Kuchnia na wiosnę 2020 - poznajcie dietę Locavore!
To nowość, która znacznie zyskała na popularności
Nowe diety często po jakimś czasie odchodzą w zapomnienie. Wybierając najlepszy sposób żywienia dla siebie sugerujemy się różnymi aspektami - smakiem, szybością przygotowania posiłków oraz, co ważne, dostępnością produktów. Dziś pod lupę postanowiliśmy wziąć nowe odkrycie dieteyków, o którym w ostatnim czasie zrobiło się bardzo głośno. Mowa o diecie Locavore. Na czym polega sekret tego modelu odżywiania?
Locavore - zasady diety
To żywienie, które będzie pomocne w zrzucaniu zbędnych kilogramów, a jednocześnie zadba o lokalny rynek oraz środowisko. Zasady diety są proste - je się produkty sezonowe, które pochodzą z rodzimego kraju. To w dużym stopniu wpływa na ekologię, ponieważ transport produktów do sklepów nie jest długi, co nie wiąże się choćmby z nadbiernym wydobywaniem spalin samochodowych.
Owoce oraz warzywa sezonowe mają jeszcze jeden dość ważny plus. Zawierają mniej sztucznych konserwantów oraz pestycydów. A te najczęściej są wykorzystywane, aby podtrzymać jakość i świeżość produktów podczas transportu do innych krajów. Przestawiając się na dietę Locavore, zmieniamy jadłospis w zależności od pory roku. To świetna alternatywa dla tych, którzy często nudzą się obecną dietą i spożywaniem ciągle tych samych dań. Ponadto ta różnorodność pozytywnie odbije się na zdrowiu.
Dieta Locavore - korzyści
Sięganie po różne owoce i warzywa pozwala dostarczyć do organizmu wiele cennych witamin, przeciwutleniaczy, minerałów oraz poprawia metabolizm. Łącząc ją dodatkowo regularnymi ćwiczeniami można pracować nas swoją sylwetką i zgubić zbędne kilogramy. Dieta jest świetnym rozwiązaniem dla osób, które nie do końca mają czas gotować. Sezonowe produkty znajdziemy w praktycznie każdym sklepie spożywczym. Warto korzystać z sezonów na świeże produkty, ponieważ wtedy mają najlepszy smak, który pysznie wkomponuje się w dania.
Poniżej znajdziecie listę owoców oraz warzyw, po które warto sięgać w poszczególnych sezonach w Polsce. Dzięki temu łatwiej będzie Wam dobierać produkty, które będą bazą jadłospisu w danym miesiącu:
Styczeń
Owoce: gruszki, jabłka
Warzywa: brukiew, burak ćwikłowy, cebula, czosnek, fasola, jarmuż, kapusta biała, kapusta czerwona, marchew, pietruszka, por, seler, topinambur, ziemniaki
Luty
Owoce: gruszki, jabłka
Warzywa: brukiew, burak ćwikłowy, cebula, czosnek, fasola, jarmuż, kapusta biała, kapusta czerwona, marchew, pietruszka, por, seler, topinambur, ziemniaki
Marzec
Owoce: gruszki, jabłka
Warzywa: brukiew, burak ćwikłowy, cebula, cebula dymka, czosnek, fasola, jarmuż, kapusta biała, kapusta czerwona, marchew, pietruszka, por, seler, topinambur, ziemniaki
Kwiecień
Owoce: gruszki, jabłka
Warzywa: brukiew, burak ćwikłowy, cebula, cebula dymka, czosnek, fasola, sałata, kapusta biała, kapusta czerwona, marchew, pietruszka, por, seler, topinambur, ziemniaki, pomidor
Maj
Owoce: agrest, jabłka, truskawki, gruszki
