Reklama

Według tradycji bożonarodzeniowej, na świątecznym stole powinno znaleźć się 12 potraw. Niestety, nie zawsze ta sztuka się udaje. Często brakuje nam po prostu inspiracji na kolejne dania. Postanowiliśmy więc dowiedzieć się, jak z przygotowaniem Wigilii radzą sobie jurorzy i prowadzący popularnych programów kulinarnych. Sprawdźcie koniecznie, co na tę okazję szykują znani mistrzowie kuchni!

Reklama

Tradycyjna zupa rybna według Magdy Gessler

Wiedzieliście, że znana restauratorka uwielbia celebrować każdą chwilę z rodziną, zwłaszcza w kuchni? Oto ulubiona zupa Magdy Gessler, która z pewnością, jak co roku, zagości na jej świątecznym stole.

SKŁADNIKI

Na wywar:

  • 1 kg głów i kręgosłupów różnych ryb
  • 2 litry wody
  • kawałek selera
  • kawałek pietruszki
  • 1 marchewka
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • sól i pieprz

Na zupę:

Reklama
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 2 papryki
  • 1 pomidor
  • kilka marynowanych papryczek
  • 1 garść oliwek
  • 1 filet z ryby słodkowodnej oczyszczony z ości o wadze około 0,5 kg
  • 2–3 kiszone ogórki
  • 1 szklanka przecieru pomidorowego
  • 0,5 szklanki śmietany kremówki
  • słodka i ostra papryka
    Z podanych składników i 2 litrów wody ugotuj wywar. Warzywa na zupę oczyść i pokrój. Odsącz marynowane papryczki i oliwki. Filet ryby podziel na części. Wywar odcedź. Włóż do niego pokrojone marchewki, paprykę, pietruszkę oraz seler. Wywar gotuj około 20 minut.
Reklama
Reklama
Reklama