Reklama

Nie masz czasu albo pomysłu na śniadanie? A może po prostu znudziły Ci się kanapki? Poznaj przepis na domową granolę i zaserwuj swoim bliskim coś pysznego na dobry początek aktywnego dnia.

Reklama

Czym jest jest granola?

Granola w ostatnim czasie stała się prawdziwą gwiazdą internetu. Apetyczne zdjęcia z domową granolą wprost podbiły Instagram. Kulinarne blogerki prześcigają się w publikowaniu zdrowych i pysznych przepisów na tę zdrową przekąskę.

Czym jest to tajemniczo brzmiące danie? Najprościej mówiąc – granola to zdrowa alternatywa dla gotowych płatków śniadaniowych. Jej ogromną zaletą jest to, że każda z nas może samodzielnie przygotować swoją mieszankę.

Masz ochotę na płatki z dodatkiem suszonej żurawiny, ale nie chcesz sięgać po mieszankę wzbogaconą orzechami? Proszę bardzo! Skomponuj swój zestaw i sama zdecyduj, co znajdzie się w środku – płatki kukurydziane, jęczmienne, żytnie, a może owsiane? Bakalie: rodzynki, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, migdały? Owoce: żurawina, śliwki, morele, figi? Opcji jak widać, jest naprawdę wiele.

Granolę możesz serwować rano w formie lekkiego śniadania z jogurtem naturalnym lub mlekiem albo sięgać po nią w ciągu dnia jako zamiennik słodyczy. Ten posiłek pokochają kobiety, które właśnie rozpoczęły dietę – niskokaloryczny, a do tego pyszny i zdrowy dostarczy Ci energii na dalszą część dnia.

Jak zrobić dietetyczną, domową granolę?

O granoli słyszałaś już tak wiele, że w końcu postanowiłaś samodzielnie skomponować swoją mieszankę? I słusznie! Zainspiruj się przepisami Ewy Chodakowskiej oraz Anny Lewandowskiej i sprawdź, który z nich bardziej Ci smakuje.

Przepis Ewy Chodakowskiej na domową granolę

Składniki:

  • 15 łyżek płatków owsianych
  • Po 2 łyżki: wiórków kokosowych, pestek słonecznika, płatków migdałowych, orzechów laskowych, płynnego miodu
  • 4 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka roztopionego masła

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzej do 1800C. Pestki słonecznika upraż na patelni bez dodatku tłuszczu, orzechy posiekaj na drobne kawałeczki.

Do dużej miski przełóż płatki owsiane, uprażony słonecznik, posiekane orzechy oraz wiórki kokosowe. Dodaj też cynamon, płatki migdałowe, płynne masło i miód. Całość bardzo dokładnie wymieszaj.

Gotową granolę przełóż na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i równomiernie rozprowadź. Wstaw do nagrzanego piekarnika na ok. 15-20 minut. Co 4-5 minut otwórz piekarnik i dokładnie przemieszaj składniki – dzięki temu się nie przypalą.

Gorącą granolę wystudź na blasze, a następnie przełóż do ozdobnego słoja z pokrywką. Podawaj z mlekiem lub jogurtem albo stosuj jako posypkę do deserów. Smacznego!

Adobe Stock

Przepis Anny Lewandowskiej na bezglutenową granolę

Składniki:

  • 2,5 szklanki płatków owsianych – koniecznie bezglutenowych
  • Po 3 łyżki pestek słonecznika i wiórków kokosowych
  • Po 4 łyżki orzechów laskowych i rodzynek
  • ½ banana
  • 4 łyżki oleju kokosowego
  • 8 łyżek syropu klonowego lub miodu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • ½ łyżeczki imbiru
  • ½ łyżeczki kardamonu
  • Szczypta gałki muszkatołowej
  • Jogurt roślinny – np. kokosowy

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzej do 1400C. Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.

Do dużej miski przełóż płatki owsiane, pestki słonecznika, wiórki kokosowe i rodzynki. Dodaj pokrojonego w półksiężyce banana oraz przyprawy. Delikatnie wymieszaj składniki. Teraz dodaj olej kokosowy oraz miód i ponownie wymieszaj.

Przełóż granolę na blachę i rozprowadź łyżką po całej jej powierzchni. Wstaw do piekarnika na 20-30 minut. Pamiętaj, by w trakcie pieczenia kilka razy przemieszać granolę.

Gotową granolę ostudź, dodaj do niej rodzynki i przesyp do słoika lub ozdobnej puszki. Podawaj z jogurtem roślinnym. Smacznego!

Reklama

Śniadanie w biegu? Kawa na pusty żołądek? Słodka przekąska, by zabić głód? Koniec tego! Dietetycy przekonują, że pełnowartościowe śniadanie to podstawa dobrego żywienia. Jeśli nie masz czasu przyrządzać rano wymyślnych dań, to wcale nie oznacza, że musisz zrezygnować ze śniadania! Domową granolę przygotujesz naprawdę szybko. Spróbuj sama i przekonaj się, że żadna gotowa mieszanka nie może równać się z przygotowaną własnoręcznie granolą.

Adobe Stock
Reklama
Reklama
Reklama