Reklama

Czas kwarantanny warto wykorzystać do samorozwoju. Nauka nowego języka, czytanie książek, przygoda z nowym sportem, a także eksperymentowanie w kuchni. W naszym cyklu o trendach żywieniowych w 2020 roku pisaliśmy o diecie Locavore, która bazuje na spożywaniu posiłków z produktów sezonowych. Jeśli chcecie dowiedzieć się więcej koniecznie poznajcie jej dokładne zasady.

Reklama

Początek maja to idealny czas, aby do swojej diety prowadzić wiele smacznych owoców i warzyw - do tego grona między innymi możemy wliczyć bób. Świetnie sprawdza się w sałatkach, zupach lub jako dodatek w pastach. Mimo, że na sklepowych półkach w sezonie pojawia się co roku, dopiero od jakiegoś czasu został doceniony i nie powinno go zabraknąć w zdrowej diecie. Jakie są właściwości bobu oraz w jaki sposób można go podać? Szczegóły poniżej!

Bób - właściwości zdrowotne

Bób to warzywo strączkowe, które jest bogate w białko. Dlatego świetnie sprawdzi się u osób, które nie spożywają mięsa, jajek lub ryb w formie roślinnego zamiennika. Ponadto bób jest źródłem błonnika, jest bogaty w kwas foliowy, a także odznacza się wysoką energetycznością. Sprawdzi się w diecie u osób, które zmagają się z bólem jelit, ponieważ oczyszcza je z substancji toksycznych np. metali ciężkich i kwasów żółciowych. Polecany jest także kobietom w ciąży, które skarżą się na poranne mdłości i zaburzoną pracę przewodu pokarmowego. Oczywiście jak w przypadku każdego warzywa powinno się go spożywać w zdrowych ilościach, ponieważ po ugotowaniu odznacza się wysokim indeksem glikemicznym.

Bób - jak kupić, aby był świeży?

Tak naprawdę, aby wydobyć jego najlepszy smak nie trzeba przygotowywać skomplikowanych dań z tym warzywem roli głównej. Aby był pyszny warto zwrócić uwagę na sposób przechowywania bobu w sklepie. Jaki kupić? Taki, który jest sprzedawany na wagę, na przykład na targu, gdzie dokładnie można zobaczyć jego kolor, który powinien być zielony i jednolity. Warto unikać bobu pakowanego w foliowe woreczki strunowe - możliwe, że nie jest pierwszej świeżości i nie będzie mieć jędrnej struktury.

Jak gotować bób?

Ugotowanie bobu nie jest skomplikowane i nie zajmuje dużo czasu. Pierwszym krokiem jest opłukanie bobu pod bieżącą, zimną wodą. Aby wydobyć z niego jak najlepszy smak podczas gotowania warto dodać łyżeczkę cukru, Młode warzywo gotuje się około 5 minut. Po zdjęciu łupinki powinien być jędrny, ale miękki. Ugotowany bób warto jeszcze raz przepłukać wodą. Aby właściwości trawienne były jeszcze większe, możesz połączyć go z ziołami takimi jak: kminek, koper włoski, rumianek lub mięta.

Kuchnia na wiosnę 2020

Pomysłów na podanie bobu jest mnóstwo. Poniżesz przygotowaliśmy kilka propozycji, które warto przyrządzić. Nie zajmie to dużo czasu, a posiłek będzie smaczny i pożywny.

