Reklama

Epidemia koronawisa sparaliżowała cały świat. Podróżowanie i poznawanie nowych kultur jest w tym momencie niemożliwe. Dlatego postanowiliśmy się wybrać w wyprawę... po smakach świata. Poniżej przestawiamy receptury na popularne dania z różnych zakątków, które są przepyszne, a przy okazji nie są trudne w przygotowaniu. W produkty na ich przygotowanie warto się zaopatrzyć w sklepie Lidl. W nadchodzącym tygodniu sieciówka przygotowała ciekawe oferty, z których warto skorzystać. Koniecznie poznajcie przepisy na ciekawe dania wytrawne, a także desery, które po prostu trzeba spróbować. Poznaj sekretny przepis na tradycyjne brazylijskie naleśniki, kultowe brytyjskie fish and chips i wiele więcej!

Reklama

Od 16.04-10.04 wyjątkowe promocje na produkty Lidla: owoce do 52% taniej, pomidory 9,99 zł za kilogram, tańsze warzywa idealne na grilla i pyszne pieczywo, oczywiście z Lidla!

Brazylijskie naleśniki z tapioki

Potrzebne składniki:

  • 450 g mąki z tapioki
  • 4 szklanki zimnej wody
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Do dużej miski przesyp mąkę i zalej wodą. Na powierzchni zaczną się tworzyć pęcherzyki powietrza, odczekaj 15 minut aż tapioka wchłonie wodę. Masa powinna mieć lekko gumową konsystencję, by pozbyć się nadmiaru wody włóż ją do sitka, dodatkowo osusz za pomocą ręcznika papierowego. Masę naleśnikową smaż porcjami, na nieprzywierającej patelni na średnim ogniu z dodatkiem szczypty soli. Cienkie placuszki smaż około po 2 minuty z każdej strony. Naleśniki podawaj z ulubionymi składnikami zarówno na słodko, jak i słono.

Greckie placuszki z fetą

Potrzebne składniki:

  • 300 g okrągłej cukinii (7.99 zł/kg w sklepie Lidl)
  • 100 g sera feta
  • 4 łyżki mąki
  • 1 jajko
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • sól i pieprz do smaku
  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

  1. Cukinie obierz oraz zetrzyj na tartce na większych oczkach i przełóż do miski, dopraw solą i wymieszaj. Naczynie odstaw na około godzinę do lodówki, następnie odcedź nadmiar wody. Do cukinii dodaj rozdrobniony ser feta, mąkę, jajko oraz zioła.Wszystko dokładnie wymieszaj i dopraw solą i pieprzem.
  2. Masę podziel łyżką i smaż niewielkie placuszki na rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy z oliwek (ok. 3 minuty z każdej strony).

Nanaimo bars - ciasto prosto z Kanady według Kingi Paruzel

Potrzebne składniki na spód:

  • 1/2 szklanki masła
  • 1/3 szklanki brązowego cukru
  • 1 jajko
  • 3 łyżki kakao
  • 1 i 3/4 szklanki krakersów graham (można zastąpić herbatnikami)
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • 1/2 szklanki płatków migdałów

Potrzebne składniki na krem:

  • 1/3 szklanki masła
  • 2 łyżki proszku budyniowego
  • 1/4 szklanki śmietanki 30% lub 36%
  • 2 szklanki cukru pudru

Składniki na polewę czekoladową:

  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki masła

Przygotowanie spodu:

Przygotuj foremkę 20 x 20 cm wykładając ją folią aluminiową. Masło roztop na średnim ogniu. Dodaj brązowy cukier, kakao i wszystkie składniki dobrze połącz. Zdejmij z ognia i lekko przestudź. Do masy dodaj rozbełtane wcześniej jajko* i dokładnie wymieszaj ok 2 min. (Masa nieco zgęstnieje). Dodaj zmiksowane na bardzo drobno krakersy, kokosowe wiórki i migdały. Wszystko wymieszaj i wyłóż masą przygotowaną formę. Wstaw do lodówki na 30 min.

