Reklama

Święta to czas, którym rządzi tradycja. Co roku wszyscy dekorujemy choinki, spotykamy się na wspólnym dekorowaniu i przyrządzamy tradycyjne dania. A co gdyby w tym roku tę tradycję nieco odmienić? Jeśli znudziły Ci się już nieco tradycyjne pierogi czy śledzie w oleju, które jeż co roku, postaw na nową odsłonę tych dań! Możesz przyrządzić pierogi z soczewicą? A może kutię ryżową? Sprawdź więcej propozycji na nietypowe odsłony tradycyjnych dań bożonarodzeniowych!

Reklama

Śledzie z chilli i suszoną żurawiną

0,5 kg śledzi

2 czerwone cebule

100 g żurawiny

1 szklanka soku porzeczkowego

2 czerwone papryki

szczypta chili

5 goździków

łyżka świeżego koperku

pół szklanki octu winnego

sól i pieprz

1/4 szklanki wody

1 łyżeczka cukru trzcinowego

Wykonanie:

Najpierw namocz śledzie w zimnej wodzie i osuszyć je ręcznikiem papierowym. Pokrój je w paski, posyp pieprzem i koperkiem. Żurawinę zalej sokiem porzeczkowym i odstaw na 20 min. Pokrój cebulę oraz paprykę w paski i zalej wrzątkiem. Chilli, sól, cukier i goździki wymieszaj z wodą i octem. Dodaj cebulę, paprykę i żurawinę. Pozostaw na ok. 1,5 godziny. Następnie zalej śledzie marynatą. Odstaw na jeden dzień.

Karp w śmietanie

1 kg pora

1 kg selera

marchew

sól, pieprz

śmietana 30%

karp

Wykonanie:

Karpia pokrój na kawałki, a warzywa zetrzyj na tarce. Przykryj rybę warzywami i odstaw na dobę do lodówki. Następnie przełóż całość do naczynia żaroodpornego, przykryj drugą warstwą warzyw, dopraw solą i pieprzem i zalej śmietaną. Piecz w piekarniku w 180 stopniach przez ok. 1,5 godziny.

Kutia ryżowa

25 dag ryżu

szkl. miodu

cynamon

10 dag suszonych śliwek

5 dag płatków migdałowych

5 dag rodzynek

ok. 2 łyżki masła

1 łyżka cukru

sól

Namocz śliwki, następnie ugotuj je. Dodaj miód i cynamon i zmiksuj wszystko. Rodzynki namocz. Ugotuj ryż i odstaw do ostygnięcia. Wymieszaj go ze śliwkami i rodzynkami. Pozostaw do schłodzenia, a tuż przed podaniem wierzch polej roztopionym masłem i posyp migdałami i cukrem.

Pierogi z farszem z soczewicy

1 szkl ziaren soczewicy

2 cebule

3 ząbki czosnku

tymianek

Sól, pieprz

Tłuszcz do smażenia

Wykonanie farszu:

Namocz soczewicę przez ok. 2 godziny. Następnie gotuj ją w osolonej wodzie przez pół godziny. Posiekaną cebulę razem z 2 ząbkami czosnku usmaż. Następnie dodaj do niej ugotowaną soczewicę, ząbek czosnku, sól i tymianek. Podsmaż, dodaj sól i pieprz. Następnie wszystko zblenduj.

Sernik z piernikami

1 kg zmielonego twarogu

200g pierników

200g cukru

30g mąki ziemniaczanej

200g śmietanki kremówki 30%

3 jajka

1 łyżka cukru wanilinowego

Kakao

Wykonanie:

Reklama

Wrzuć 1/4 sera,1/3 cukru i mąkę do blendera i miksuj przez ok. 2 minuty. Dodaj resztę sera, cukru, jajka, cukier wanilinowy i zblenduj. Dolej śmietankę i ponownie wymieszaj, na gładką masę. Pokrój pierniczki na kawałki - zostaw jeden do dekoracji. Dodaj je do masy i wymieszaj. Wyłóż do tortownicy i piecz w 175 stopniach przez ok. godzinę. Wyjmij ciasto, ostudź i udekoruj startym pierniczkiem i kakao.

Reklama
Reklama
Reklama