Przepisy na wyśmienite serniki idealne na Wielkanoc i wiosnę
Odkryj pyszne przepisy na serniki wielkanocne! Sernik na zimno, z czekoladą i klasyczny z owocami – idealne na Święta i wiosenne dni.

Święta wielkanocne nieodzownie kojarzą się z pysznymi słodkościami przy rodzinnym stole. Zwykle pojawia się na nim ulubiony deser wszystkich Polaków - sernik. Chyba każdy nas ma ulubioną wersję tego ciasta - z owocami, z czekoladą oraz na zimno. Poniżej zebraliśmy dla Was przepisy na serniki w różnej odsłonie. Bez względu na to, czy czujecie się w kuchni jak ryba w wodzie, czy też nie wierzycie w swoje kulinarne możliwości - te proste receptury to gwarancja udanych Świąt. Tradycja serników na Wielkanoc nie musi być nudna! Dzięki tym trzem przepisom możesz zaskoczyć swoich gości różnorodnością smaków, od klasycznego sernika z owocami po pyszny sernik z czekoladą i prosty sernik na zimno. Wybierz ulubioną wersję i spraw, by Twoje Święta były jeszcze bardziej wyjątkowe.
ZOBACZ TEŻ: Wielkanoc: 5 sposobów na to, jak oryginalnie ozdobić świąteczne jajka
Przepis na sernik na zimno bez pieczenia – idealny na szybkie przygotowanie
Sernik na zimno to doskonała opcja dla tych, którzy chcą uniknąć pieczenia, a jednocześnie zaskoczyć gości smacznym deserem. Ten przepis jest prosty i szybki do wykonania, a jego smak zachwyci wszystkich!
Potrzebne składniki:
- 2 opakowania herbatników
- 8 łyżek stołowych stopionego masła
- 2 łyżki cukru
- 2 opakowania śmietanki w temperaturze pokojowej
- 1 1/4 szklanki słodzonego skondensowanego mleka
- 1/4 szklanki świeżego soku z cytryny
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 2 x 280g serka śmietankowego (typu Philadelphia)
Sposób przygotowania:
- Herbatniki przełóż do jednorazowej torebki i rozmiażdż przy pomocy wałka na drobne kawałki. Okruchy przełóż do średniej wielkości miski i wymieszaj z cukrem oraz masłem. Masę przełóż równomiernie do formy i wstaw na około 10 minut do zamrażarki.
- W tym czasie zrób krem - połącz serek z kondensowanym mlekiem za pomocą miksera, dodaj sok cytryny i ekstrakt waniliowy. Spód ciasta wyjmij z zamrażarki i rozsmaruj na nim masę serową. Ciasto przełóż do lodówki na około 3 godziny.
CZYTAJ TEŻ: Wielkanoc: oto ciekawe propozycje na dania z jajkami w roli głównej!
Sernik wielkanocny z czekoladą – połączenie smaków, które zachwyci
Dla miłośników czekolady mamy przepis na sernik, który łączy klasyczny smak sernika z pyszną czekoladą. To ciasto, które na pewno będzie gwiazdą Twojego stołu wielkanocnego.
Potrzebne składniki na spód ciasta:
- 250 g czekoladowych herbatników
- 100 g masła
- Potrzebne składniki do masy serowej:
- 3x 280g serka śmietankowego (typu Philadelphia)
- 200 g cukru pudru
- 4 łyżki kakao
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 3 łyżki mocnej czarnej kawy
- 3 duże jajka
- 300 ml kwaśnej śmietany
- 25g mlecznej stopionej czekolady
Sposób przygotowania:
- Herbatniki zmiel przy pomocy robota kuchennego. Okruchy połącz z masłem i przełóż na blachę wyłożoną pergaminem. Spód wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 10 minut.
- W tym czasie możesz ubić śmietankowy serek z cukrem. Następnie dodaj kakao, cukier wanilinowy, kawę, jajka, śmietanę i rozpuszczoną czekoladę. Składniki wymieszaj trzepaczką. Masę rozprowadź na spodzie ciasta i ponownie blachę włóż do piekarnika, piecz około 20-30 minut. Gotowe ciasto możesz ozdobić czekoladowymi jajkami, lukrem, płynną czekoladą.
Klasyczny sernik z owocami – tradycja na wielkanocnym stole
Na koniec, dla fanów klasycznych smaków proponujemy sernik z owocami. To idealna opcja, aby połączyć tradycję z odrobiną świeżości. Świeże owoce dodadzą ciastu lekkości, a czekolada będzie idealnym dopełnieniem.
Składniki potrzebne na spód:
- 200 g mąki pszennej
- 50 g masła
- 50 g margaryny
- 50 g cukru pudru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Potrzebne składniki na masę:
- 1 kg tłustego twarogu (zmielonego)
- 125 g masła
- 250 g cukru pudru
- 10 jajek
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 10 ml ekstraktu waniliowego
- owoce i płynna czekolada do ozdoby
ZOBACZ WIĘCEJ: Anna Starmach zdradziła nam swoje przepisy na różany mazurek i jajka faszerowane rzeżuchą!
Sposób przygotowania:
- Do miski przełóż składniki, z których powstanie spód i wszystko dokładnie wymieszaj - ciasto powinno mieć kruchą konsystencję. Następnie rozwałkuj je, przełóż do formy do pieczenia i zrób niewielkie dziurki np. widelcem. Ciasto piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 15 minut.
- W tym czasie przygotuj masę serową ubijając żółtka z cukrem pudrem na puszystą masę. Ciągle mieszając dodaj twaróg, maso, mąkę ziemniaczaną oraz ekstrakt waniliowy. Białka ubij na sztywną pianę i połącz z masą serową.
- Na gotowy spód wylej masę serową i ponownie wstaw do piekarnika na około 50 minut, piecz w temperaturze 180 stopni. Gotowy sernik ozdób czekoladą oraz świeżymi owocami - malinami, truskawkami, jagodami itp. Smacznego!

Zobacz także
Galeria
Pokazywanie elementów od 1 do 3 z 12