Reklama

Wielkanoc nieodzownie kojarzy się z potrawami na bazie jajek oraz wiosennymi sałatkami. Często kluczem w ich przygotowaniu są nie tylko główne składniki, ale przyprawy. Nic tak nie podkręca smaku jak właśnie sosy. W tym roku może warto skusić się na te domowej roboty? Są one zdrowsze, mają mniej konserwantów, a przy okazji możesz dowolnie skomponować ich smak.

Reklama

Najpopularniejszym dodatkiem do dań wielkanocnych jest oczywiście majonez. Jego recepturę jakiś czas temu zdradziła Magda Gessler. Jak się okazuje sos nie jest trudny w wykonaniu, składa się z zaledwie kilku składników, jest szybki i prosty w przygotowaniu! Koniecznie zobaczcie, jak go wykonać. Ponadto zdradzamy przepisy na inne aromatyczne dressingi, które po prostu trzeba spróbować!

Domowy majonez według Magdy Gessler

Potrzebne składniki:

  • 2 duże jaja (bardzo świeże)
  • 2 szklanki oleju słonecznikowego
  • sok z 2 cytryn
  • musztarda z gorczycą
  • 4 łyżki zimnego mleka

Sposób przygotowani:

Do wykonania majonezu niezbędny będzie blender kielichowy oraz wyższe naczynie o niewiele większej średnicy (może być na przykład słoik lub szklanka). Jajka sparz pod gorącą wodą i wbij do naczynia, dodaj olej, sok z cytryny, łyżkę musztardy oraz sól. Następnie włóż blender, tak aby dotykał dna. Urządzenie powinno pracować na najwyższych obrotach - miksuj około 3 minut, aż zobaczysz, że składniki na spodzie mają jednolitą konsystencję. Powoli przesuwaj blender ku górze. Gdy masa będzie gotowa, dolej mleko i ponownie miksuj do dokładnego połączenia wszystkich składników. Gotowy majonez powinien mieć na tyle gęstą konsystencję, by można było kroić go nożem.

Sos wielkanocny

Potrzebne składniki:

  • 2 jajka
  • 125 ml majonezu
  • 125 ml kwaśnej gęstej śmietany 18%
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1/2 szklanki posiekanego szczypiorku
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Jajka ugotuj na twardo (tu znajdziesz przepis, jak to zrobić), obierz ze skorupek i drobno posiekaj. Jajka i pozostałe składniki włóż do miseczki i dobrze wymieszaj. Dressing idealnie nadaje się do domowej pieczeni oraz sałatek.

Sos chrzanowy

Potrzebne składniki:

  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • 1/2 szklanki śmietany 18%
  • 2 łyżki tartego chrzanu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka
  • 1 łyżeczka mąki
  • 1 łyżka masła
  • pieprz, sól i cukier do smaku

Sposób przygotowania:

Reklama

W niedużym garnku rozpuść masło, dodaj mąkę oraz bulion i wszystko dynamicznie wymieszaj. Gdy składniki zaczną się gotować, dodaj chrzan oraz sok z cytryny. Śmietanę wymieszaj z solą, zahartuj sosem i wlej do garnka. Całość dopraw pieprzem, cukrem i solą, jeśli jest taka potrzeba. Na koniec dodaj odrobinę tartego chrzanu, aby nadać jeszcze bardziej intensywnego smaku.

Reklama
Reklama
Reklama