Szybkie jesienne sałatki w 10 minut!
Większość składników powinieneś mieć w lodówce!
Jesień na dobre zawitała nie tylko za oknem, ale również w naszej kuchni. Warto zacząć przygotowywać potrawy z sezonowych warzyw i owoców, zwłaszcza sałatki, które są sycące i pomagają wzmocnić odporność organizmu. Wszystko to dzięki wysokiej zawartości składników odżywczych, witamin i minerałów. Zebraliśmy dla Was pięć przepisów na sałatki, które przygotujecie dosłownie w 10 minut. Będą zdrowe i sycące, zwłaszcza podczas jesiennych dni!
ZOBACZ TEŻ: Kuchnia 2022: przepisy na szybkie i pożywne sałatki z makaronem!
Sałatka ziemniaczana
Doskonała, aby zaspokoić głód. Uwielbiają ją zwłaszcza mieszkańcy wielkopolski, gdzie ziemniaki stanowią podstawę ich diety. Są sycące i smaczne, a w połączeniu z innymi składnikami mogą zaskoczyć niemal każde podniebienie.
Składniki:
- 300 g ziemniaków
- 150 b boczku
- 0,5 cebuli
- 2 ogórki kiszone
- łyżka octu winnego
- łyżka oliwy
- 1 jajko
- sól do smaku
- 3 łyżki majonezu
Ziemniaki i jajko ugotować, a na patelni przysmażyć boczek. Do miski pokroić w kostkę cebulę i ogórki, dodać pokrojone i ugotowane ziemniaki oraz jajko. Całość doprawić majonezem, szczyptą woli oraz octem winnym i dokładnie wymieszać. Okrasić smażonym boczkiem. Ta sałatka to szybki i sycący posiłek, który może spokojnie zastąpić obiad.
Sałatka z granatem i rukolą
Jeśli tęsknicie za sałatkami w przepięknych kolorach, wykorzystajcie genialny przepis na tę nieco słodko-kwaśną. Doskonale sprawdzi się do obiadu, ale również jako klasyczna przekąska. Ma w sobie sporo potasu i witaminy C, dzięki czemu pomoże również wzmocnić odporność.
Składniki:
- 500 g rukoli
- garść pomidorków koktajlowych
- pół granata
- ser feta
- miód
- musztarda
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
Do głębokiej miski wrzucić umytą rukolę. Na wierzch ułożyć pokrojone w ćwiartki pomidorki koktajlowe. Całość posypać pokruszoną fetą oraz owocami granata. Na koniec przygotować dip: 2 łyżki musztardy, łyżka miodu, łyżka ciepłej wody, odrobina oliwy, sól i pieprz do smaku. Całość wymieszać i polać nim ułożone warstwy sałatki! Gotowe! Prawda, że proste?
Sałatka z brukselką i jarmużem
Niektórzy jej nienawidzą.. inni uwielbiają! Poznajcie brukselkę w zupełnie innej odsłonie, którą z pewnością pokochacie. Ta sałatka z dodatkiem cudownych migdałów zawładnie Waszym podniebieniem.
Składniki:
- 300 g brukselki
- 150 g jarmużu
- prażone migdały
- parmezan
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
- sok z cytryny
Brukselki należy ugotować na parze do miękkości, a następnie przysmażyć ją na oliwie z oliwek. Dodać jarmuż, sok z cytryny i przyprawy, a następnie dusić całość przez ok. 5 minut. Całość przełożyć do miski, posypać przyprażonymi wcześniej migdałami oraz parmezanem.
Sałatka na słodko z jabłkiem
Kto powiedział, że sałatki muszą być wytrawne? Mamy dla Was przepis, który osłodzi Wasz dzień i będzie idealnym wyborem na deser czy podwieczorek. Na dodatek, możecie wykorzystać do niej sezonowe jabłka, które jesienią smakują najlepiej!
Składniki:
- 1 duże jabłko
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- garść migdałów
- suszona żurawina
- łyżka miodu
- cynamon
- słonecznik
Jabłko pokroić w kostkę, bez gniazd nasiennych. W miseczce połączyć je z jogurtem, miodem, migdałami, żurawiną i słonecznikiem. Całość posypać cynamonem. To doskonały wybór na jesienny wieczór – sycący, smaczny i zdrowy!
Pomarańczowa sałatka z dynią i marchewką
Jesień to idealny czas na dania z dynią. To właśnie teraz to warzywo jest najsmaczniejsze i można korzystać w pełni z jego najlepszych wartości. Sałatka z dodatkiem dyni i marchewki to nie tylko rozkosz dla podniebienia, ale również coś pięknego dla oka! Wasz pomarańczowy talerz pozwoli Wam zaspokoić również zmysły estetyczne.
Składniki:
- 200 g dyni
- 1 marchew
- czerwona papryk
- pieprz
- sól
- oliwa z oliwek
- feta
- bazylia
- szczypiorek
Dynię należy pokroić w kostkę i upiec przez 10 minut w piekarniku, w temperaturze 180 stopni. Wcześniej warto skropić ją oliwą z oliwek i posolić. W tym czasie marchewkę obrać i pokroić w słupki. To samo zrobić z papryką. W misce połączyć pokrojone warzywa z pieczoną dynią. Posypać bazylią i posiekanym szczypiorkiem, a na koniec pokruszoną fetą. Doprawić do smaku i gotowe!