Reklama

W naszym serwisie czeka na Was mnóstwo przepisów na świąteczne dania - pieczeń, sałatki, a także coś na słodko - babki, mazurki i dietetyczne ciasta. Podczas świąt planujesz zrobić uroczysty obiad dla domowników? Jako, że za oknem mamy przepiękną wiosnę może warto skusić się na smaki, które nieodzownie wiążą się właśnie z tą porą roku! Poniżej przygotowaliśmy przepisy na dania z warzywami w roli głównej. Są proste w wykonaniu, nie zajmą dużo czasu, a ponadto będą lekkie, wprost idealne po świątecznych rarytasach!

Reklama

Kuchnia na wiosnę 2020 - szybki obiad

Warzywno-miętowy krem z parmezanem

Potrzebne składniki:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka masła
  • 1 skrojony pęczek szczypiorku
  • 1 ziemniak (skrojony w kostkę)
  • 500 g groszku
  • 1l warzywnego bulionu
  • 1 mała pęczek mięty

Sposób przygotowania:

Rozgrzej oliwę z oliwek i masło na dużej patelni. Dodaj szczypiorek i pokrojonego w kostkę ziemniaka. Delikatnie smaż przez około 5 minut. Dolej bulion i gotuj aż ziemniaki będą miękkie. Następnie wrzuć groszek i po około 3 minutach zdejmij patelnię z ognia.
Chłodny płyn przelej do garnka, dodaj liście mięty oraz groszek i zblenduj. Gotową zupę podgrzej i dopraw solą oraz pieprzem. Zupę można podawać z grzankami, skrojonym drobno szczypiorkiem lub pieczywem np. czosnkowym.

Risotto ze szpinakiem i cytryną z chrupiącą szynką parmeńską

Potrzebne składniki:

  • 800 ml wywaru z kurczaka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 70 g prosciutto
  • 300 g rabarbaru
  • 200 g szpinaku
  • 200 g ryżu risotto
  • 1 garść liści mięty
  • 1 cytryna
  • 40 g parmezanu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól morska
  • świeżo zmielony pieprz

Sposób przygotowania:

Obierz i drobno posiekaj cebulę i czosnek. Posiekaj łodygi rabarbaru oraz rozdrobnij szpinak. Do dużej patelni wlej łyżkę oliwy z oliwek, podsmaż prosciutto, przenieś na talerz i pokrój na mniejsze kawałki. Na rozgrzanej patelni podsmaż cebulę, dodaj rabarbar, szpinak, posiekaną szynkę, czosnek, szczyptę soli i pieprzu. Smaż aż wszystkie składniki będą miękkie.

Na patelnię dodaj ryż i zalej bulionem. Gotuj od czasu do czasu mieszając, aż cały płyn zostanie wchłonięty. Gotowe danie podawaj skropione sokiem z cytryny, z dodatkiem mięty oraz parmezanu.

Wegański green bowl

Potrzebne składniki:

  • 1 cukinia (bez gniazd nasiennych, pokrojona w paski)
  • 2 obrane marchewki
  • 1/2 batata
  • 2 skrojone w grubszą kostkę pomidory
  • 1 awokado
  • 1 puszka ciecierzycy
  • 1 brokuł

Składniki na sos:

  • 2 łyżeczki francuskiej musztardy Dijon
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • sok z 1 cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

Połówkę batata skrop oliwą z oliwek, przełóż na papier do pieczenia i włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na około 30 minut. Następnie podsmaż na rozgrzanej grillowej patelni bez dodatku tłuszczu. Po ostygnięciu pokrój na większe kawałki.

Różyczki brokuła ugotuj w lekko osolonej wodzie. W tym czasie obierz awokado, przetnij na pół i usuń pestkę. Odcedź ciecierzycę, włóż do miski, dodaj bataty, miąższ z awokado, marchewki, brokuły oraz pomidory.

W niewielkiej miseczce połącz wszystkie składniki na sos. Pamiętaj o dokładnym wymieszaniu, aby utworzyła się jednolita konsystencja. Do warzyw dodaj dressing, dodatkowo danie możesz udekorować świeżymi listami mięty oraz skropić oliwą z oliwek.

Wiosenna sałatka z nowalijek

Potrzebne składniki:

Sposób przygotowania:

Reklama

Wszystkie warzywa dokładnie umyj, ogórki możesz oparzyć pod wrzątkiem. Przygotuj dużą miskę i dodaj do niej porwaną w mniejsze kawałki sałatę, skrojone w plasterki ogórki, rzodkiewkę oraz jajka rozdrobnione w małe cząstki. Do składników dodaj odcedzoną kukurydzę i wymieszaj z dodatkiem soli oraz pieprzu. Całość skrop oliwą z oliwek. Sałatkę podawaj z domowej roboty pieczenią oraz purée ziemniaczanym.

Reklama
Reklama
Reklama