Reklama

Życie w zgodnie z planetą Ziemią nie jest trudne, o czym Agnieszka Cegielska przekonuje przed kamerą VIVY.pl. Z okazji premiery VIVY! poświęconej EKO stylowi życia, zapytaliśmy gwiazdę, czy dieta ma wpływ na środowisko.

Reklama

Agnieszka Cegielska o diecie i skarbach natury

Okazuje się, że wielu z nas zapomniało przez lata, ile dobrych i wartościowych superfoods można znaleźć choćby w polskich ogrodach i lasach. „Są takie skarby, które choć są nasze, nie są wciąż doceniane. Myślę o aronii, która np. dostrzegana jest w Japonii. Ona jest połączeniem tego, co najcenniejsze w zielonej herbacie i napoju bogów, ale bez alkoholu. Za chwilę też wyruszę do lasu po sok z brzozy i pokrzywę. To chwast, któremu należy się szacunek. Potrafi nasze organizmy cudownie odżywić”, wymieniała przed naszą kamerą Agnieszka Cegielska.

CZYTAJ TEŻ: Agnieszka Cegielska: „To człowiek jest architektem swojego szczęścia i zdrowia”. Zobacz, co jeszcze w najnowszym numerze magazynu VIVA!

Bartek Wieczorek

Pogodynka i specjalistka od zdrowego odżywiania dodała też, że zostanie wegetarianinem jest łatwiejsze, gdy z mięsa rezygnujemy stopniowo, słuchając siebie. „Nie jem mięsa od wielu lat, podobnie jak mój syn. I nawet pisałam w książce o tym, że my wiemy, jak usmażyć kotleta, ale mniej wiemy, jak przygotować pełnowartościowy roślinny posiłek. A można!”, usłyszeliśmy od prezenterki.

Agnieszka Cegielska podkreśla, że zminimalizowanie zjadanych mięs i wędlin poprawia samopoczucie. Ale nic na siłę. „Zawsze też jednak mówię, że mogę podzielić się swoją wiedzą albo inspirować, ale niczego zabraniać nie będę. Uspokajam po prostu, że życie bez białka zwierzęcego można wieść dobre i w zdrowiu. Jedna czwarta ludzi na Ziemi to wegetarianie”, mówiła nam gwiazda nowej VIVY!.

Reklama

A co sądzi ona o zagranicznych superfoods jak nasionach chia? Zobacz nasze wideo do końca i dowiedz się. Z kolei długi wywiad z dziennikarką dostępny jest od czwartku w papierowej VIVIE! EKO.

Bartek Wieczorek
Reklama
Reklama
Reklama