Przepis Magdy Gessler na majonez, który znika ze stołu szybciej niż żurek
Poznaj również inne pomysły na dressingi do sałatek

- Redakcja VIVA!
Wielkanoc to czas smaków, które kojarzą się z domem, rodziną i wiosenną świeżością. Na świątecznym stole królują jajka w najróżniejszych odsłonach oraz kolorowe sałatki. Ale prawdziwą magię potraw tworzą… sosy! To one wydobywają aromaty i nadają potrawom charakter. W tym roku postaw na te domowe – są nie tylko zdrowsze i wolne od konserwantów, ale możesz skomponować je dokładnie tak, jak lubisz.
Nie ma Wielkanocy bez majonezu! Ten kultowy dodatek do jajek i sałatek zyskał nowy blask, gdy swój przepis zdradziła Magda Gessler. Zaskoczy Cię, jak prosto można go przygotować – kilka składników, kilka minut i gotowe! A jeśli masz ochotę na więcej – mamy dla Ciebie przepisy na inne aromatyczne dressingi, które zachwycą Twoich gości i sprawią, że wielkanocne dania będą smakowały jeszcze lepiej.
Domowy majonez według przepisu Magdy Gessler
Potrzebne składniki:
- 2 duże jaja (bardzo świeże)
- 2 szklanki oleju słonecznikowego
- sok z 2 cytryn
- musztarda z gorczycą
- 4 łyżki zimnego mleka
Sposób przygotowani:
Do wykonania majonezu niezbędny będzie blender kielichowy oraz wyższe naczynie o niewiele większej średnicy (może być na przykład słoik lub szklanka). Jajka sparz pod gorącą wodą i wbij do naczynia, dodaj olej, sok z cytryny, łyżkę musztardy oraz sól. Następnie włóż blender, tak aby dotykał dna. Urządzenie powinno pracować na najwyższych obrotach - miksuj około 3 minut, aż zobaczysz, że składniki na spodzie mają jednolitą konsystencję. Powoli przesuwaj blender ku górze. Gdy masa będzie gotowa, dolej mleko i ponownie miksuj do dokładnego połączenia wszystkich składników. Gotowy majonez powinien mieć na tyle gęstą konsystencję, by można było kroić go nożem.
Sos wielkanocny
Potrzebne składniki:
- 2 jajka
- 125 ml majonezu
- 125 ml kwaśnej gęstej śmietany 18%
- 1 łyżeczka musztardy
- 1/2 szklanki posiekanego szczypiorku
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Jajka ugotuj na twardo (tu znajdziesz przepis, jak to zrobić), obierz ze skorupek i drobno posiekaj. Jajka i pozostałe składniki włóż do miseczki i dobrze wymieszaj. Dressing idealnie nadaje się do domowej pieczeni oraz sałatek.
Sos chrzanowy
Potrzebne składniki:
- 2 szklanki bulionu warzywnego
- 1/2 szklanki śmietany 18%
- 2 łyżki tartego chrzanu
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka
- 1 łyżeczka mąki
- 1 łyżka masła
- pieprz, sól i cukier do smaku
Sposób przygotowania:
W niedużym garnku rozpuść masło, dodaj mąkę oraz bulion i wszystko dynamicznie wymieszaj. Gdy składniki zaczną się gotować, dodaj chrzan oraz sok z cytryny. Śmietanę wymieszaj z solą, zahartuj sosem i wlej do garnka. Całość dopraw pieprzem, cukrem i solą, jeśli jest taka potrzeba. Na koniec dodaj odrobinę tartego chrzanu, aby nadać jeszcze bardziej intensywnego smaku.
Zobacz także
Galeria
Pokazywanie elementów od 1 do 3 z 12
Akcje
Pokazywanie elementów od 1 do 4 z 17
Fale, tafla, zwiększona objętość. Air Wand to domowy stylista włosów!
Współpraca reklamowa