Reklama

Cieniutkie placki z mąki i mleka, w które zawinąć można dosłownie wszystko zna cały świat. Naleśniki wbrew myśleniu wielu osób powstały we Florencji, we Włoszech. Z tego miejsca do Francji przepis na naleśniki przywiozła dopiero Katarzyna Medycejska, gdzie zadomowiły się jako słynne crepres! Dziś, z okazji Dnia Naleśnika, mamy dla Was trzy wyborne przepisy, zarówno na słodko, jak i na słono! Możecie przygotować je na śniadanie, obiad oraz kolację. Naleśniki zawsze smakują doskonale.

Reklama

Przepis na naleśniki na słodko z dżemem morelowym

Składniki:

  • 4 łyżki mąki
  • 1 jajko
  • szklanka mleka
  • pół szklanki wody gazowanej
  • szczypta proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru pudru
  • olej
  • dżem morelowy
  • twarożek śmietankowy

Mąkę przesiać do miski, dodać jajko, mleko, wodę oraz proszek do pieczenia. Całość rozmieszać, aby powstała gładka masa o lejącej się konsystencji. Na patelni rozgrzać olej i smażyć naleśniki po ok. 2 minuty z każdej strony. Gotowe naleśniki posmarować w środku twarożkiem i przełożyć dżemem lub konfiturą morelową. Ten przepis na naleśniki z pewnością zasmakuje wszystkim słodkolubnym!

Adobe Stock

Przepis na naleśniki na słono ze szpinakiem i ricottą

Składniki:

  • 5 łyżek mąki wieloziarnistej
  • 1 jajko
  • szklanka mleka
  • szklanka wody gazowanej
  • szczypta proszku do pieczenia
  • oregano
  • sól
  • olej
  • ricotta
  • szpinak
  • czosnek

Do miski przesiać mąkę. Dodać mleko, wodę, jajko, sól i oregano. Całość zamieszać, aby powstała gładka, jednolita konsystencja. Smażyć naleśniki z każdej strony ok 2,5 minuty na rozgrzanej patelni. Na osobnej patelni na oliwie podsmażyć czosnek wyciśnięty przez praskę i dodać liście szpinaku. Zaczekać aż zmięknie. Dodać soli do smaku. Naleśniki przełożyć ricottą oraz podsmażonym szpinakiem i zawinąć w ruloniki. Ten przepis na naleśniki to idealny pomysł na syty obiad.

Adobe Stock

Przepis na naleśniki na słodko z miodem, orzechami i karmelizowaną gruszką

Składniki:

  • 4 łyżki mąki
  • 1 jajko
  • szklanka mleka
  • szklanka wody gazowanej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • orzechy włoskie
  • gorzka czekolada
  • gruszka
  • miód
  • mascarpone
  • oliwa z oliwek
  • masło
Reklama

Do miski przesiać mąkę, dodać jajko, mleko, wodę oraz sodę. Całość zamieszać, aby powstała jednolita masa. Na rozgrzanej patelni z oliwą smażyć naleśniki przez ok. 2 minuty z każdej strony. Gruszkę pokroić na plasterki, wydrążyć środek. Plasterki wrzucić na drugą patelnię z rozgrzanym masłem. Dodać miód i przekładać co chwilę na drugą stronę, aby się zkarmelizowały. Naleśniki przełożyć mascarpone, dodać gruszkę, polać miodem i posypać orzeszkami oraz pokruszoną gorzką czekoladą. To przepis na naleśniki idealne na zimny wieczór. Smacznego!

Adobe Stock
Reklama
Reklama
Reklama