Reklama

Superfoods – inaczej super żywność – kojarzy nam się nie tylko ze zdrowym jedzeniem, ale też z produktami wysokiej jakości, wyjątkowymi i kosztownymi. W rzeczywistości pożywienie o maksymalnym poziomie witamin, minerałów i innych substancji przydatnych dla naszego organizmu jest dostępne dla każdej osoby! Oto najważniejsze fakty o popularnych superfoods.

Reklama

Popularne superfoods dla Twojego zdrowia

Kapusta kiszona

Ma wysoką zawartość błonnika, bakterie kwasu mlekowego ułatwiają trawienie pokarmu, a zawartość witaminy C jest 20 razy wyższa (!) niż w świeżej kapuście. Jednak, ze względu na fermentację, nie należy przesadzać z ilością kapusty kiszonej w Twoim codziennym menu.

Sok z trawy pszenicznej

Wzmacnia układ odpornościowy, i usuwa toksyny z organizmu. To prawdziwy eliksir młodości! Spowalnia proces starzenia i dba o Twoją ​​skórę oraz włosy.

Olej kokosowy

Jest jednym z najlepszych źródeł nasyconych kwasów tłuszczowych. Ponadto olej kokosowy zawiera wapń, fosfor oraz witaminy A, C i E, które chronią Twoje piękno i młodość. Zwiększa poziom „dobrego” cholesterolu i obniża poziom „złego”, zmniejszając prawdopodobieństwo rozwoju chorób naczyniowych i serca.

Mleko migdałowe

Zawiera 50% zalecanej dziennej dawki witaminy E, która jest korzystna dla Twojej skóry. Zapobiega również utracie wzroku, wzmacnia kości, reguluje poziom cukru we krwi. Mleko migdałowe możesz dodawać do płatków śniadaniowych, herbaty lub kawy, do smoothie, lodów i innych deserów.

Czosnek

Zapobiega przeziębieniom, ponieważ zawiera allicynę – bardzo ważny związek, który ma właściwości antybakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze i przeciwutleniające.

Awokado

Awokado zawiera jednonienasycone kwasy tłuszczowe, zwalczające procesy zapalne i zmniejszające ilość „złego” cholesterolu. Regularnie spożywane zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy i chorób układu krążenia. Z pomocą awokado przyrządzisz zdrowe słodycze, lody, a nawet... majonez!

Bataty i brokuły

Bataty bogate są w błonnik, białko i dużą ilość witaminy B6, potasu oraz manganu. Słodkie ziemniaki mają też wysokie stężenie witaminy C, i zawierają dużo witaminy A (beta-karoten), która wzmacnia układ odpornościowy. Ten superfood przyczynia się do bardziej efektywnego funkcjonowania mózgu i komórek nerwowych. Jeśli chodzi o brokuły, świetnie radzą sobie z usuwaniem toksyn z organizmu i wspomagają profilaktykę antynowotworową – są jedynym zielonym warzywem o wysokiej zawartości sulforafanu.

Jagody goji

Zawierają osiemnaście aminokwasów, dlatego są doskonałym źródłem białka! Ta odżywcza przekąska zmniejsza poczucie głodu, wzmacnia odporność i poprawia układ nerwowy.

Imbir i kurkuma

Imbir przyspiesza trawienie i łagodzi nudności, a ponadto wzmacnia zdolności poznawcze. Kurkuma ma właściwości przeciwwirusowe i przeciwzapalne. Koniecznie wypróbuj mleko księżycowe, w którym kurkuma, kardamon i imbir przyrządzane są z mlekiem kokosowym.

Nasiona lnu

Zawierają witaminy A i E, niezbędne dla zachowania młodości, a także wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 – obniżają poziom cholesterolu i odpowiedzialne są za prawidłowe funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego. Nasiona lnu, tak samo jak nasiona chia, mają pozytywny wpływ na przewód pokarmowy.

Reklama

Matcha i guarana

Matcha to źródło przeciwutleniaczy, witamin i błonnika. Przyspiesza metabolizm i zwiększa wytrzymałość fizyczną. Guarana to świetna alternatywa dla kawy! Pomaga utrzymać równowagę kwasowo-zasadową i nie podrażnia błon śluzowych przewodu pokarmowego.

Reklama
Reklama
Reklama