* jajko się zetnie w ciepłej czekoladzie także nie ma obaw przed spożyciem surowego. Dla większej pewności można postawić masę wymieszą z jajkiem na palnik i podgrzewać ok 2 - min aż zgęstnieje. Ważne jest to aby nie dodać jajka do zbyt ciepłej masy bo wtedy powstanie czekoladowa jajecznica:)

Przygotowanie kremu:

Miękkie masło ucierać z proszkiem budyniowym i śmietanką aż powstanie gładka, puszysta, prawie że biała masa. Dodać cukier i ucierać za pomocą miksera jeszcze ok 5 min. Krem wyłożyć na schłodzony spód. Wstaw do lodówki na kolejne 30 min.

Przygotowanie polewy:

Czekoladę pokrój na drobne kawałki i umieść w szklanej misce. Dodaj masło i podgrzewaj na małym ogniu w kąpieli wodnej tzn. umieść miskę nad garnkiem z wodą. Czekoladą polej przygotowane ciasto.

Przepis pochodzi z bloga Kingi Paruzel

Brytyjskie fish and chips

Potrzebne składniki:

  • 900 g ziemniaków
  • olej słonecznikowy do głębokiego smażenia
  • 225 g białych filetów rybnych, bez skórki, bez kości (koniecznie skorzystaj z promocji w sklepie Lidl)
  • 225 g mąki
  • 285 ml zimnego piwa
  • 3 czubate łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na miętowo-groszkowy krem:

  • kilka gałązek świeżej posiekanej mięty
  • 1 pokrętło niesolonego masła
  • 4 garście poddanego groszku
  • sok z cytryny

Sposób przygotowania:

  1. Obierz ziemniaki i pokrój je na frytki. W międzyczasie na patelni rozgrzej masło i podsmaż groszek, miętę i podpraż pod przykryciem przez około 10 minut. Następnie dopraw solą i pieprzem. Aby masa miała kremową konsystencję dodatkowo ją zblenduj. Opcjonalnie możesz dodać trochę wody.
  2. Za pomocą frytkownicy lub wysokiego garnka usmaż frytki, gotowe dopraw solą i pieprzem.
  3. Surową rybę dokładnie natrzyj solą i pieprzem. W naczyniu wymieszaj mąkę, piwo, proszek do pieczenia aż konsystencja będzie zbliżona do ubitej śmietany. Filet o panieruj mąką, a następnie zanurz w misce z piwem, pozwól aby nadmiar płynu ściekł. Rybę smaż na rozgrzanej patelni, na głębokim oleju aż będzie miała złoty kolor. Frytki oraz rybę podawaj z miętowym musem.

Kanelbullar - szwedzkie bułeczki cynamonowe według Ani Starmach

Potrzebne składniki na ciasto:

  • 600 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 100 g masła
  • 30 g drożdży
  • 250 ml mleka
  • 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 1 jajko

Potrzebne składniki na nadzienie:

  • 80 g masła
  • 80 g cukru
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu

Dodatkowo:

  • rozbełtane jajko do posmarowania bułeczek
  • cukier do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Drożdże wymieszaj z cukrem, dodaj 3 łyżki ciepłego mleka, 1 łyżkę mąki, zaczyn odstaw do wyrośnięcia na 10–15 minut. Mleko podgrzej, masło rozpuść, mąkę wymieszaj z kardamonem. Drożdże przełóż do dużej miski lub miski robota kuchennego, stopniowo dodawaj ciepłe mleko, masło, jaja i mąkę. Ciasto wyrabiaj przez około 15 minut. Po tym czasie ciasto odstaw na godzinę do wyrośnięcia.
  2. Teraz możesz przygotować nadzienie: miękkie masło utrzyj z cukrem i cynamonem (najlepiej mikserem). Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na prostokąt o grubości około 1 cm. Cały prostokąt posmaruj masą cynamonową. Ciasto zwiń w formę „ślimaka” i pokrój na mniejsze krążki. Bułeczki przełóż do papierków na muffinki i odstaw do wyrośnięcia na 30 minut. Po tym czasie posmaruj je rozbełtanym jajkiem. Piecz około 7–8 minut w temperaturze 200 stopni.
Reklama

Przepis pochodz ze strony Ani Starmach

Reklama
Reklama
Reklama