Reklama

Święta już wkrótce! Wciąż nie macie pomysłu na prezent? W tej roli zawsze sprawdzą się idealnie książki o kuchni, gotowaniu oraz wszystkim innym, co się wiąże ze światem smaków i przypraw! Książki o kuchni to jednak nie tylko uczta dla podniebienia, ale i dla wzroku, bo są szczególnie starannie wydawane. Aby ułatwić wam zadanie uważnie przejrzeliśmy propozycje wielu wydawnictw i wybraliśmy pozycje, które sprawią przyjemność każdej fance oraz każdemu fanowi kuchni i gotowania. Będzie nie tylko smacznie, ale i bardzo stylowo! Zobaczcie! Waszym mottem niech zaś będzie cytat ze słynnej amerykańskiej kucharki Julii Child:

Reklama

Taka zawsze była moja rada: ucz się gotować, a więc próbuj nowych przepisów, wyciągaj wnioski z własnych błędów, bądź nieustraszona i przede wszystkim miej z tego zabawę!

Oto książki kulinarne, które warto podarować na Święta w tym roku.

Bartek Kieżun, Portugalia do zjedzenia, Buchmann

Portugalia do zjedzenia to połączenie książki kulinarnej i przewodnika po jednym z najczęściej odwiedzanych europejskich krajów. Znajdują się w niej zarówno fantastyczne przepisy, jak i pasjonujące opowieści o historii i sztuce, które sprawiają, że bacalhau, francesinha i pieczone sardynki smakują jeszcze lepiej. „Proste portugalskie jedzenie o wiejskich korzeniach - a więc do cna bezpretensjonalne - pachnące kolendrą i kuminem zrobiło na mnie wrażenie. Pisząc tę książkę, odkrywałem je i miałem z tego ogromną frajdę! Mam nadzieję, że Wy, gotując potrawy tu pokazane i podróżując, też odnajdziecie w tej nieskomplikowanej, ale jednak wyrafinowanej kuchni dużo przyjemności!”, pisze autor Bartek Kieżun.

Materiały prasowe

Vanessa Lewis, Śniadanka z czterech stron świata, Znak

Przegląd śniadań z całego świata, z uporządkowanymi od A do Z różnorodnymi, acz zaskakującymi i prostymi w przygotowaniu przepisami. Każdemu państwu poświęcono kilka słów wyjaśnienia: opisana została geneza posiłku i jego kulturowe tło. Jest w czym wybierać. W Irlandii na przykład królują placki ziemniaczane „boxty”, a na Jamajce chleb kokosowy w parze z tropikalnym koktajlem.

Materiały prasowe

Jamie Oliver, Wege, Insignis

Autor uwielbianych na całym świecie książek kucharskich, powraca z przepysznymi daniami warzywnymi. I w samą porę – obecnie coraz więcej z nas stara się ograniczać spożycie mięsa z pobudek zdrowotnych, finansowych lub ekologicznych.
Jamie, czerpiąc inspiracje z kuchni świata, przygotował zbiór przepisów na oryginalne i nieskomplikowane potrawy z warzywami w roli głównej. Jego dania to prawdziwa uczta dla oczu i podniebienia: są tak smaczne, sycące i różnorodne, że zupełnie nie odczujesz braku mięsa. Wegetarianie, okazjonalni jarosze i żądni nowych wrażeń mięsożercy – w tej książce każdy z was znajdzie coś dla siebie!

Materiały prasowe

Hanna Lis, Mój świat na talerzu, Edipresse

Makarony, steki, tosty, jajka. Tych wyrazów Hanna Lis zdecydowanie nie unika. Dziennikarka serwuje nam 80 przepisów z całego świata, które w mig znikają z talerzy. Jej kurczak gong bao, andaluzyjski chłodnik z migdałów czy ravioli z tymiankowo-szałwiową ricottą to gwarancja prawdziwej uczty smaków. Bo Hanna Lis naprawdę zna się na rzeczy, i dlatego ze zwykłych składników robi dzieła sztuki. A każde danie doprawione jest jej autorskimi zdjęciami i tekstem.

