Cukier nie jest zdrowy i powinnyśmy go unikać dla naszego zdrowia. Jednak każdy lubi czasami przekąsić coś słodkiego - czekoladę, batonika lub deser. Jest rozwiązanie dla wszystkich miłośników słodkości, którzy chcą zmniejszyć ilość cukru w swojej diecie i odżywiać się zdrowiej. Poznać przepisy na fit wersje znanych słodyczy, które są przepyszne, proste w przygotowaniu i nietuczące.

Reklama

ZOBACZ TEŻ: Kuchnia na wiosnę i lato 2023 - na czym polega biała dieta?

Pianka Kinder

Składniki:

100g skyra waniliowego

30g białka jaj

Zobacz także

100g chudego twarogu

10g żelatyny + 60g wrzątku

Aromat śmietankowy

Polewa: 15g czekolady mlecznej, 5g żelatyny, 50g mleka 0,5%

Przygotowanie:

Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku i studzimy. Białko jajka ubijamy na sztywno. Twaróg blendujemy ze skyrem i aromatem i wszystko razem łączymy. Przelewamy masę do foremki i chłodzimy w lodówce. Składniki na polewę łączymy razem w garnku, chwilę studzimy i wylewamy masę na piankę i znowu chłodzimy.

Adobe Stock

Deser Delicje jagodowe

Składniki na biszkopt:

1 jajko

20g mąki tortowej pszennej

1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

4 pokruszone pastylki słodzika

Składniki na masę jagodową:

50g skyru z jagodami

180ml gotowej galaretki jagodowej/owoce leśne

Składniki na polewę:

15g czekolady mlecznej

5g oleju kokosowego

Przygotowanie:

Rozrabiamy galaretkę według instrukcji na opakowaniu i odstawiamy do ostudzenia. Białko jaja oddzielamy od żółtka i ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodajemy resztę składników, delikatnie łączymy je ze sobą i smażymy z obu stron, dzięki temu mamy gotowy omlet biszkoptowy. Wykładamy go na dno naczynia, a gdy wystygnie smarujemy go dokładnie skyrem, tworząc tym samym warstwę jagodową. Łyżeczką delikatnie wylewamy ostudzoną galaretkę, tak by nie połączyć jej ze skyrem. Całość wkładamy do lodówki na około dwie godziny. W tym czasie rozpuszczamy czekoladę i łączymy ją z rozpuszczonym olejem kokosowym i wylewamy na górę schłodzonego deseru na stężałą galaretkę. Następnie znowu wkładamy na dwie godziny lub na całą noc.

Adobe Stock

Deser Milka Bubbly

Składniki:

50ml mleka

15g śnieżki

1 białko

2 łyżeczki odżywki białkowej o smaku białej czekolady

Łyżeczka żelatyny + łyżka wrzątku

3 kostki czekolady deserowej + odrobina mleka

Przygotowanie:

Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku dokładnie mieszając, aby nie powstały grudki. Odstawiamy żelatynę do ostygnięcia, pilnując, żeby nie stężała. Śnieżkę ubijamy z zimnym mlekiem, dodajemy odżywkę białkową i miksujemy. Osobno ubijamy białko i dodajemy do śnieżki. Następnie dodajemy ostudzoną żelatynę i miksujemy na najniższych obrotach. Masę przekładamy do pojemnika (200ml). Całość wstawiamy do lodówki do stężenia. Następnie rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej z odrobiną mleka i polewamy nią deser i ponownie wstawiamy do lodówki na kilka godzin.

Adobe Stock

Deser Twix Ginger

Składniki:

3 herbatniki maślane

80g deseru słony karmel Ave Vege Bakoma (lub innej marki)

Jedno białko jajka

3 kostki czekolady mlecznej z odrobiną oleju kokosowego

Pół łyżeczki przyprawy do piernika

Łyżeczka żelatyny + dwie łyżki wrzątku

Sposób przygotowania:

Herbatniki blendujemy razem z przyprawą do piekarnika i wysypujemy na dno naczynia. Białko ubijamy z odrobiną soli i odkładamy do lodówki. W tym czasie rozpuszczamy żelatynę w dwóch łyżkach wrzątku i mieszamy, aby nie powstały grudki. Odstawiamy żelatynę do ostygnięcia od czasu do czasu mieszając, żeby nie dopuścić do stężenia. Wylewamy masę do naczynia z herbatnikowym spodem i odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej razem z olejem kokosowym i polewamy nią deser, a następnie znowu wkładamy do lodówki na kilka godzin.

Adobe Stock

Deser Milka Choc&Choc

Składniki:

9 biszkoptów

Słodka, czarna herbata

2 łyżki kremu czekoladowego

4 kostki mlecznej czekolady i odrobina oleju kokosowego

Przygotowanie:

8 biszkoptów blendujemy z dwoma łyżkami słodkiej herbaty. Połową wykładamy dno naczynia, smarujemy je kremem czekoladowym i przykrywamy drugą połową masy biszkoptowej. Następnie na górę kładziemy jeden cały biszkopt. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej razem z olejem kokosowym i polewamy nią deser, a następnie wkładamy do lodówki, żeby stężał.

Adobe Stock

Deser MilkyWay

Składniki:

Białko jajka

150g chudego białego sera

70ml mleka

5g budyniu śmietankowego

5g budyniu czekoladowego

75g skyra

5g żelatyny + 50ml wrzątku

4 kostki mlecznej czekolady

10g mleka w proszku

Słodzik lub łyżeczka cukru

3 herbatniki kakaowe

Przygotowanie:

Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku. Budynie mieszamy z mlekiem i gotujemy, następnie rozpuszczamy w nich dwie kostki czekolady. Biały ser blendujemy ze skyrem i żelatyną na gładką masę (gdyby była za gęsta dodajemy trochę mleka). Do masy dodajemy ugotowany budyń i mleko w proszku, słodzimy i znowu blendujemy, aż do powstania gładkiej masy. Białko ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy. Na spód naczynia wykładamy herbatniki, na to wylewamy masę serową i wkładamy do lodówki, żeby zastygła. Następnie polewamy deser resztką roztopionej czekolady.

Adobe Stock

Deser Papita śmietankowa

Składniki:

100g jogurtu greckiego

100g serka mascarpone

1 łyżeczka cukru waniliowego

1 łyżeczka żelatyny + wrzątek do rozpuszczenia żelatyny

3 biszkopty

3 kostki czekolady

Kilka lentilek (kolorowych cukierków typu Smarties)

Przygotowanie:

Na dno naczynia układamy biszkopty. Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku i odstawiamy do ostudzenia, pilnując, żeby nie stężała. Miksujemy jogurt grecki z mascarpone i cukrem, następnie dodajemy żelatynę i miksujemy ponownie. Wylewamy masę na biszkopty i wkładamy na kilka godzin do lodówki, aż do stężenia. Następnie rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej i polewamy na deser i dekorujemy lentilekami lub Smartisami

Adobe Stock
Reklama

Który deser zaciekawił Was najbardziej i najchętniej go przygotujecie?

Reklama
Reklama
Reklama