Kuchnia na wiosnę 2020 - najlepsze pomysły na szybki obiad!
Poznaj ciekawe przepisy
W naszym serwisie czeka na Was mnóstwo przepisów na świąteczne dania - pieczeń, sałatki, a także coś na słodko - babki, mazurki i dietetyczne ciasta. Podczas świąt planujesz zrobić uroczysty obiad dla domowników? Jako, że za oknem mamy przepiękną wiosnę może warto skusić się na smaki, które nieodzownie wiążą się właśnie z tą porą roku! Poniżej przygotowaliśmy przepisy na dania z warzywami w roli głównej. Są proste w wykonaniu, nie zajmą dużo czasu, a ponadto będą lekkie, wprost idealne po świątecznych rarytasach!
Kuchnia na wiosnę 2020 - szybki obiad
Warzywno-miętowy krem z parmezanem
Potrzebne składniki:
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka masła
- 1 skrojony pęczek szczypiorku
- 1 ziemniak (skrojony w kostkę)
- 500 g groszku
- 1l warzywnego bulionu
- 1 mała pęczek mięty
Sposób przygotowania:
Rozgrzej oliwę z oliwek i masło na dużej patelni. Dodaj szczypiorek i pokrojonego w kostkę ziemniaka. Delikatnie smaż przez około 5 minut. Dolej bulion i gotuj aż ziemniaki będą miękkie. Następnie wrzuć groszek i po około 3 minutach zdejmij patelnię z ognia.
Chłodny płyn przelej do garnka, dodaj liście mięty oraz groszek i zblenduj. Gotową zupę podgrzej i dopraw solą oraz pieprzem. Zupę można podawać z grzankami, skrojonym drobno szczypiorkiem lub pieczywem np. czosnkowym.
Risotto ze szpinakiem i cytryną z chrupiącą szynką parmeńską
Potrzebne składniki:
- 800 ml wywaru z kurczaka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 70 g prosciutto
- 300 g rabarbaru
- 200 g szpinaku
- 200 g ryżu risotto
- 1 garść liści mięty
- 1 cytryna
- 40 g parmezanu
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól morska
- świeżo zmielony pieprz
Sposób przygotowania:
Obierz i drobno posiekaj cebulę i czosnek. Posiekaj łodygi rabarbaru oraz rozdrobnij szpinak. Do dużej patelni wlej łyżkę oliwy z oliwek, podsmaż prosciutto, przenieś na talerz i pokrój na mniejsze kawałki. Na rozgrzanej patelni podsmaż cebulę, dodaj rabarbar, szpinak, posiekaną szynkę, czosnek, szczyptę soli i pieprzu. Smaż aż wszystkie składniki będą miękkie.
Na patelnię dodaj ryż i zalej bulionem. Gotuj od czasu do czasu mieszając, aż cały płyn zostanie wchłonięty. Gotowe danie podawaj skropione sokiem z cytryny, z dodatkiem mięty oraz parmezanu.
Wegański green bowl
Potrzebne składniki:
- 1 cukinia (bez gniazd nasiennych, pokrojona w paski)
- 2 obrane marchewki
- 1/2 batata
- 2 skrojone w grubszą kostkę pomidory
- 1 awokado
- 1 puszka ciecierzycy
- 1 brokuł
Składniki na sos:
- 2 łyżeczki francuskiej musztardy Dijon
- 1 łyżka sosu sojowego
- sok z 1 cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
Połówkę batata skrop oliwą z oliwek, przełóż na papier do pieczenia i włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na około 30 minut. Następnie podsmaż na rozgrzanej grillowej patelni bez dodatku tłuszczu. Po ostygnięciu pokrój na większe kawałki.
Różyczki brokuła ugotuj w lekko osolonej wodzie. W tym czasie obierz awokado, przetnij na pół i usuń pestkę. Odcedź ciecierzycę, włóż do miski, dodaj bataty, miąższ z awokado, marchewki, brokuły oraz pomidory.
W niewielkiej miseczce połącz wszystkie składniki na sos. Pamiętaj o dokładnym wymieszaniu, aby utworzyła się jednolita konsystencja. Do warzyw dodaj dressing, dodatkowo danie możesz udekorować świeżymi listami mięty oraz skropić oliwą z oliwek.
Wiosenna sałatka z nowalijek
Potrzebne składniki:
- 1 główka sałaty
- 2 duże ogórki szklarniowe
- 1 pęczek rzodkiewek
- puszka kukurydzy
- 3 jajka ugotowane na twardo (tu znajdziesz przepis, jak ugotować jajka na twardo)
- pieprz i sól do smaku
- oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
Wszystkie warzywa dokładnie umyj, ogórki możesz oparzyć pod wrzątkiem. Przygotuj dużą miskę i dodaj do niej porwaną w mniejsze kawałki sałatę, skrojone w plasterki ogórki, rzodkiewkę oraz jajka rozdrobnione w małe cząstki. Do składników dodaj odcedzoną kukurydzę i wymieszaj z dodatkiem soli oraz pieprzu. Całość skrop oliwą z oliwek. Sałatkę podawaj z domowej roboty pieczenią oraz purée ziemniaczanym.