Materiały prasowe

Marianne Pfeffer Gjengedal, Klaudia Iga Pérès, Nienasycone, Dwie Siostry

Autorki (Polka i Norweżka) wybrały czternaście sławnych, twórczych i silnych kobiet i postanowiły poznać je bliżej nie tylko poprzez potrawy, które mogłyby znaleźć się na ich stołach. Zapragnęły także się w nie wcielić: odtworzyły ich stroje i otoczenie, podczas sesji zdjęciowych na chwilę wchodząc w ich role i doskonale się przy tym bawiąc.
Efektem jest zbiór wysmakowanych i dowcipnych portretów postaci takich jak Maria Antonina, Frida Kahlo, Jane Austen, Astrid Lindgren, Sophia Loren, Coco Chanel i Björk. Do każdego z nich autorki dobrały po kilka wypróbowanych przepisów na dania w odpowiednim stylu – czasem wyrafinowanych, a czasem bardzo prostych, na rozmaite okazje i nastroje.

Materiały prasowe

Delia McCabe, Nakarm swój mózg, Buchmann

Książka pełna przepisów, porad i sztuczek, dzięki którym twój mózg będzie zdrowy i gotowy do efektywnej pracy! Mózg to główny organ odpowiedzialny za funkcjonowanie organizmu, dlatego potrzebuje największej ilości składników odżywczych. Delia McCabe dostarcza fascynujących informacji o produktach mających pozytywny wpływ na jego działanie. Odkrywa całą prawdę o superfoods i udziela cennych wskazówek dotyczących przygotowywania posiłków, które odżywią nie tylko ciało, lecz także umysł.

Materiały prasowe

Vege słodycze (praca zbiorowa), Olimp Media

Myślisz, że nie da się zrobić smacznego ciasta, naleśników i kremu do tortu bez użycia mleka, śmietanki, masła oraz jajek? Jeśli tak, to jesteś w błędzie! Proponujemy ci zestaw przepisów na słodkie wypieki oraz desery, w których składniki pochodzenia zwierzęcego zostały zastąpione produktami roślinnymi, np. jajka siemieniem lnianym lub skrobią ziemniaczaną, mleko krowie – mlekiem orzechowym czy ryżowym, a żelatyna – agarem. Znajdziesz tu m.in. tort biszkoptowy, ciasteczka owsiane, mus czekoladowy z awokado i sorbet truskawkowy na patyku.

Materiały prasowe

Łukasz Modelski, Droga przez mąkę, Znak

Co jada szatan u Bułhakowa? Jak gotuje Julian Barnes? Czy przy politycznych dysputach lepiej sprawdza się piwo smichovskie Jaroslava Haška, a może czerwone wino Rolanda Barthes’a? Upodobania kulinarne tajnych agentów, zarówno u Iana Fleminga, jak i Umberto Eco, mogą zadziwić. Za to postacie Hrabala hołdują raczej tradycyjnym przysmakom.
Ernest Hemingway i Francis Scott Fitzgerald dzielą się pulardą z truflami, Charles Dickens je ostrygi od ulicznego sprzedawcy, a Miguel de Cervantes i Jan Potocki wspólnie podziwiają kastylijskie duszone mięso z warzywami.
Po siedmiu latach prowadzenia kultowej Drogi przez mąkę, Łukasz Modelski wybrał 50 najbardziej literackich spośród przeprowadzonych rozmów, nadając nowy sens pojęciu „literatura dla kucharek". Na końcu każdej z nich znaleźć można przepis na najważniejsze z omawianych dań.

Materiały prasowe

Leanne Kitchen, Kalafior to król, Buchmann

Jeśli myślisz, że kalafior można zjeść wyłącznie z masłem i bułką tartą, to znaczy, że tak naprawdę nic nie wiesz o tym cudownym warzywie. Gdyby się uprzeć, można by go jeść od rana do wieczora i na pewno długo by się nie znudził. W książce znajdziemy 70 przepisów, które udowodnią, że kalafior to prawdziwy król wśród warzyw. Możemy z niego przyrządzić zarówno niebanalne desery – na przykład limonkowo-kokosowy sernik, jak i potrawy, które utulą nas w długie zimowe wieczory – kalafiorową pizzę, sycący dahl czy zaskakujące przystawki.

