Reklama

Barszcz biały, żurek oraz zupa chrzanowa - to pozycje, które bez wątpienia kojarzą się z Wielkanocą. Mają przepyszny smak, jednak ich przygotowanie może spędzić sen z powiek niejednej z nas. Jak przygotować zupę na święta? Cały sekret tkwi w umiejętnie dobranych składnikach, które nadadzą głębokiego i bogatego smaku. Poniżej znajdziecie tradycyjne receptury, które nie są trudne w wykonaniu i nie zabiorą dużo czasu. Na naszej stronie czeka na Was mnóstwo inspiracji jak wykonać wielkanocne dania wytrawne, jak i desery. Koniecznie zerknijcie!

Reklama

ZOBACZ TAKŻE: Przepisy na świąteczne babki w różnych odsłonach!

Wielkanocny barszcz biały

Potrzebne składniki:

  • 4 jajka na twardo (tutaj znajdziecie przepis, jak je ugotować)
  • 1 biała kiełbasa
  • 6 szklanek wody
  • 1 łyżeczka solonego masła
  • 4 ząbki czosnku pokrojone w kostkę
  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • 1 kg ziemniaków, pokrojonych w kostkę
  • 1 liść laurowy
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany
  • 1/4 szklanek mąki uniwersalnej

Sposób przygotowania:

  1. W dużym garnku ugotuj kiełbasę (ok. 25 minut), nie wylewaj wody. Na patelni podsmaż czosnek i cebulę na maśle. Po 5 minutach do patelni wlewaj stopniowo wcześniej gotowaną wodę. Dodaj ziemniaki, liść laurowy, sól i pieprz. Gotuj około 25 minut.
  2. W małej miseczce wymieszj mąkę ze śmietaną, aż konsystencja będzie gładka. 1/2 szklanki mieszanki dodaj do zupy. Gdy barszcz będzie gęstszy, dopraw solą i pieprzem oraz dodaj pokrojoną w krążki kiełbasę i ćwiartki jajek na twardo.
Adobe Stock

Zupa chrzanowa

Potrzebne składniki:

  • 8 i 1/2 szklanki wywaru z warzyw
  • 1 liść laurowy
  • 3 całe czarne ziarna pieprzu
  • 2 całe ziela angielskiego
  • 100 g świeżo startego korzenia chrzanu
  • 2 łyżki mąki uniwersalnej
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany
  • 1/2 szklanki zimnego wywaru z kurczaka
  • sok z 1 cytryny
  • sól i czarny pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka pokruszonego szafranu
  • 3 duże jajka (ugotowane na twardo, obrane i pokrojone w plastry)
  • 1 do 2 gałązek świeżego tymianku
  • 12 plasterków podsmażonego boczku

Sposób przygotowania:

  1. Do dużego garnka wlej wywar warzywny, dodaj liść laurowy, ziarenka pieprzu, ziele angielskie. Doprowadź bulion do wrzenia, następnie dodaj starty chrzan i gotuj jeszcze przez 10 minut.
  2. W niewielkiej miseczce zmiksuj 2 łyżki mąki z 1/2 szklanki kwaśnej śmietany i wywarem z kurczaka. Następnie wlej do gotującego się bulionu i wymieszaj wszystkie składniki. Dodaj sok z cytryny i pozostałe 1/2 szklanki śmietany. Dopraw solą i pieprzem. Zupę udekoruj szafranem, plastrami jajka, tymiankiem i kawałkami boczku.
adobe.stock.com

Żurek na chlebie receptury Ani Starmach

Składniki na wywar:

  • 2 marchewki
  • 2 korzenie pietruszki
  • 1 cebula
  • 1 por
  • 1.5 l wody
  • 1/2 selera

Dodatkowe składniki:

  • 4 białe kiełbasy
  • 4 suszone grzyby
  • 5 ziemniaków
  • 6 jajek ugotowanych na twardo
  • 2 łyżeczki chrzanu
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 4 małe okrągłe chleby
  • sól, pieprz
  • 2 szklanki zakwasu (przepis poniżej)

Sposób przygotowania:

  1. Umyj i obierz warzywa, zalej wodą i gotuj pod przykryciem. Po 40 minutach wyciągnij warzywa, dodaj pokrojone grzyby, ziemniaki, kiełbasę i majeranek, gotuj około 20 minut.
  2. Po tym czasie wyciągnij kiełbasę, dodaj przecedzony zakwas, zagotuj, dopraw do smaku chrzanem i majerankiem.
  3. Chlebki wydrąż, możesz lekko podpiec w piekarniku.
  4. Chlebki napełnij żurkiem, podawaj z jajkiem na twardo i kawałkami kiełbasy.

Przepis pochodzi ze strony Ani Starmach.

Zakwas na żurek według Ani Starmach

Potrzebne składniki:

  • 1 szklanka mąki żytniej razowej
  • 3 szklanki letniej przegotowanej wody
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 świeże liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 5 ziaren pieprzu
  • skórka z 1 kromki razowego chleba

Sposób przygotowania:

  1. Aby przygotować zakwas, wsyp mąkę do wysokiego naczynia kamionkowego lub szklanego, zalej ją połową ciepłej wody, wymieszaj.
  2. Dodaj resztę wody, czosnek, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz oraz skórkę chleba, wymieszaj ponownie.
  3. Odstaw w ciepłe miejsce na 3 dni, pamiętając o tym, aby codziennie wymieszać zawartość naczynia.
Reklama

Przepis pochodzi ze strony Ani Starmach.

STOCK ADOBE
Reklama
Reklama
Reklama