Chociaż najbardziej kojarzy nam się z Anglią i five o'clock, herbata to napój uwielbiany na całym świecie! Wiele osób nie wyobraża sobie życia bez tego napoju, a do wyboru mamy wiele odmian – czarną, zieloną, czerwoną, białą, owocową, ziołową... Jaką herbatę pija się w najodleglejszych zakątkach świata?
Nietypowe odmiany herbat z całego świata
Indie
Indyjska herbata jest znana na całym świecie, ale w ojczyźnie nie jest pijana jak w Europie! Mieszkańcy Indii piją napój o nazwie masala chai – mocną parzoną czarną herbatę z kardamonem, cynamonem i imbirem, do której opcjonalnie dodaje się cukier i mleko.
Argentyna
W Argentynie, jak i w innych krajach Ameryki Południowej, herbata nie jest szczególnie popularna, ponieważ mieszkańcy preferują kawę. Istnieje jednak osobliwa alternatywa – yerba mate. Warzona jest z suchych liści i pędów ostrokrzewu paragwajskiego. Pod względem zawartości różnych witamin, jest pod wieloma względami podobna do klasycznej herbaty. Napój ma zielonkawy kolor i jest podawany z reguły na gorąco. Należy dodać, że pija się go ze specjalnej „filiżanki”, tak zwanej tykwy.
Egipt
W Egipcie pija się karkade – czerwonawy napój przygotowany na bazie róży sudańskiej – lub herbatę o nazwie helba. Ma przyjemny orzechowy zapach i lekko słodkawy smak. Jest także bardzo korzystna dla zdrowia, ponieważ normalizuje pracę jelit i pomaga obniżyć poziom cukru we krwi.
Japonia
Japońska matcha na pewno jest Ci znana! To zielona herbata w proszku, często używana do barwienia żywności, np. lodów. Napój ten pochodzi z Chin, ale stał się bardzo popularny w Japonii. Inną ulubioną odmianą Kraju Kwitnącej Wiśni jest genmaicha – zielona herbata z dodatkiem brązowego ryżu.
Holandia
Nie można powiedzieć, żeby w Holandii wynaleziono jakiś szalony sposób na herbatę, ale w prowincji Fryzja napój ten jest podawany zupełnie inaczej niż w pozostałej części kraju. Kawałki karmelowego cukru zalewa się gorącą herbatą, a jak tylko zaczną się rozpuszczać, do napoju dodaje się śmietankę, aby uzyskać efekt „chmur”. Charakterystyczną cechą jest tu kontrast smaków.
Tajlandia
Być może to najbardziej niezwykły sposób na parzenie herbaty! Mieszkańcy Tajlandii uwielbiają tak zwaną cha yen – mocną parzoną czerwoną lub czarną herbatę, uzupełnioną różnymi przyprawami (cynamon, nasiona tamaryndowca, esencja pomarańczowa, czerwony barwnik spożywczy). Do otrzymanego napoju dodaje się mleko skondensowane. Herbatę się chłodzi, a potem dorzuca kawałki lodu.
Senegal
W Senegalu herbata jest kochana i szanowana, a do tego przygotowywana w niezwykły sposób. Do czajnika wrzuca się dużo liści herbaty, dodaje się miętę i cukier, a także zimną wodę. Po doprowadzeniu do wrzenia, mieszankę umiejętnie wlewa się do wysokiej szklanki, aby uzyskać piankę. Procedurę powtarza się dwa razy, przelewając napój do drugiego szklanego naczynia, a potem z powrotem do czajnika. Ponownie doprowadza się herbatę do wrzenia, wlewa się ją do szklanek, gdzie wciąż jest pianka, i podaje się na stół. Napój jest bardzo słodki, pachnący, mocny i orzeźwiający. Możesz wypróbować ten sposób w domu – na bazie czarnej i zielonej herbaty.