Materiały prasowe

Sylwia Majcher, Wykorzystuję, nie marnuję, Buchmann

Zmiana codziennych nawyków może być prosta i przyjemna! Rozpocznij pozytywne dla siebie i środowiska zmiany w swoim życiu z EKOplanerem! Znajdziesz w nim cotygodniowe eko wyzwania na cały rok, dzięki którym metodą małych kroków systematycznie i efektywnie wprowadzisz dobre zmiany w duchu zero waste w swoim życiu. Sylwia Majcher, autorka bestsellerowej książki Gotuję, nie marnuję. Kuchnia zero waste po polsku pomoże stworzyć indywidualny i dopasowany do subiektywnych potrzeb projekt zmian. W książce znajdziesz jeszcze wywiady z ekspertami (psychologami, wykładowcami, aktywistami), przydatne tipy i ciekawe rozwiązania na czas podróży, podczas codziennych dni w pracy, w domu, w kuchni, w szkole. Pełno tu także przepisów na smaczne dania sezonowe i podpowiedzi, jak gotować, aby niczego nie zmarnować.

Materiały prasowe

Andrzej Polan, Polana smaków, Edipresse

Najnowsza książka Andrzeja Polana to opowieść, która toczy się wokół stołu. Znany szef kuchni czerpie inspirację z polskiej tradycji kulinarnej, ale w jej nowym, lekkim wydaniu. To jego znak firmowy. Autor chce nam przypomnieć, że wspólne gotowanie i dzielenie się posiłkami zbliża, umacnia związki, utrwala przyjaźnie, scala rodzinę. Książka nawiązuje do sielskich klimatów, pełnych ziół, naturalnych składników, polnych kwiatów. Jest jak cudownie smaczne letnie wakacje – będzie je przypominać przez cały rok.

Materiały prasowe

Dorota Świątkowska, Moje wypieki z czekoladą, Egmont

Autorka najsłodszego bloga kulinarnego w całej blogosferze, Dorota Świątkowska, zachęca do kolejnych pysznych eksperymentów w kuchni. „Moje wypieki z czekoladą” przekonają nawet początkujących amatorów cukiernictwa, że piec każdy może – i to naprawdę doskonale! Tym razem autorka bloga „Moje wypieki” proponuje proste przepisy na czekoladowe słodkości na każdą okazję.

Materiały prasowe

Nilsson Tove, Ramen, Prószyński

To obok sushi największy kulinarny towar eksportowy Japonii, który od lat robi furorę na całym świecie. Niewiele dań jest równie uzależniających jak ramen, a różnorodnych połączeń smakowych - od tych najprostszych do najbardziej złożonych - możesz doświadczyć zarówno w zapyziałym barze w Tokio, jak i najmodniejszej knajpie w Los Angeles. Na „Ramen” składa się kilkadziesiąt przepisów, w których kluczową rolę odgrywają domowej roboty bulion i makaron ramen, ale znajdziesz tutaj również dania takie jak soba, udon, gyoza, okonomiyaki i tempura.

Materiały prasowe

Patrycja Machałek, Przetwory z pomysłem, Znak

Odkryj przepis na kiszoną cytrynę i marynowane kiełki. Kanapki posmaruj paprykowym pindżurem, do makaronu dodaj ajvaru własnej roboty. Frużeliny, dżemy i marmolady będą doskonałe do kanapek, deserów, a nawet mięs! Słodko-ostre pikle zaskoczą jako dodatek do obiadu, a domowy ocet z pigwy przyniesie ukojenie w gorący letni dzień. Prace zaplanujesz z praktycznym kalendarzem sezonowym. Pozbądź się z kuchni konserwantów, barwników i syntetycznych wzmacniaczy smaku. Książka zarówno dla tych, którzy dopiero zaczynają przygodę z przetwarzaniem owoców i warzyw, jak i dla tych, którzy znają już tajniki pasteryzowania, ale szukają inspiracji i odmiany.

