Reklama

Wielkanoc kojarzy się z pysznym jedzeniem! Pasztet z gęsi, jajka z majonezem, żurek, babka piaskowa czy mazurek są punktami obowiązkowymi podczas Świąt Wielkanocnych. Jeśli jesteś weganinem, wcale nie musisz rezygnować z tradycyjnych dań polskiej kuchni. Co więcej, dzięki wegańskiej wersji dań wielkanocnych zadbasz o zdrowie oraz linię. Poniżej przedstawiamy Wam ciekawe propozycje na wegańskie brownie czekoladowe, pasztet z warzyw i deser składający się jedynie z jabłek. Te pyszne dania w pełni usatysfakcjonują Wasze wegańskie (i nie tylko) podniebienia.

Reklama

Wegańskie czekoladowe brownie

Przepis:

5 łyżek stołowych oleju słonecznikowego

200 g wegańskiej gorzkiej czekolady

170 g mąki samo-rosnącej

3 łyżki kakao

180 g cukru brązowego

sól morska

1 laska wanilii

230 ml niesłodzonego organicznego mleka sojowego

200 g orzechów pecan

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Odrobiną oleju wysmaruj blaszkę (około 20 cm) i wyłóż papierem do pieczenia. Żaroodporną miskę umieść nad garnkiem z parującą wodą. Upewnij się, że dno naczynia nie dotyka wody. Rozpuść 15 g czekolady w misce i odłóż na bok do wystudzenia. W międzyczasie, przesiej mąkę i kakao do dużej miski, potem dodaj cukier i szczyptę soli. Laskę wanilii przetnij na pół, wybierz ziarna i dodaj do miski. Wymieszaj do połączenia składników. Pozostałą czekoladę oraz orzechy potnij na małe kawałki i dodaj do miski, pozostawiając część do ozdoby. Całość wymieszaj. Powstałą masę wylej na przygotowaną blaszkę. Udekoruj orzechami i włóż do piekarnika na 20 do 25 minut, do czasu kiedy ciasto będzie spieczone z zewnątrz, ale wciąż lepkie w środku. Pozostaw do wystudzenia na około 5 minut. Brownie najlepiej smakuje serwowane z łyżką lodów waniliowych.

Wegański pasztet

Przepis:

1 marchewka

1 bakłażan

1 czerwona papryka

1 ząbek czosnku

3 łyżki oliwy z oliwek

sól i pieprz

1 puszka ciecierzycy

¼ szklanki orzechów włoskich

12 suszonych pomidorów

pół łyżeczki soli

1 łyżka kaparów

Rozgrzej piekarnik do 190 stopni. Pokrój paprykę, bakłażana i marchewkę w drobna kostkę i rozłóż na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Oprósz pieprzem i solą. Główkę czosnku, połóż na boku, odetnij mały kawałek na końcówce, tak żeby wszystkie ząbki były odsłonięte, ale nie naruszone, następnie skrop mała ilością oliwy z oliwek, oprósz solą i pieprzem i zawiń w folię. Piecz warzywa i czosnek przez 30 minut, aż zmiękną. Wystudź. Zblenduj warzywa i czosnek wraz zresztą składników na gładką masę.

Jabłka pieczone w piekarniku

Przepis:

3 jabłka (umyte, wydrążone, przekrojone na pół)

¼ szklanki cukru brązowego

¼ szklanki płatków owsianych

1 łyżka masła orzechowego

½ łyżeczki cynamonu

¼ łyżeczki gałki muszkatołowej

goździki do smaku

1 szklanka wody

Reklama

Rozgrzej piekarnik. Wymieszaj w małej misce cukier, płatki owsiane, masło orzechowe i przyprawy i przełóż do przekrojonych jabłek. Przełóż jabłka do naczynia żaroodpornego wyłożonego folią aluminiową. Jabłka podlej szklanką wody i piecz przez 25 minut.

Reklama
Reklama
Reklama