Reklama

Epidemia koronawirusa zmusiła nas do wielu zmian. Jedną z nich było pozostanie w domu, co wiązało się z nowymi nawykami, które musieliśmy wyrobić w sobie czas kwarantanny. Aby ograniczyć kontakt z innymi ludźmi, ograniczaliśmy także ... zakupy. Zamiast chodzić do sklepu kilka razy dziennie, trzeba było zorganizować listę rzeczy, których nam brakuje oraz tych, które warto dokupić. Oprócz tego pamiętajmy, że czasami tylko pozornie wydaje się nam, że nie mamy już nic w lodówce. Zamiast wyrzucać jedzenie, które według nas już się nie przyda, dajmy się ponieść kreatywności i wykorzystajmy je! To wcale nie takie trudne, jakby się mogło wydawać, a dodatkowo przyjazne środowisku! Jak być eko w kuchni? Poniżej podpowiadamy, załączając kilka przepisów na dania, przy okazji których wykorzystasz to, co już masz w kuchni.

Reklama

Bądź eko - jak nie marnować jedzenia: drugie życie warzyw

Jeśli po rodzinnym posiłku zostało trochę warzyw - surowych (np. pomidory) lub gotowanych (np. szparagi) - wykorzystaj je ponownie. Bądź kreatywna. Możesz ich użyć jako dodatek do sosu (np. pieczeniowego) lub... usmażyć jajecznicę z warzywami. Będzie pysznie, zdrowo i nie nic się nie zmarnuje.

Przepis na jajecznicę z szynką i pomidorami

Potrzebne składniki:

  • jajka (ilość w zależności od preferencji)
  • 2-3 plasterki szynki (pokrojone w krótkie paski)
  • pomidory (pokrojone w kostkę)
  • łyżka masła
  • przyprawy do smaku

Sposób przygotowania:

Na patelni rozgrzej masło, następnie wrzuć szynkę. Kiedy szynka się lekko podsmaży, wbij jajka i całość przypraw do smaku. Kiedy jajka będą lekko ściętę, dodaj pomidory. Smaż do uzyskania pożądanej konsystencji.

Bądź eko - jak nie marnować jedzenia w 2021 roku: słodki sposób na owoce

Spożywanie owoców jest bardzo ważne dla naszego organizmu. Mają nam do zaoferowania wiele składników odżywczych i witamin, które wzmocnią naszą odporność i poprawią ogólne samopoczucie (banany zawierają serotoninę, odpowiedzialną za dobry nastrój, a gruszki - bor, który pomaga się skoncentrować i skupić). Co jeśli widzimy, że pomimo prawidłowego przechowywania lada chwila się zepsują? Przygotuj dżem lub konfiturę! Jeśli musisz szybko wyczarować coś z jabłek - spróbuj przygotować ich prażoną wersję.

Przepis na prażone jabłka

Potrzebne składniki:

  • jabłka (ok. 1 kg)
  • cytryna lub sok z cytryny
  • 20 dag cukru (jeśli masz mniej jabłek - analogicznie dodaj mniej cukru)

Sposób przygotowania:

Obierz jabłka, usuń z nich gniazdka z nasionami, pokrój w kostkę, a następnie umieść je w rondlu. Polej jabłka odrobiną soku z cytryny (inaczej ściemnieją) i gotuj je na małym ogniu pod przykryciem, do momentu aż puszczą sok. Dodaj cukier i całość duś, aż jabłka zrobią się szkliste.

Bądź eko - jak nie marnować jedzenia w 2021 roku: przekąski z ryżem i kaszą

Ugotowałaś za dużo ryżu? Wystarczy, że wykorzystasz przygotowane wcześniej prażone jabłka i deser gotowy! Możesz też przyrządzić pyszne kotleciki ryżowe, które Twoje pociechy będą chrupać zamiast chipsów. Jeśli zostało Ci sporo kaszy, skuś się na kaszotto - zdrowszą wersję risotto. Do jego wykonania możesz też użyć warzywa, które zostały po obiedzie.

Przepis na eko kaszotto

Potrzebne składniki:

  • 250g piersi z kurczaka
  • 100g kaszy
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 szklanka warzywnego bulionu
  • 200g szpinaku
  • 1 cebula
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • sól i pieprz od smaku

Sposób przygotowania:

Cebulę skrój w piórka. Kurczaka pokrój w kostkę i przypraw solą, pieprzem i oregano. Na dużej patelni rozgrzej olej, dodaj czosnek i cebulę. Następnie dodaj kurczaka i obsmaż mięso z każdej strony mieszając, aby się nie przypaliło. Na patelnię wrzuć kaszę, praż przez kilka minut, całość zalej bulionem i gotuj przykryciem przez około 10 minut.

Jak być eko w kuchni? Desery na bazie jajek

Jeśli po kulinarnych zabawach w kuchni pozostały ci białka lub żółtka jajek, pamiętaj, że możesz je wykorzystać na wiele sposobów. Białka jaj przydadzą się do zrobienia domowej bezy. Jeśli nie wiesz, co zrobić z żółtkami - odstaw je na noc do lodówki, a rano przygotuj pyszny puszysty omlet.

Omlet na słodko (receptura na 2 jajka)

Potrzebne składniki:

  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki mleka
  • szczypta soli
  • masło klarowane
  • dodatki, które masz w lodówce: dżem, owoce, bita śmietana itp.

Sposób przygotowania:

Białka jajek dodaj do miski z odrobiną soli, ubij na sztywną pianę. Następnie dodaj cukier, żółtka, mąkę oraz mleko i wymieszaj. Rozgrzej masło na patelni i dodaj masę (smaż około 2-3 minut z każdej strony). Omlety podawaj z dodatkami.

Adobe Stock

Jak nie marnować jedzenia: wędlina i ser nie tylko na śniadanie

Zbliża się termin przydatności wędliny lub sera żółtego? Zrób z nich zapiekankę. Możesz wykorzystać również boczek, a nawet pozostałego po obiedzie kurczaka. Dodatkowo będziesz potrzebować tylko makaron i zioła, np. prowansalskie.

Przepis z makaronem, kurczakiem i warzywami

Potrzebne składniki:

  • resztki kurczaka/boczku/szynki
  • sos do makaronu
  • 1 opakowanie ulubionego makaronu
  • posiekany ser mozzarella

Sposób przygotowania:

Reklama

Rozgrzej piekarnik do 170 stopni Celsjusza. Przygotuj naczynie do pieczenia i wysmaruj tłuszczem. Następnie dodaj makaron, kurczaka lub inny rodzaj mięsa, sos oraz ser mozzarella. Zapiekankę piecz pod przykryciem przez około 15-20 minut. Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama