Wielkanoc 2023 - najlepsze przepisy na świąteczne mazurki
Oto nasze pyszne propozycje…
Mazurek to jedno z popularniejszych ciast, które znajduje się na wielkanocnym stole. Nie dość, że jest przepyszne, to służy również za dekorację stołu. Ciasto najczęściej ma kształt prostokąta, a na wierzchu znajdują się ozdoby, napisy oraz kształty, które kojarzą się ze świętami. Mazurka, podobnie jak babkę lub sernik, można przygotować w różnych wariantach smakowych, a także w wersji bezglutenowej oraz wegańskiej. Poniżej znajdziecie wszystkie wskazówki, jak prawidłowo wykonać ciasto, które nie jest trudne, a w smaku jest obłędne!
ZOBACZ TEŻ: Zaskocz swoich gości, dzięki tym niebanalnym przepisom na... ciasto z marchewki!
Wielkanoc 2023: przepis na mazurek - mazurek królewski
Składniki na ciasto:
- 2 szklanki mąki uniwersalnej
- 2/3 szklanki masła
- 7 łyżek cukru
- 1 jajko
- 1–2 łyżki mleka
Składniki na polewę:
- 1/2 szklanki kwaśnego dżemu (np śliwkowy, porzeczkowy)
- 1 puszka kajmaku
- migdały, czekolada, suszone morele do dekoracji
Sposób przygotowania:
- Połącz mąkę, masło i cukier do uzyskania jednolitej masy. Dodaj jajko i mleko, wyrabiaj ciasto, aż będzie miało kruchą konsystencję. Następnie odstaw je na około godzinę do lodówki.
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsujsza. Ciasto rozwałkuj na pergaminie i przełóż razem z papierem do blachy (jeśli będzie za duże - przytnij). Pamiętaj, że po bokach powinno być ono nieco grubsze, aby dekoracja nie spływała. Piecz w piekarniku około 25 minut. Gdy mazurek będzie gotowy udekoruj go masą kajmakową, dżemem, migdałami oraz suszonymi morelami.
Wielkanoc 2023: przepis na mazurek - mazurek bezglutenowy
Potrzebne składniki:
- 230 g masła w temperaturze pokojowej
- 4 łyżki cukru
- 6 łyżek blanszowanych migdałów
- 1/2 łyżeczki startej skórki z cytryny
- 2 1/2 szklanki mąki bezglutenowej
- 2 duże żółtka ugotowane na twardo, rozdrobnione
- 1 duże surowe żółtko
- 1 szczypta soli
- 1 szczypta cynamonu
Do dekoracji:
- konfitura malinowa
- cukier puder
- świeże owoce np. maliny
CZYTAJ TEŻ: Kulinarny trend: wegańskie przepisy na Wielkanoc!
Sposób przygotowania:
- Połącz masło i cukier mikserem, aż masa będzie lekka i puszysta. Ręcznie wymieszaj migdały, skórkę cytrynową, mąkę bezglutenową oraz ugotowane żółtka. Następnie dodaj surowe żółtko, sól oraz cynamon. Ciasto umieść w plastikowym opakowaniu i przechowuj w lodówce przez co najmniej 30 minut.
- Podgrzej piekarnik do 170 stopni Celsjusza. Odetnij 1/3 ciasta i zawiń z powrotem do lodówki. Rozwałkuj 2/3 ciasta i przełóż na blachę. Przebij ciasto zębami widelca, aby upiekło się w środku.
- Rozwałkuj pozostałe 1/3 ciasta i pokrój w cienkie paski. Ułóż paski na cieście tworząc kratkę. Ciasto wstaw do piekarnika na około 30 minut. Gdy mazurek ostygnie, udekoruj dżemem, aby kształt krateczki był jeszcze bardziej widoczny. Na wierzchu rozsyp cukier puder oraz rozłóż owoce.
Wielkanoc 2023: przepis na mazurek - mazurek w wersji wegańskiej
Potrzebne składniki:
- 250 g migdałów
- 150 g rodzynek
- 4 daktyle
Składniki na karmel:
- 32 daktyli
- 6 fig
- 4 łyżki oleju kokosowego
- 4 łyżki wody
Do dekoracji:
- 300 g płynnej, ciemnej czekolady
- pokruszone orzechy
Sposób przygotowania:
- Rozdrobnij migdały w robocie kuchennym i przełóż je do miski. Następnie mikserem połącz rodzynki i daktyle, mieszaj, aż konsystencją będą przypominać gładką pastę. Dodaj migdały, wymieszaj składniki i za pomocą wałka nadaj kształt prostokąta o grubości około 1 centymetra.
- Zrób karmel miksując daktyle, figi, olej kokosowy oraz wodę. Konsystencja nie powinna być zbyt rzadka, ale też nie powinna wisieć na łyżce. Karmel przełóż na chwilę do lodówki, a następnie przełóż na przygotowane wcześniej ciasto. Mazurka udekoruj płynną czekoladą i orzechami.
Koniecznie zobacz inspiracje z Instagrama, jak jeszcze można udekorować wielkanocnego mazurka. Poniżej przedstawiamy kilka ciekawych propozycji!