Reklama

Chipsy z buraków to idealna przekąska na różne okazje. Szczególnie dobrze sprawdzi się teraz, na jesieni, kiedy coraz więcej czasu spędzamy przed telewizorem, Netflixem czy HBO Max, gdzie oglądamy nowe filmy czy nasze ulubione seriale. Zamiast zajadać się słonymi orzeszkami czy tłustymi chipsami ziemniaczanymi ze sklepu, możemy umilić sobie nasz wieczór filmowy zupełnie innym snackiem. Jak zatem samodzielnie zrobić dietetyczne chipsy z buraków? Mamy przepis, który nie może się nie udać!

Reklama

ZOBACZ TEŻ: Superfoods nie muszą być drogie!

Czerwone buraki - jakie mają właściwości?

Domowe chipsy z buraków świetnie zastąpią nam to, po co najczęściej sięgamy w czasie wieczornych seansów filmowych: słone orzeszki, popcorn, chipsy ziemniaczane czy chrupki obsypane sztuczną przyprawą zapachową. A przecież wcale nie musimy tak jeść. Szczególnie wieczorem!

Chipsy z buraka mają naturalny smak, to ich zaleta, która jest nie do przecenienia. Do tego nie powinno być problemu z pozyskaniem na nie produktów: w końcu czerwone buraki to jedno z najpopularniejszych w Polsce warzyw. Dodatkowo mają całą serię zalet i składników potrzebnych nam do prawidłowego funkcjonowania: są bogatym źródłem żelaza i witamin z grupy B, mają też szerokie działanie antybakteryjne oraz przeciwgrzybicze. Co więcej, pomagają obniżyć ciśnienie krwi, działają na układ mięśniowy i nerwowy, a także przyczyniają się do produkcji nowych czerwonych krwinek. Wielką zaletą proponowanej przez nas przekąski jest także ich niewielka kaloryczność. Porcja takich chipsów o wadze 100 g to zaledwie 45 kalorii. Jak więc widać, idealnie nadadzą się dla osób dbających o linię czy będących akurat na diecie.

Skoro już wiemy, jak zdrowe mogą być chipsy z buraków, pozostaje pytanie: jak je zrobić?

Adobe Stock

Chipsy z buraków – jak je zrobić?

Chipsy z buraków czerwonych można zrobić samodzielnie w domu, a ich wykonanie zajmuje dosłownie chwilę. Nie są potrzebne żadne specjalne talenty kulinarne ani nawet dużo czasu. Do ich przygotowania wystarczą także zaledwie 3 składniki. Jednym z nich są oczywiście buraki - kupując je warto jednak zwrócić uwagę na to, aby ich skórka była możliwie gładka, a same warzywa – niezbyt duże.

Chipsy z buraków – składniki, sposób przygotowania

SKŁADNIKI DLA 4 OSÓB:

  • 5 średniej wielkości buraków
  • 2 łyżki wysokiej jakości oliwy z oliwek
  • przyprawy: sól, pieprz

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

W pierwszej kolejności nagrzej piekarnik do 140 st. Celsjusza. Buraki dokładnie obierz i umyj, a następnie pokrój w cienkie plastry. Pokrojone buraki ułóż równomiernie na blaszce do pieczenia, po czym delikatnie polej je oliwą z oliwek. Na koniec posyp je przyprawami i włóż do rozgrzanego piekarnika. Całość piecz przez ok. pół godziny, starając się co jakiś czas kontrolować ich kolor i twardość. Jeżeli zajdzie taka potrzeba, skróć lub wydłuż czas pieczenia o kilka minut.

CZYTAJ WIĘCEJ: Jesień w kuchni? Czas na słodkie wypieki z dyni!

Reklama

Chipsy są do jedzenia zaraz po wyjęciu z piekarnika i lekkim wystygnięciu. Najlepiej smakują w połączeniu z dipem chrzanowym, jogurtem naturalnym, sosem tatarskim czy sosem tzatziki. Nie pozostaje nam zatem nic innego, jak tylko życzyć Wam smacznego!

Adobe Stock
Reklama
Reklama
Reklama