Całość wymieszać. W drugim naczyniu jajka utrzeć z cukrem, dodać roztopione masło, skórę pomarańczową, rozpuszczoną czekoladę oraz likier. Połączyć suche składniki z mokrymi i delikatnie wymieszać. Całość przelać do wyłożonej papierem formy. Piec przez 50 minut w 180 stopniach.

W międzyczasie przygotować krem – masło roztopić wraz z cukrem pudrem, dodać sok z cytryny i serek śmietankowy. Schłodzić.

Reklama

Wystudzone ciasto udekorować kremem oraz żurawiną.

Reklama
Reklama
Reklama