Menu - Film, Searchlight
Fot. Materiały prasowe
ZE ŚWIATA FILMU

Ten film jest naprawdę wyjątkowy! Menu: starannie przygotowane, genialnie podane

Poznaj szczegóły

WSPÓŁPRACA REKLAMOWA 18 listopada 2022 12:44
Menu - Film, Searchlight
Fot. Materiały prasowe

Pewna młoda para, Margot (Anya Taylor-Joy) i Tyler (Nicholas Hoult) przybywa na przybrzeżną wyspę na Pacyfiku, gdzie odwiedza ekskluzywną restaurację Hawthorn. Szef tamtejszej kuchni Julian Slowik (Ralph Fiennes) przygotował wystawne menu z kilkoma szokującymi niespodziankami...

Wśród gości znajduje się też trzech nie do końca trzeźwych startupowców: Bryce (Rob Yang), Soren (Arturo Castro) i Dave (Mark St. Cyr), starsza zamożna para stałych bywalców Hawthorna - Anne i Richard (Judith Light i Reed Birney), znana krytyczka gastronomiczna Lillian Bloom (Janet McTeer) z posłusznym jej redaktorem Tedem (Paul Adelstein), a także słynny gwiazdor filmowy w średnim wieku (John Leguizamo) w towarzystwie asystentki Felicity (Aimee Carrero). Wieczór prowadzony przez nienagannie ubrany personel z generał Elsą (Hong Chau) na czele rozwija się wraz z rosnącym napięciem przy każdym ze stołów dla gości, w miarę ujawniania tajemnic i serwowania nieoczekiwanych dań. W obliczu nagłych wydarzeń, Slowik zaczyna budzić przerażenie smakoszy, gdyż staje się coraz bardziej oczywiste, że jego wyszukane menu zostanie ukoronowane szokującym finałem.

Searchlight Pictures prezentuje film MENU w reżyserii Marka Myloda, produkcji Hyperobject Industries / Gary'ego Sancheza. W rolach głównych występują: Ralph Fiennes, Anya Taylor-Joy, Nicholas Hoult, Hong Chau, Janet McTeer, Reed Birney, Judith Light, Paul Adelstein, Aimee Carrero, Arturo Castro, Rob Yang, Mark St. Cyr i John Leguizamo. Scenariusz napisali Seth Reiss & Will Tracy. Producentami filmu są Adam McKay, Betsy Koch i Will Ferrell. W skład zespołu produkcyjnego weszli również: reżyser obrazu Peter Deming, ASC, scenograf Ethan Tobman, montażysta Christopher Tellefsen, ACE, kompozytor Colin Stetson i projektantka kostiumów Amy Westcott.

Inspiracja dla filmu „Menu”

Kilka lat temu, podczas wizyty w norweskim Bergen, scenarzysta Will Tracy („Sukcesja") wybrał się do wytwornej restauracji na pobliskiej prywatnej wyspie. „Mam lekką klaustrofobię i kiedy usiedliśmy do jedzenia, zobaczyłem, że łódź, która nas przywiozła, odpływa" - wspomina Tracy. „To była mała wyspa. I nagle stwierdziłem, że utknęliśmy tu na cztery godziny bez wyjścia. A co jeśli zdarzy się coś złego?”

Tracy przedstawił pomysł Sethowi Reissowi („Late Night with Seth Meyers"), z którym od lat pisali scenariusze, i razem stworzyli satyrę o strukturze fabularnej bazującej na daniach z menu degustacyjnego prestiżowej restauracji. Od amuse bouche do deseru, podkręcane jest napięcie i atmosfera niezwykłości przy zachowaniu autentycznych elementów branży gastronomicznej.

Scenariusz trafił w ręce producentów Adama McKaya i Betsy Koch. Satyryczny thriller wpisywał się w niedawne dokonania tej pary w Hyperobject Industries, takie jak parodia na temat zmian klimatycznych „Nie patrz w górę” autorstwa McKaya czy mroczna komedia „Fresh” w reżyserii Mimi Cave. „Adam i ja zawsze szukamy ostrej satyry i niekonwencjonalnych filmów gatunkowych, a ten scenariusz miał jednego i drugiego pod dostatkiem" - mówi Koch. „Przeczytałam go i po raz pierwszy od naprawdę długiego czasu natychmiast zaczęłam od nowa. Wysłałam go Adamowi i od tego momentu zaczęliśmy pracować nad Willem i Sethem, by pozwolili nam wyprodukować ten film”.

Menu - Film, Searchlight
Fot. Materiały prasowe

„Scenariusz świetnie połączył humor i kąśliwą satyrę" - dodaje McKay. „Był zabawny ale mroczny i w zaskakujący sposób rzucał oskarżenie na kulturę ekskluzywności. W tonie i humorze przypominał mi „Kłopoty z Harrym”, który jest jednym z moich ulubionych filmów wszech czasów. Film łączy ostrą satyrę klasową z humorem, mrokiem i zdrową szczyptą absurdu. Czy to brzmi jak przepis? Przysięgam, to nie było celowe”.

„Satyra umożliwia operowanie w warunkach podkolorowanej rzeczywistości" - kontynuuje Reiss. „To otwiera drzwi dla fikcji, choć wszystko ma logiczny sens w ramach rzeczywistości, którą tworzymy - w tym świecie wszystko z siebie wynika”.

Scenarzyści wysłali następnie scenariusz do Marka Myloda, którego od razu ujęły postacie i podejście do świata restauracji. Znany jako reżyser telewizyjny wyróżnionych nagrodą Emmy seriali, takich jak „Gra o tron" i „Sukcesja", Mylod pracował m.in. nad realizacją jednego z odcinków tego drugiego serialu autorstwa Tracy’ego. Jego akcja w dużej mierze rozgrywała się podczas przyjęcia, gdzie reżyser zastosował podejście inspirowane filmem Roberta Altmana „Gosford Park", które również wykorzystał w „Menu".

„Chcieliśmy zachować dużą ostrożność, aby z jednej strony wytknąć przywary tej branży, a z drugiej zachować głęboki szacunek dla artyzmu i ludzi w nią zaangażowanych" - stwierdza Mylod. „Kiedy zostałem zaangażowany, zanurzyłem się w tym świecie, aby uzyskać wiedzę o jego działaniu oraz poziomie zaangażowania i stresu związanego z utrzymaniem tak niezwykłego poziomu artyzmu noc w noc. Ten świat niszczy ludzi. Działają pod niewiarygodną presją”.

Scenarzyści i Mylod wyposażyli wszystkie postacie w cechy ludzkie i emocje - nawet te, których na pierwszy rzut oka nie sposób polubić.  

TAGI #film

Redakcja poleca

REKLAMA

Wideo

Maciej Musiał zadzwonił do Dagmary Kaźmierskiej z przeprosinami. Wcześniej zamieścił w sieci niestosowny komentarz

Akcje

Polecamy

Magazyn VIVA!

Bieżący numer

FILIP CHAJZER w poruszającej rozmowie wyznaje: „Szukam swojego szczęścia w miłości, w życiu, na świecie…”. GOŁDA TENCER: „Ludzie młodzi nie znają historii. Patrzą do przodu (…). A ja robię wszystko, by ocalić pamięć”, mówi. JAN HOLOUBEK i KASPER BAJON: reżyser i scenarzysta. Czego nie nakręcą, staje się hitem. A jak wyglądają ich relacje poza planem filmowym? MONIKA MILLER od lat zmaga się z depresją i chorobą dwubiegunową, ale teraz za sprawą miłości pierwszy raz w życiu jest szczęśliwa.