Materiały prasowe

Natalia Krupska, Vege słodkie, Pascal

Jak upiec ulubione ciasto w zdrowszej i lżejszej wersji, bez glutenu i laktozy? Czym zastąpić cukier, masło czy śmietanę? Jak wykorzystać warzywa, strączki i inne roślinne składniki? Przed Natalią Krupską wegańska kuchnia nie ma żadnych tajemnic. Dzięki niej pokonała zaburzenia odżywiania, a w swojej książce udowadnia, że roślinna dieta nie musi ograniczać. Wręcz przeciwnie – jest pyszna, zdrowa i pełna różnorodnych smaków, które zachwycą każdego miłośnika słodkości! Znajdziesz tu przepisy na: pożywne śniadania i szybkie desery, tradycyjne ciasta w nowej, lżejszej wersji, proste w przygotowaniu, zdrowe odpowiedniki popularnych batoników, lody, pralinki i ciasta bez pieczenia.

Materiały prasowe

Justyna Dragan, Nastoletnie wypiekanie, Pascal

Tę książkę przedstawi jej autorka. „Mam na imię Justyna. Od 4 lat prowadzę bloga „Nastoletnie wypiekanie”. Dla nastolatków, ale i każdego, kto jest zainteresowany pieczeniem. Znajdziesz tam przepisy dla tych, co zaczynają swoją przygodę z piekarnikiem i dla tych, co świetnie pieką. Wydaje ci się, że musi być albo zdrowo, albo smacznie? Czas na dobrą wiadomość: od dzisiaj nie musisz wybierać. Dzięki tej książce dowiesz się, jak przygotować: batoniki owsiane w czekoladzie, tropikalne żelki, lody z solonym słonecznikiem, miękkie ciągutki miodowo-orzechowe, fit sernik delikatnie cytrynowy. Na przygodę z pieczeniem nigdy nie jest za wcześnie!”

Materiały prasowe

Niki Segnit, Sztuka gotowania, Buchmann

Przełomowa książka, która odkrywa zasady leżące u podstaw… wszystkich przepisów. Dzięki tej książce poczujesz się swobodniej w kuchni, nauczysz się jak „działają” przepisy, będziesz eksperymentować i bawić się smakami. W książce znajdziesz 77 podstawowych receptur, których opanowanie pozwoli ci na pełną improwizację w kuchni. Wystarczy tylko otworzyć się na porady autorki, przyswoić sobie kilka reguł i nagle z odtwarzacza przepisów staniesz się kuchennym maestro.

Materiały prasowe

Beata Pawlikowska, Makarony świata, Edipresse

Kulinarna wyprawa dookoła świata z makaronem w roli głównej. Od Makaronu Długowieczności podawanego w Chinach, przez indonezyjską kokosową zupę laksa z makaronem i cejloński deser z makaronem i lodami, aż po słynne tajskie pad thai (smażony makaron ryżowy) i tybetańską zupę thukpa z ręcznie robionymi kluskami.
Makaron towarzyszy ludziom od ponad 4000 lat. Istnieją dziesiątki odmian makaronu w zależności od mąki, z której został zrobiony, kształtu, długości i metody wykonania. W książce oprócz opowieści ze świata znajduje się też ponad 70 łatwych do przyrządzenia autorskich przepisów na potrawy z makaronu.

Materiały prasowe

Zośka Leszczyńska-Niziołek, Polowanie na grzyby, Buchmann

Polowanie na grzyby to atlas grzybów, w którym konkretne informacje przeplatają się z anegdotami i prywatnymi historiami autorki. Dzięki niemu poznacie m.in. grzyby, które zbierają tylko grzybowi guru, okazy, które w życiu można zjeść tylko raz, czy magiczne odmiany. Historie przeplatają się z niesamowitymi zdjęciami i praktycznymi poradami dotyczącymi zbierania, przygotowywania, a nawet hodowania grzybów.

Reklama
Materiały prasowe

Asja Michnicka, Mama na roślinach, Buchamann

Książka obala wiele mitów narosłych wokół weganizmu i przekonuje, że zbilansowana roślinna dieta jest bezpieczna na każdym etapie życia – także podczas ciąży i karmienia piersią. Mama na roślinach to przewodnik po wegańskim macierzyństwie – od dnia, kiedy kobieta dowiaduje się, że jest w ciąży, do pierwszych miesięcy po narodzinach dziecka. Autorka łączy fachową wiedzę z indywidualnym doświadczeniem wegemamy, udziela praktycznych porad i prezentuje niemal sto przepisów na proste i smaczne roślinne potrawy nie tylko dla mam.

Materiały prasowe
Reklama
Reklama
Reklama