Reklama

Marchewka to super zdrowe warzywo, które najczęściej jemy w postaci surówki lub jako tradycyjny, ugotowany dodatek do dań głównych. Ja proponuję zupełnie inną, świąteczną odsłonę marchewki, a jej smak będzie dla wielu pozytywnym zaskoczeniem! Marchewka znana już była w starożytnych Chinach, gdzie wykorzystywano je w wielu potrawach. Dlaczego? Ponieważ marchewka ma mnóstwo substancji odżywczych i witamin, które są tak ważne dla zachowania zdrowia. Dziś na rynku dostępne jest wiele gatunków marchewki w różnych kolorach jak żółty, pomarańczowy, fioletowy, a nawet czarny. Wszystkie są oczywiście super zdrowe i powinny jak najczęściej gościć na naszych stołach.

Reklama

ZOBACZ TAKŻE: Najlepszy dodatek do wigilijnego karpia? Wypróbuj ten przepis!

Superwartościowa marchewka

Marchew jest bogatym źródłem karotenoidów, beta-karotenu, prowitaminy A i innych cennych witamin. Zapewne wiele osób docenia beta-karoten, ponieważ ma on właściwości przedłużające opaleniznę. Jednak pozwala on też na prawidłowe funkcjonowanie wzroku, wzmacnia odporność, wspomaga leczenie trądziki i opóźnia pojawienie się zmarszczek.

Marchewki na Święta 2022

Karolina Roszak

Składniki:

0,5 kg marchewki

2 łyżki oliwy

1 łyżka syrop klonowego

sól i pieprz

Składniki na sos:

1 ząbek czosnku

sok z ½ cytryny

1,5 łyżki oliwy

1 łyżka syropu klonowego

2 łyżki pasty tahini

1 łyżeczka sosu sojowego

2 łyżki wody

sól i pieprz

Karolina Roszak

Marchewki dobrze umyj szczoteczką. Jeśli będzie taka konieczność to możesz je obrać ze skórki. Ja tego staram się nie robić ponieważ to właśnie w skórce znajduje się najwięcej witamin. Umyte marchewki przełóż je na blaszkę do pieczenia, na której wcześniej ułóż papier do pieczenia. Przygotuj polewę do marchewek, czyli wymieszaj oliwę, syrop klonowy z solą i pieprzem, a następnie posmaruj każdą marchewkę. Tak przygotowaną przekąskę włóż do rozgrzanego do 170C piekarnika i piecz przez 20-30 minut. W tym czasie przygotuj sos. Czosnek zgnieć, przełóż do miseczki. Dodaj pozostałe składniki i dokładnie je wymieszaj. Upieczone marchewki przełóż na talerz i polej sosem. Przed podaniem posyp je pestkami granatu i pistacjami. Do marchewki świetnie pasuje też świeża kolendra.

Karolina Roszak

Ewa Szabatin

Reklama

Zakochana w modzie oraz w zdrowym stylu życia. Zawodowa tancerka. Siedmiokrotna mistrzyni Polski w tańcach latynoamerykańskich i standardowych. Dwukrotna finalistka Mistrzostw Świata. Popularność medialną w Polsce przyniósł jej udział w programie telewizyjnym „Taniec z gwiazdami”. Od 10 lat uprawia jogę, fitness i promuje zdrowe jedzenie. Parę lat temu przeszła metamorfozę i postanowiła zmienić swoje życie. Ewa wierzy, że nigdy nie jest za późno na zmianę! Dlatego jej misją jest inspirowanie innych, dodawania im odwagi i zachęcania, by wzięli życie we własne ręce. Tak powstał pomysł na założenie bloga www.ewaszabatin.pl oraz kanału na YouTube związanego ze zdrowym odżywianiem i sportem... ale zawsze w modnej odsłonie. Dziś chce zarazić ludzi modą na zdrowie, bo bycie modnym nie dotyczy tylko ubrania... bycie modnym to też bycie fit!

Katarzyna Piwecka
Reklama
Reklama
Reklama