Warzywa: fasola, bób, brukiew, burak ćwikłowy, botwina, cebula, cebula dymka, czosnek, groszek, kalafior, kalarepa, sałata, kapusta biała, kapusta czerwona, marchew, ogórek, rabarbar, pomidor, pietruszka, por, seler, ziemniaki, szparagi, szczaw, szpinak
Czerwiec
Owoce: gruszki, agrest, czereśnie, jabłka, maliny, truskawki, porzeczki
Warzywa: bakłażan, bób, brokuł, brukiew, burak ćwikłowy, botwina, groszek, cebula, cebula dymka, czosnek, fasola, kalafior, kalarepa, sałata, kapusta biała, kapusta czerwona, marchew, ogórek, rabarbar, pomidor, pietruszka, por, seler, rzodkiew, topinambur, ziemniak, szparagi, szczaw, szpinak
Lipiec
Owoce: borówka amerykańska, agrest, brzoskwinia, czereśnie, gruszki, jabłka, jagody, maliny, morele, porzeczki, wiśnie
Warzywa: bakłażan, bób, brokuł, brukiew, burak ćwikłowy, botwina, cebula, cebula dymka, czosnek, koper włoski, fasolka szparagowa, fasola, kabaczek, kalafior, kalarepa, kapusta biała, kapusta czerwona, kapusta pekińska, kukurydza, marchew, ogórek, papryka, patison, pietruszka, pomidor, por, raparbar, rzodkiew, sałata, seler, szczaw, szparagi, ziemniaki, cukinia
Sierpień
Owoce: śliwki, gruszki, jabłka, maliny, jeżyny, jagody, poziomki, truskawki, porzeczki, morele, czarny bez, aronia, agrest
Warzywa: dynia, kalafior, brokuł, koper włoski, kalarepa, kapusta biała, kapusta czerwona, kapusta pekińska, ogórek, sałata, jarmuż, karczochy, kabaczek, bakłażan, patison, rzodkiew, ziemniaki, burak ćwikłowy, topinambur, brukiew, pasternak, seler, pietruszka, marchew, czosnek, cebula, por, pomidor, papryka, botwina, cebula dymka, rabarbar, seler naciowy, szpinak, szczaw, kukurydza, fasolka szparagowa, fasola
Wrzesień
Owoce: aronia, borówka amerykańska, czarny bez, dzika róża, gruszki, jabłka, jeżyny, maliny, morele, śliwki, winogrona, żurawina
Warzywa: bakłażan, brokuł, brukiew, brukselka, burak ćwikłowy, botwina, cebula, cykoria, czarna rzepa, czosnek, dynia, fasola, fasolka szparagowa, koper włoski, jarmuż, kabaczek, kalafior, kapusta biała, kapusta czerwona, kapusta pekińska, karczochy, kukurydza, marchew, ogórek, papryka, patison, pietruszka, pomidor, por, sałata, seler, seler naciowy, szczaw, szpinak, ziemniaki, cukinia
Październik
Owoce: aronia, czarny bez, dzika róża, gruszki, jabłka, śliwki, winogrona, żurawina
Warzywa: brokuł, brukiew, brukselka, burak ćwikłowy, cebula, cykoria, czarna rzepa, czosnek, dynia, fasola, koper włoski, jarmuż, kabaczek, kalafior, kalarepa, kapusta biała, kapusta czerwona, kapusta pekińska, karczochy, kukurydza, marchew, ogórek, papryka, patison, pietruszka, pomidor, por, seler, seler naciowy, szczaw, szpinak, topinambur, cukinia
Listopad
Owoce: gruszki, jabłka, żurawina
Warzywa: brokuł, brukiew, brukselka, burak ćwikłowy, cebula, cykoria, czarna rzepa, czosnek, dynia, fasola, koper włoski, jarmuż, kalafior, kalarepa, kapusta biała, kapusta czerwona, kapusta pekińska, marchew, patison, pietruszka, topinambur, ziemniaki
Grudzień
Owoce: gruszki, jabłka
Warzywa: brukiew, brukselka, burak ćwikłowy, cebula, czarna rzepa, czosnek, fasola, jarmuż, kapusta biała, kapusta czerwona, marchew, pietruszka, por, seler, topinambur, ziemniaki.