Wiosenna shakshuka z bobem

Potrzebne składniki:

  • 12 sztuk szparagów
  • 100 g groszku
  • 100 g bobu
  • 200 g posiekanego szpinaku
  • oliwa z oliwek
  • masło
  • 3 pory pokrojone w kostkę
  • 2 ząbki czosnku pokrojone w plastry
  • 2 łyżki kminku
  • 4-6 jajek
  • garść posiekanego garnka
  • szczypta płatków chilli

Sposób przygotowania:

  1. W garnku zagotuj wodę z dodatkiem soli, dodaj szparagi, następnie groszek, bób oraz szpinak. Po pięciu minutach przelej warzywa do durszlaka i pozostaw do osuszenia składników.
  2. Na dużej patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek i łyżkę masła. Podsmaż pora i czosnek do miękkości, a następnie dodaj kminek. Dodaj warzywa z durszlaka i duś przez 3-4 minuty. Na patelni rozbij jajka i smaż jeszcze chwilę, aby się ścięły. Aby przyspieszy, możesz użyć przykrywki. Pod koniec danie dopraw płatkami chilli, oliwą z oliwek, solą i pieprzem do smaku.

Placki z bobu z ziołami, kozim serem i kawałkami boczku

Potrzebne składniki:

  • 200 g miękkiego koziego sera
  • 100 g twarogu
  • oliwa z oliwek
  • 1 łyżka posiekanych liści mięty
  • 1 mały posiekany szczypiorek
  • 4 kawałki wędzonego, smażonego boczku
  • 125 g mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 ubite jajko
  • 150 ml mleka
  • 1 cytryna
  • 250 g bobu

Sposób przygotowania:

  1. Za pomocą elektrycznej trzepaczki ubij ser kozi i twaróg z dodatkiem 1 łyżki oliwy i szczyptą soli. Konsystencja powinna być lekka i puszysta. Na patelnię dodaj miętę i 1 łyżkę posiekanego szczypiorku.
  2. W dużej misce połącz przesianą mąkę, proszek do pieczenia, 1/2 łyżeczki soli. Następnie dodaj ubite jajka i mleko, wszystko wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodaj startą skórkę cytryny, posiekany szczypiorek i bób.
  3. Na patelni rozgrzej olej. Ciasto wykładaj na rozgrzany tłuszcz partiami za pomocą łyżki. Placuszki smaż z obu stron, aż będą mieć lekko złocisty kolor.
  4. Placki podawaj z dodatkiem puszystego sera oraz pokruszonymi kawałkami boczku. Opcjonalnie możesz dodać jeszcze o drobinę szczypiorku.

Pikantna pasta z bobu

Potrzebne składniki:

  • 300 g miękkiego koziego sera
  • 1 awokado
  • 1 posieka zielona papryczka chilli (bez nasion)
  • 2 szklanki ugotowanego bobu
  • 1 szklanka ugotowanego groszku
  • 1/4 szklanki płaskich liści pietruszki
  • 1/4 szklanki liści mięty
  • skórka z 1 cytryny + sok z 1/2 cytryny

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki z wyjątkiem cytryny zmiksuj na gładką masę. Gdy konsystencja będzie jednolita, dopraw pastę solą oraz pieprzem. Następnie zmiksowane składniki przełóż do lodówki 3-4 godziny. Schłodzoną pastę podawaj do tostów, jako dodatek do bagietek i innego pieczywa.

Sałatka z bobem, mozzarellą oraz świeżą miętą

Potrzebne składniki:

  • 300 g drobno posiekanego bobu bez łusek
  • 75 g świeżo startego sera pecorino
  • 2 łyżki posiekanej mięty
  • sok z 1 cytryny
  • 5 łyżek stołowych oliwy z oliwek
  • 3 kulki mozzarelli Buffalo
  • 2 łyżki posiekanych liści mięty

Sposób przygotowania:

Reklama
  1. Umieść bób w moździerzu z odrobiną soli i rozetrzyj na grubą pastę. Dodaj pecorino, połowę posiekanej mięty i 3/4 soku z cytryny. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem i wymieszaj. Dodaj około 3 łyżki oliwy z oliwek, aby mieszanka była luźna i mokra.
  2. Potnij mozzarellę na kawałki i umieść na talerzu do serwowania. Następnie dodaj połowę pasty z bobu.
  3. Połącz pozostałą miętą z sokiem z cytryny i oliwą z oliwek. Całość dopraw obfitą ilością pieprzu.
STOCK ADOBE
Reklama
Reklama
Reklama