Dziś Dzień Piekarza! Oto przepisy na wyjątkowe kanapki!
Zdrowe, smaczne i na każdą kieszeń!
Dziś Światowy Dzień Chleba! Jak chleb, to oczywiście kanapki. To bardzo standardowy pomysł na śniadanie, który jak się okazuje… wcale nie musi być taki klasyczny. Nie bój się eksperymentować i zamień swój codzienny poranny posiłek w niebanalne danie. W końcu nie tylko żółty ser tworzy z z chlebem zgrany duet. Sprawdź najciekawsze przepisy na wyjątkowe kanapki i zamień swoje śniadania w prawdziwą ucztę dla podniebienia!
Czytaj też: Dziś Europejski Dzień Śniadania! Oto klasyczne przepisy śniadaniowe w nowej odsłonie!
1. Farinata - bezglutenowe kanapki
2 szkl mąki z ciecierzycy
1,5 szkl wody
8 łyżek oliwy
sól, pieprz
rozmaryn, oregano
1/2 łyżeczki owoców fenkułu
mały makrele/sardynki z puszki
kawałek dojrzałego sera (np. par,ezamu)
oliwki
pomidorki koktajlowe
Ciasto na farinatę: do miski przesiać mąkę, stopniowo dodając wodę. Dodać oliwę, sól, pieprz, rozmaryn i fenkuł. Wymieszać. Do piekarnika wstawić patelnię (dostosowaną do użycia w piekarniku), rozgrzać go do 240 stopni. Następnie wyjmjąć ją, posmarować oliwą i wlać ciasto. Piec w piekarniku przez ok. 20 minut. Farinatę odstawić do wystygnięcia. Pokroić ją na trójkąty w kształcie pizzy. Ułożyć na nich dodatki: rybki, oliwki, pomidorki i listki oregano. Posypać serem i pieprzem i skrop oliwą.
2. Tosty z guacamole i wędzonym łososiem
Składniki:
1/2 bagietki
100g wędzonego łososia
1 awokado
1 ząbek czosnku
oliwa z oliwek
sok z cytryny
sól, pieprz
Pokroić bagietkę ukośnie na plasterki i włożyć do tostera (lub piekarnika). Obrać czosnek i przekoić na pół. Jedną częścią natrzeć wszystkie grzanki, a drugą posiekać (wykorzystasz ją później w guacamole). Obrać awokado i pokroić na drobną kosteczkę. Dodać czosnek, sok z cytryny, łyżeczkę oliwy, sól i pieprz. Dokładnie wymieszać. Guacamole wyłożyć na grzanki. Na nie połóżyć kawałki wędzonego łososia, skropić sokiem z cytryny i doprawić pieprzem. Kanapki można dodatkowo udekorować sosem majonezowo-koperkowym.
3. Kanapki z rzodkiewkami, masłem chilli i posypką z czarnego sezamu
Składniki:
kilka rzodkiewek
liście bazylii
chleb (możesz opiec kromki w opiekaczu)
Masło chilli:
ok. 25g masła
szczypta soli
szczypta startego czosnku
1/3 łyżeczki miodu
kawałek papryczki chilli
1 łyżeczka pasty chilli ze słoiczka
Posypka z czarnego sezamu:
3 łyżki czarnego sezamu
sól gruboziarnista
pieprz
1/2 łyżeczki cukru trzcinowego
Masło chilli: przełożyć masło do blendera, dodać sól, czosnek, miód, papryczkę chilli bez pestek oraz pastę chilli. Wszystko zmiksować.
Posypka z czarnego sezamu: do blendera wsypać sezam, sól, pieprz i cukier i zmiksować.
Pieczywo posmarować masłem chilli, położyć plasterki rzodkiewki, liście bazylii i posypać solą. Udekorować posypką z czarnego bzu.
4. Tosty z truskawkami, ricottą i bazylią
Składniki:
truskawki
serek ricotta
bazylia
pieczywo
słodki sos balsamico (na 1 łyżkę octu dodać 2 łyżki cukru)
Sos balsamico: podgrzać ocet i wymieszać z cukrem. Pieczywo możesz podpiec w opiekaczu. Następnie posmaruj kromki serkiem ricotta, ułóż plasterki truskawek, bazylię i skrop sosem balsamico.
5. Grzanki z gruszką, serem pleśniowym i orzechami
Składniki:
4 plasterki sera pleśniowego
1 bułka
masło
2 łyżki orzechów włoskich
1 łyżka miodu
1/2 gruszki
rukola
pieprz
Bułkę przekroić i włożyć do opiekacza. Następnie posmarować masłem. Orzechy zrumienić na patelni i dodać miód. Gruszkę pokroić na plasterki, wyciąć gniazdo z pestkami i ugrillować na patelni grillowej. Na tostach ułożyć rukolę, plasterki sera, gruszki i orzechy. Posypać pieprzem.
6. Tosty ze szparagami, chrupiącym boczkiem i parmezanem
Składniki:
6 zielonych szparagów
2 łyżki orzeszków pinii
4 plasterki boczku
2 kromki bagietki
rukola
pokruszony parmezan
oliwa z oliwek
sól, pieprz
Szparagi umyć, odciąć końce i obrać. Posypać solą i ugotować na parze. Na suchej patelni podpiec orzeszki. Podsmażyć boczek, aż będzie chrupiący. Bagietkę przekroić wzdłuż i opiec w tosterze. Na kromkach ułożyć rukolę, parmezan, szparagi, boczek i skropić oliwą. Posypać orzeszkami i pieprzem.