Reklama

Suplementacja witaminy D jest szczególnie ważna jesienią i zimą, kiedy doba jest krótsza i nie mamy szansy na odpowiednio długie przebywanie na słońcu. Warto jednak przez cały rok dbać o dietę bogatą w witaminę D. Jej niedostatek jest szczególnie groźny dla maluchów – powoduje niedorozwój szkieletu kostnego, ale i u dorosłych może przyczynić się do powstawania przykrych dolegliwości – np. utraty apetytu, bolesnych skurczy mięśni, czy nawet kłopotów ze snem. Jak dostarczyć organizmowi odpowiednią dawkę witaminy D? Jakie są źródła witaminy D?

Reklama

ZOBACZ TEŻ: Sposoby na stres. Oto 5 skutecznych sposobów, które ukoją twoje nerwy

Czym jest witamina D?

Witamina D jest związkiem substancji steroidowych, które rozpuszczalne są w tłuszczach. Tłuszcze potrzebne są równocześnie do prawidłowego przyswajania tej witaminy przez organizm. Choć powszechnie nazywana jest witaminą, tak naprawdę ze względu na zdolność do syntezy wewnątrzustrojowej i na szereg pełnionych przez nią funkcji traktowana jest jako hormon.

Witamina słońca – do niedawna kojarzona była z ze związkiem organicznym, którego niedobór może prowadzić do powstania krzywicy u dzieci. Jej znaczenie wykracza jednak szeroko poza nasze przekonania.

Witamina D jest niezwykle ważna dla prawidłowego funkcjonowania całego organizmu – jej niedostatek powoduje pogorszenie nastroju, obniżenie odporności, może przyczyniać się nawet do bezsenności. Witamina D wzmacnia odporność, pozwala szybciej wyleczyć przeziębienie, wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu krążenia, a jesienią chroni nas przed zachorowaniem na depresję.

Szacuje się, że w naszej szerokości geograficznej, gdzie sezon jesienno-zimowy trwa stosunkowo długo, większość dorosłych zmaga się z niedoborami tej witaminy.

CZYTAJ TEŻ: Iga Krefft od lat choruje na nerwicę. „Gdyby nie leczenie, nie wiem, jakby się skończyło”

Jakie jest zalecane dawkowanie witaminy D

Lekarze przypominają, że należy przyjmować nawet 2000 j.m. tej witaminy. Jej źródłem są przede wszystkim tłuste ryby, jaja i grzyby. Jesienią i zimą można jednak z powodzeniem sięgać także po suplementy apteczne – nie zapominając przy tym o przebywaniu na słońcu – wystarczy 20-minutowa ekspozycja, by skóra wytworzyła dzienną dawkę witaminy.

Po co nam witamina D?

Witamina D – choć niepozorna, pełni niezwykle ważną rolę w funkcjonowaniu organizmu. To dzięki niej łatwiej radzimy sobie z jesienną chandrą spowodowaną niedoborem słońca. Witamina ta odpowiada za prawidłowy rozwój i funkcjonowanie szkieletu kostnego, za zdrowie naszych zębów, zmniejsza szanse zachorowania na choroby nowotworowe, pozwala zachować smukłą sylwetkę.

Witamina D odgrywa ogromną rolę w rozwoju układu kostnego niemowląt i dzieci w wieku szkolno – przedszkolnym. W tym okresie bowiem intensywnie rozwija się kościec, układ mięśniowy i nerwowy, buduje się także odporność.

Jakie są objawy niedoboru witaminy D?

W Polsce nawet 90% dorosłych zmaga się z niedoborem witaminy D. Na jej niedostatek szczególnie narażone są osoby o ciemnej karnacji (ciemna skóra produkuje mniej wit. D) oraz osoby po 65 roku życia. Jeśli przez długi czas towarzyszą nam objawy wymienione poniżej – warto udać się do laboratorium medycznego i wykonać prosty test z krwi, który wykaże czy zmagamy się z niedoborem tej witaminy.

Objawy niedoboru witaminy D to:

  • utrata apetytu,
  • bóle kostno-mięśniowe,
  • trudności z zasypianiem, bezsenność,
  • biegunka,
  • pogorszenie widzenia,
  • wyczerpanie, przewlekłe zmęczenie,
  • drganie powiek, skurcze mięśni np. łydek,
  • zaburzenia ze strony układu krążenia np. zimne stopy i dłonie, nudności, duszności, bladość skóry,
  • uszkodzenia szkieletu kostnego – krzywica, osteoporoza.

Witamina D – gdzie występuje?

Witamina D jest jedną z najważniejszych witamin dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Warto suplementować ją przez cały rok – jesienią i zimą sięgając po specyfiki apteczne, wiosną i latem dbając o odpowiednio długą ekspozycję na słońcu. Ponadto warto wzbogacić swoją dietę w produkty bogate w witaminę D. W czym jest witamina D? Znajdziesz ją przede wszystkim w: dojrzewających serach, jajach, rybach morskich (węgorz, łosoś, makrela, śledź, dorsz), olejach roślinnych, przetworach mlecznych, mleku pełnotłustym, tranie.

Oprócz spożywania produktów bogatych w witaminę D należy pamiętać o tym, że jej wchłanianie blokuje np. alkohol. By zwiększyć przyswajanie przez organizm tej szlachetnej witaminy, warto równocześnie spożywać produkty bogate w wapń i fosfor, kwasy omega, a także witaminy A, C i E.

Reklama

Prawidłowe funkcjonowanie organizmu w zasadzie nie byłoby możliwe bez witaminy D. To dzięki niej układ mięśniowy, szkieletowy i nerwowy u dzieci rozwija się prawidłowo. To ona odpowiada za naszą odporność, jej odpowiednie stężenie w organizmie obniża ryzyko zachorowania na raka. Niedoboru witaminy D nie da się przeoczyć – ciągła senność, zmęczenie, kłopoty z zasypianiem, drganie powiek, skurcze mięśni. W Polsce większość dorosłych cierpi na niedobór tej witaminy, a wystarczy każdego dnia spędzić przynajmniej 20 minut na słońcu. Jeśli nie jesteśmy pewni, czy przypadkiem nie cierpimy na niedobór tego związku – warto się przebadać, a w okresie zimowym bezwzględnie suplementować witaminę D.

Reklama
Reklama
Reklama