W tym roku postaw na dania świąteczne w zupełnie nowej odsłonie!
Przedstawiamy najlepsze przepisy
Święta to czas, którym rządzi tradycja. Co roku wszyscy dekorujemy choinki, spotykamy się na wspólnym dekorowaniu i przyrządzamy tradycyjne dania. A co gdyby w tym roku tę tradycję nieco odmienić? Jeśli znudziły Ci się już nieco tradycyjne pierogi czy śledzie w oleju, które jeż co roku, postaw na nową odsłonę tych dań! Możesz przyrządzić pierogi z soczewicą? A może kutię ryżową? Sprawdź więcej propozycji na nietypowe odsłony tradycyjnych dań bożonarodzeniowych!
Śledzie z chilli i suszoną żurawiną
0,5 kg śledzi
2 czerwone cebule
100 g żurawiny
1 szklanka soku porzeczkowego
2 czerwone papryki
szczypta chili
5 goździków
łyżka świeżego koperku
pół szklanki octu winnego
sól i pieprz
1/4 szklanki wody
1 łyżeczka cukru trzcinowego
Wykonanie:
Najpierw namocz śledzie w zimnej wodzie i osuszyć je ręcznikiem papierowym. Pokrój je w paski, posyp pieprzem i koperkiem. Żurawinę zalej sokiem porzeczkowym i odstaw na 20 min. Pokrój cebulę oraz paprykę w paski i zalej wrzątkiem. Chilli, sól, cukier i goździki wymieszaj z wodą i octem. Dodaj cebulę, paprykę i żurawinę. Pozostaw na ok. 1,5 godziny. Następnie zalej śledzie marynatą. Odstaw na jeden dzień.
Karp w śmietanie
1 kg pora
1 kg selera
marchew
sól, pieprz
śmietana 30%
karp
Wykonanie:
Karpia pokrój na kawałki, a warzywa zetrzyj na tarce. Przykryj rybę warzywami i odstaw na dobę do lodówki. Następnie przełóż całość do naczynia żaroodpornego, przykryj drugą warstwą warzyw, dopraw solą i pieprzem i zalej śmietaną. Piecz w piekarniku w 180 stopniach przez ok. 1,5 godziny.
Kutia ryżowa
25 dag ryżu
szkl. miodu
cynamon
10 dag suszonych śliwek
5 dag płatków migdałowych
5 dag rodzynek
ok. 2 łyżki masła
1 łyżka cukru
sól
Namocz śliwki, następnie ugotuj je. Dodaj miód i cynamon i zmiksuj wszystko. Rodzynki namocz. Ugotuj ryż i odstaw do ostygnięcia. Wymieszaj go ze śliwkami i rodzynkami. Pozostaw do schłodzenia, a tuż przed podaniem wierzch polej roztopionym masłem i posyp migdałami i cukrem.
Pierogi z farszem z soczewicy
1 szkl ziaren soczewicy
2 cebule
3 ząbki czosnku
tymianek
Sól, pieprz
Tłuszcz do smażenia
Wykonanie farszu:
Namocz soczewicę przez ok. 2 godziny. Następnie gotuj ją w osolonej wodzie przez pół godziny. Posiekaną cebulę razem z 2 ząbkami czosnku usmaż. Następnie dodaj do niej ugotowaną soczewicę, ząbek czosnku, sól i tymianek. Podsmaż, dodaj sól i pieprz. Następnie wszystko zblenduj.
Sernik z piernikami
1 kg zmielonego twarogu
200g pierników
200g cukru
30g mąki ziemniaczanej
200g śmietanki kremówki 30%
3 jajka
1 łyżka cukru wanilinowego
Kakao
Wykonanie:
Wrzuć 1/4 sera,1/3 cukru i mąkę do blendera i miksuj przez ok. 2 minuty. Dodaj resztę sera, cukru, jajka, cukier wanilinowy i zblenduj. Dolej śmietankę i ponownie wymieszaj, na gładką masę. Pokrój pierniczki na kawałki - zostaw jeden do dekoracji. Dodaj je do masy i wymieszaj. Wyłóż do tortownicy i piecz w 175 stopniach przez ok. godzinę. Wyjmij ciasto, ostudź i udekoruj startym pierniczkiem i kakao.