Reklama

Na pewno znacie jej smak, zapach... w końcu pizza należy do grupy najpopularniejszych dań na świecie! Doczekała się nawet swojego święta, które obchodzone jest 9 lutego, czyli właśnie dzisiaj. Jednak czy wiecie, że danie to wcale nie powstało we Włoszech? A jej pierwowzór znany był już w starożytności?

Reklama

ZOBACZ TEŻ: W Nowym Jorku powstanie muzeum... pizzy!

Międzynarodowy Dzień Pizzy - 9 lutego

Dzisiejszy dzień dla fanów pizzy jest absolutnie wyjątkowy, ponieważ takie święto obchodzone jest tylko raz w roku. Świętują nie tylko Włosi i Amerykanie, których wersje tego dania stały się najpopularniejsze na świecie. Pizza to danie międzynarodowe, które zjeść można w każdym kraju, często w wersji lokalnej, z dodatkami pochodzącymi od lokalnych producentów. W polskich górach serwowana jest np. pizza z oscypkiem, Estończycy zachwycają się swoją pizzą ze śmietaną, zaś na Ukrainie obficie posypują ją koperkiem, narodową przyprawą.

CZYTAJ TEŻ: Nie tylko pizza! Oto 10 potraw kuchni włoskiej, które warto znać

W czym tkwi sekret pizzy?

To danie niezwykle proste i zdecydowanie w tym tkwi sekret, bowiem nie każdy potrafi przygotować dobre ciasto. Według Włochów, czyli prekursorów pizzy, powinno być ono na tyle wypieczone, aby po ukrojeniu jednego trójkątnego kawałka stało nam w ręku - nie może opadać. Na ten sam aspekt zawsze w restauracjach przed rewolucjami zwracała uwagę sama Magda Gessler. Sekretem jest więc ciasto. Odpowiednie proporcje, składniki, mąka, ale również piec. Nie od dziś wiadomo, że prawdziwy kamienny piec wypieka najlepszą pizzę na świecie!

Reklama

Przedstawiamy 6 najciekawszych faktów na temat pizzy, o których zapewne nigdy nie słyszeliście!

Reklama
Reklama
Reklama