Kulinarny trend: wegańskie przepisy na Wielkanoc!
Wegańskie potrawy mogą być równie smaczne jak tradycyjne! Wypróbujesz?
- Aleksandra Tylińska
Wielkanoc kojarzy się z pysznym jedzeniem! Pasztet z gęsi, jajka z majonezem, żurek, babka piaskowa czy mazurek są punktami obowiązkowymi podczas Świąt Wielkanocnych. Jeśli jesteś weganinem, wcale nie musisz rezygnować z tradycyjnych dań polskiej kuchni. Co więcej, dzięki wegańskiej wersji dań wielkanocnych zadbasz o zdrowie oraz linię. Poniżej przedstawiamy Wam ciekawe propozycje na wegańskie brownie czekoladowe, pasztet z warzyw i deser składający się jedynie z jabłek. Te pyszne dania w pełni usatysfakcjonują Wasze wegańskie (i nie tylko) podniebienia.
Wegańskie czekoladowe brownie
Przepis:
5 łyżek stołowych oleju słonecznikowego
200 g wegańskiej gorzkiej czekolady
170 g mąki samo-rosnącej
3 łyżki kakao
180 g cukru brązowego
sól morska
1 laska wanilii
230 ml niesłodzonego organicznego mleka sojowego
200 g orzechów pecan
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Odrobiną oleju wysmaruj blaszkę (około 20 cm) i wyłóż papierem do pieczenia. Żaroodporną miskę umieść nad garnkiem z parującą wodą. Upewnij się, że dno naczynia nie dotyka wody. Rozpuść 15 g czekolady w misce i odłóż na bok do wystudzenia. W międzyczasie, przesiej mąkę i kakao do dużej miski, potem dodaj cukier i szczyptę soli. Laskę wanilii przetnij na pół, wybierz ziarna i dodaj do miski. Wymieszaj do połączenia składników. Pozostałą czekoladę oraz orzechy potnij na małe kawałki i dodaj do miski, pozostawiając część do ozdoby. Całość wymieszaj. Powstałą masę wylej na przygotowaną blaszkę. Udekoruj orzechami i włóż do piekarnika na 20 do 25 minut, do czasu kiedy ciasto będzie spieczone z zewnątrz, ale wciąż lepkie w środku. Pozostaw do wystudzenia na około 5 minut. Brownie najlepiej smakuje serwowane z łyżką lodów waniliowych.
Wegański pasztet
Przepis:
1 marchewka
1 bakłażan
1 czerwona papryka
1 ząbek czosnku
3 łyżki oliwy z oliwek
sól i pieprz
1 puszka ciecierzycy
¼ szklanki orzechów włoskich
12 suszonych pomidorów
pół łyżeczki soli
1 łyżka kaparów
Rozgrzej piekarnik do 190 stopni. Pokrój paprykę, bakłażana i marchewkę w drobna kostkę i rozłóż na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Oprósz pieprzem i solą. Główkę czosnku, połóż na boku, odetnij mały kawałek na końcówce, tak żeby wszystkie ząbki były odsłonięte, ale nie naruszone, następnie skrop mała ilością oliwy z oliwek, oprósz solą i pieprzem i zawiń w folię. Piecz warzywa i czosnek przez 30 minut, aż zmiękną. Wystudź. Zblenduj warzywa i czosnek wraz zresztą składników na gładką masę.
Jabłka pieczone w piekarniku
Przepis:
3 jabłka (umyte, wydrążone, przekrojone na pół)
¼ szklanki cukru brązowego
¼ szklanki płatków owsianych
1 łyżka masła orzechowego
½ łyżeczki cynamonu
¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
goździki do smaku
1 szklanka wody
Rozgrzej piekarnik. Wymieszaj w małej misce cukier, płatki owsiane, masło orzechowe i przyprawy i przełóż do przekrojonych jabłek. Przełóż jabłka do naczynia żaroodpornego wyłożonego folią aluminiową. Jabłka podlej szklanką wody i piecz przez 25 minut.