kuchnia napoje
Fot. Adobe Stock
współpraca reklamowa

Aperitivo – najgorętszy towarzyszki trend ostatnich lat!

Na czym polega?

WSPÓŁPRACA REKLAMOWA 19 grudnia 2022 12:30
kuchnia napoje
Fot. Adobe Stock

Jak po włosku celebrować czas z bliskimi? Otworzyć się na ich różne historie, których najlepiej wysłuchać przy wspólnym posiłku. Do tego nie może zabraknąć aperitifu pobudzającego apetyt i zaskakującego złożonością smaków. Takie jest Crodino – bezalkoholowy napój z włoskim temperamentem. Określany jako kwintesencja włoskiej kultury moment aperitivo łączy dwie cenne wartości włoskiej kultury: otwartych i pełnych naturalnej swobody ludzi oraz smakowania życia! To okazja do rozmów z bliskimi, spędzenia czasu w radosnej atmosferze i rozpieszczenia zmysłów specjałami włoskiej kuchni. To „kultura picia”, trend, który przyjął się na całym Półwyspie Apenińskim i szturmem podbił Europę. Celem Aperitivo jest pobudzenie smaku i apetytu przed posiłkiem za pomocą odpowiedniego drinka (aperitifu) - w myśl dolce vita zdecydowanie poprawia humor i samopoczucie.

Wszystko miało swój początek ponad 200 lat temu w Turynie, gdzie niejaki Antonio Bendetto, zapoczątkował modę na aperitif. Na początku była to mieszanka wermutu z dodatkiem białego wina, ziół i przypraw, opracowana według specjalnej receptury, następnie przeobraziło się w koktajl, który na przestrzeni lat ewaluował. Samo słowo aperitivo pochodzi od łacińskiego wyrażenia „aperire”, które oznacza „otwierać”, przez, co jest idealnym pretekstem do spotkania ze znajomymi.


Pora na bezalkoholowy aperitif!


Nic nie wprawi towarzystwa w dobry nastrój, tak jak otwarcie spotkania toastem Crodino - bezaalkoholowej alternatywy dla tradycyjnego włoskiego aperitifu. Drink można określić jako intrygujący, wielowarstwowy, a przy tym autentyczny. Crodino najpierw odkrywa, a później czerpie z tego, co najlepsze w różnych perspektywach, by na koniec bez wysiłku połączyć wszystko w jednym, przepełnionym bogactwem smaku. Z wyraźną włoską energią zachęca do wyrażania własnej wyjątkowości i dzielenia się nią z innymi w dobrej atmosferze.


Na czym polega fenomen Crodino?


To, co wyróżnia Crodino to przede wszystkim słodko-gorzkie, ziołowe oraz cytrusowe nuty. Stworzenie tak wielowarstwowego profilu smakowego jest nie lada wyzwaniem. Powstaje on z połączenia ekstraktów z wysokiej jakości składników: ziół, przypraw i korzeni w pierwszym kroku, a następnie poddania ich infuzji przez okres do sześciu miesięcy. Cały proces pozwala odsłonić zaskakującą głębię smaku i zapachu oraz zachować tradycyjną, ponad 50-letnią recepturę.


Prawdziwie włoskie Crodino powstało w 1965 roku dzięki wielkiemu pomysłowi w małym mieście na Północy Włoch. Lokalny przedsiębiorca współpracował z ekspertem w dziedzinie ziołolecznictwa nad pomysłem stworzenia nowego napoju bezalkoholowego. W końcu, po wielu próbach udało im się stworzyć recepturę z wysokiej jakości składników sprowadzanych z całego świata.


Połącz się z włoską sztuką aperitivo i wznieś toast z Crodino!

Napełnij kieliszek do wina dużą ilością lodu
Otwórz i wlej Crodino
Dodaj plasterek świeżej pomarańczy.
Celebrację chwili w towarzystwie Crodino można jeszcze bardziej uprzyjemnić, dodając różnorodne, proste i wysokiej jakości małe przekąski w postaci smacznych tapas. La Dolce Vita jest na wyciągnięcie ręki!

kuchnia napoje
Fot. mat. prasowe

TAGI #napoje #kuchnia

Redakcja poleca

REKLAMA

Wideo

Spędziliśmy dzień z Małgorzatą Rozenek-Majdan! Tak mieszka, tak pracuje...

Akcje

Polecamy

Magazyn VIVA!

Bieżący numer

MAŁGORZATA ROZENEK-MAJDAN: czy tęskni za mediami, kiedy znowu… włoży szpilki i dlaczego wpada w „dziki szał”, gdy przegrywa. MICHAŁ WRZOSEK: kiedyś sam się odchudził, dziś motywuje i uczy innych, jak odchudzać się z głową. EWA SAMA swoje królestwo stworzyła w… kuchni domu w Miami. ONI ŻYJĄ FIT!: Lewandowska, QCZAJ, Steczkowska, Chodakowska, Klimentowie, Jędrzejczyk, Danilczuk i Jelonek, Paszke, Skura…