Wielkanoc 2023 - sprawdź sprawdzony przepis na świąteczny majonez Magdy Gessler!
Poznaj również inne pomysły na dressingi do sałatek
- Redakcja VIVA!
Wielkanoc nieodzownie kojarzy się z potrawami na bazie jajek oraz wiosennymi sałatkami. Często kluczem w ich przygotowaniu są nie tylko główne składniki, ale przyprawy. Nic tak nie podkręca smaku jak właśnie sosy. W tym roku może warto skusić się na te domowej roboty? Są one zdrowsze, mają mniej konserwantów, a przy okazji możesz dowolnie skomponować ich smak.
Najpopularniejszym dodatkiem do dań wielkanocnych jest oczywiście majonez. Jego recepturę jakiś czas temu zdradziła Magda Gessler. Jak się okazuje sos nie jest trudny w wykonaniu, składa się z zaledwie kilku składników, jest szybki i prosty w przygotowaniu! Koniecznie zobaczcie, jak go wykonać. Ponadto zdradzamy przepisy na inne aromatyczne dressingi, które po prostu trzeba spróbować!
Domowy majonez według Magdy Gessler
Potrzebne składniki:
- 2 duże jaja (bardzo świeże)
- 2 szklanki oleju słonecznikowego
- sok z 2 cytryn
- musztarda z gorczycą
- 4 łyżki zimnego mleka
Sposób przygotowani:
Do wykonania majonezu niezbędny będzie blender kielichowy oraz wyższe naczynie o niewiele większej średnicy (może być na przykład słoik lub szklanka). Jajka sparz pod gorącą wodą i wbij do naczynia, dodaj olej, sok z cytryny, łyżkę musztardy oraz sól. Następnie włóż blender, tak aby dotykał dna. Urządzenie powinno pracować na najwyższych obrotach - miksuj około 3 minut, aż zobaczysz, że składniki na spodzie mają jednolitą konsystencję. Powoli przesuwaj blender ku górze. Gdy masa będzie gotowa, dolej mleko i ponownie miksuj do dokładnego połączenia wszystkich składników. Gotowy majonez powinien mieć na tyle gęstą konsystencję, by można było kroić go nożem.
Sos wielkanocny
Potrzebne składniki:
- 2 jajka
- 125 ml majonezu
- 125 ml kwaśnej gęstej śmietany 18%
- 1 łyżeczka musztardy
- 1/2 szklanki posiekanego szczypiorku
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Jajka ugotuj na twardo (tu znajdziesz przepis, jak to zrobić), obierz ze skorupek i drobno posiekaj. Jajka i pozostałe składniki włóż do miseczki i dobrze wymieszaj. Dressing idealnie nadaje się do domowej pieczeni oraz sałatek.
Sos chrzanowy
Potrzebne składniki:
- 2 szklanki bulionu warzywnego
- 1/2 szklanki śmietany 18%
- 2 łyżki tartego chrzanu
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka
- 1 łyżeczka mąki
- 1 łyżka masła
- pieprz, sól i cukier do smaku
Sposób przygotowania:
W niedużym garnku rozpuść masło, dodaj mąkę oraz bulion i wszystko dynamicznie wymieszaj. Gdy składniki zaczną się gotować, dodaj chrzan oraz sok z cytryny. Śmietanę wymieszaj z solą, zahartuj sosem i wlej do garnka. Całość dopraw pieprzem, cukrem i solą, jeśli jest taka potrzeba. Na koniec dodaj odrobinę tartego chrzanu, aby nadać jeszcze bardziej intensywnego smaku.