Wielkanoc 2023 - sprawdź przepisy na świąteczne zupy!
Oto pyszne i łatwe w przygotowaniu dania…
- Redakcja VIVA!
Barszcz biały, żurek oraz zupa chrzanowa - to pozycje, które bez wątpienia kojarzą się z Wielkanocą. Mają przepyszny smak, jednak ich przygotowanie może spędzić sen z powiek niejednej z nas. Jak przygotować zupę na święta? Cały sekret tkwi w umiejętnie dobranych składnikach, które nadadzą głębokiego i bogatego smaku. Poniżej znajdziecie tradycyjne receptury, które nie są trudne w wykonaniu i nie zabiorą dużo czasu. Na naszej stronie czeka na Was mnóstwo inspiracji jak wykonać wielkanocne dania wytrawne, jak i desery. Koniecznie zerknijcie!
ZOBACZ TAKŻE: Przepisy na świąteczne babki w różnych odsłonach!
Wielkanocny barszcz biały
Potrzebne składniki:
- 4 jajka na twardo (tutaj znajdziecie przepis, jak je ugotować)
- 1 biała kiełbasa
- 6 szklanek wody
- 1 łyżeczka solonego masła
- 4 ząbki czosnku pokrojone w kostkę
- 1 cebula, pokrojona w kostkę
- 1 kg ziemniaków, pokrojonych w kostkę
- 1 liść laurowy
- 3/4 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 1 szklanka kwaśnej śmietany
- 1/4 szklanek mąki uniwersalnej
Sposób przygotowania:
- W dużym garnku ugotuj kiełbasę (ok. 25 minut), nie wylewaj wody. Na patelni podsmaż czosnek i cebulę na maśle. Po 5 minutach do patelni wlewaj stopniowo wcześniej gotowaną wodę. Dodaj ziemniaki, liść laurowy, sól i pieprz. Gotuj około 25 minut.
- W małej miseczce wymieszj mąkę ze śmietaną, aż konsystencja będzie gładka. 1/2 szklanki mieszanki dodaj do zupy. Gdy barszcz będzie gęstszy, dopraw solą i pieprzem oraz dodaj pokrojoną w krążki kiełbasę i ćwiartki jajek na twardo.
Zupa chrzanowa
Potrzebne składniki:
- 8 i 1/2 szklanki wywaru z warzyw
- 1 liść laurowy
- 3 całe czarne ziarna pieprzu
- 2 całe ziela angielskiego
- 100 g świeżo startego korzenia chrzanu
- 2 łyżki mąki uniwersalnej
- 1 szklanka kwaśnej śmietany
- 1/2 szklanki zimnego wywaru z kurczaka
- sok z 1 cytryny
- sól i czarny pieprz do smaku
- 1 łyżeczka pokruszonego szafranu
- 3 duże jajka (ugotowane na twardo, obrane i pokrojone w plastry)
- 1 do 2 gałązek świeżego tymianku
- 12 plasterków podsmażonego boczku
Sposób przygotowania:
- Do dużego garnka wlej wywar warzywny, dodaj liść laurowy, ziarenka pieprzu, ziele angielskie. Doprowadź bulion do wrzenia, następnie dodaj starty chrzan i gotuj jeszcze przez 10 minut.
- W niewielkiej miseczce zmiksuj 2 łyżki mąki z 1/2 szklanki kwaśnej śmietany i wywarem z kurczaka. Następnie wlej do gotującego się bulionu i wymieszaj wszystkie składniki. Dodaj sok z cytryny i pozostałe 1/2 szklanki śmietany. Dopraw solą i pieprzem. Zupę udekoruj szafranem, plastrami jajka, tymiankiem i kawałkami boczku.
Żurek na chlebie receptury Ani Starmach
Składniki na wywar:
- 2 marchewki
- 2 korzenie pietruszki
- 1 cebula
- 1 por
- 1.5 l wody
- 1/2 selera
Dodatkowe składniki:
- 4 białe kiełbasy
- 4 suszone grzyby
- 5 ziemniaków
- 6 jajek ugotowanych na twardo
- 2 łyżeczki chrzanu
- 1 łyżeczka majeranku
- 4 małe okrągłe chleby
- sól, pieprz
- 2 szklanki zakwasu (przepis poniżej)
Sposób przygotowania:
- Umyj i obierz warzywa, zalej wodą i gotuj pod przykryciem. Po 40 minutach wyciągnij warzywa, dodaj pokrojone grzyby, ziemniaki, kiełbasę i majeranek, gotuj około 20 minut.
- Po tym czasie wyciągnij kiełbasę, dodaj przecedzony zakwas, zagotuj, dopraw do smaku chrzanem i majerankiem.
- Chlebki wydrąż, możesz lekko podpiec w piekarniku.
- Chlebki napełnij żurkiem, podawaj z jajkiem na twardo i kawałkami kiełbasy.
Przepis pochodzi ze strony Ani Starmach.
Zakwas na żurek według Ani Starmach
Potrzebne składniki:
- 1 szklanka mąki żytniej razowej
- 3 szklanki letniej przegotowanej wody
- 3 ząbki czosnku
- 3 świeże liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 5 ziaren pieprzu
- skórka z 1 kromki razowego chleba
Sposób przygotowania:
- Aby przygotować zakwas, wsyp mąkę do wysokiego naczynia kamionkowego lub szklanego, zalej ją połową ciepłej wody, wymieszaj.
- Dodaj resztę wody, czosnek, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz oraz skórkę chleba, wymieszaj ponownie.
- Odstaw w ciepłe miejsce na 3 dni, pamiętając o tym, aby codziennie wymieszać zawartość naczynia.