Reklama

Sernik to jedno z najbardziej popularnych ciast w naszym kraju i co tu dużo mówić – chyba ulubiony deser Polaków. Puszysty, na zimno, cytrynowy, z galaretką, z brzoskwiniami, z bezą i kruszonką, z makiem, z rodzynkami. Przepisów na sernik jest tyle, ile gospodyń – każda ma swój ukochany, którego strzeże jak najprawdziwszego skarbu. W Międzynarodowy Dzień Sernika polecamy przepyszny sernik cytrynowy. Prosty i przepyszny!

Reklama

Przepis na sernik cytrynowy na zimno

To zdecydowanie łatwiejszy i szybszy sposób na cytrynowy sernik. Świetnie sprawdzi się jako deser na spotkaniach z przyjaciółmi i rodziną w ogrodzie.

Składniki na sernik cytrynowy na zimno

Spód:

  • 150 g herbatników
  • 100 g miękkiego masła
  • 100 g migdałów
  • Otarta skórka z 1 cytryny

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu sernikowego
  • 400 ml śmietanki 30%
  • 4 żółtka
  • 150 g cukru
  • 2 opakowania cukru wanilinowego
  • 30 g żelatyny
  • 60 ml wody
  • Sok z 2 cytryn
  • Skórka otarta z 1 cytryny

Przygotowanie sernika cytrynowego na zimno

  1. Składniki na spód przełóż do miski (uprzednio posiekaj migdały i pokrusz drobno herbatniki) i dokładnie wymieszaj. Tak przygotowaną masę przełóż do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą tortownicy (ok. 21 cm średnicy). Spód podpiekaj przez 10-12 min w piekarniku nagrzanym do 2000 C. Następnie wyjmij tortownicę z piekarnika i wystudź.
  2. Przygotuj masę serową – 200 ml śmietanki, cukier, cukier wanilinowy, żółtka przełóż do miski i ubij na parze (czyli w kąpieli wodnej). Dodaj żelatynę rozpuszczoną w wodzie i mieszaj tak długo, aż połączy się z resztą składników. Następnie dodaj twaróg sernikowy, sok i skórkę z cytryn. Dokładnie wymieszaj, wyjmij z kąpieli i ostudź. Pozostałe 200 ml śmietanki ubij mikserem i połącz ją z gęstniejącą masą sernikową. Całość wylej na podpieczony wcześniej spód i wstaw do lodówki na ok. 3 godziny.
  3. Po tym czasie wyjmij cytrynowy sernik z lodówki i udekoruj go według uznania – bezikami, listkami świeżej mięty, owocami lub wiórkami z białej czekolady. Twoi goście będą zachwyceni!

Przepis na pieczony sernik cytrynowy

To delikatny deser, idealny na cieplejsze dni. Oto przepis na sernik serkiem mascarpone i aksamitnym kremem cytrynowym.

Adobe Stock

Składniki na sernik cytrynowy z mascarpone

Masa serowa:

  • 4 jajka
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 szklanka cukru (drobnego do wypieków)
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 600 g tłustego twarogu (opcjonalnie serek ricotta)
  • ziarenka z 1 laski wanilii
  • skórka otarta z dwóch cytryn

Krem cytrynowy:

  • 3 jajka
  • 3 cytryny
  • 100 g schłodzonego masła
  • 100 g cukru

Przygotowanie sernika cytrynowego

  1. Zacznij od przygotowania okrągłej tortownicy o średnicy ok. 21 cm. Dno wyłóż papierem do pieczenia, boki nasmaruj margaryną i oprósz bułką tartą. Piekarnik nagrzej do 1600 C. Kratkę, na której będziesz piekła cytrynowy sernik, wstaw na środkową półkę. Na dolnej półce zamocuj blachę do pieczenia i wylej na nią 3 szklanki wody.
  2. Do miski przełóż serek mascarpone, twaróg, skórkę z cytryny i drobny cukier. Całość zmiksuj na gładką masę. Dodaj mąkę i krótko mieszaj do połączenia składników. Następnie dodawaj jajka i krótko miksuj, aż masa się połączy. Tak przygotowaną masę serową przelej do tortownicy i wstaw do nagrzanego piekarnika na ok. 60 min.
  3. Po tym czasie wyłącz piekarnik i pozostaw w nim ciasto na 10 minut. Nie otwieraj w tym czasie drzwiczek – inaczej sernik cytrynowy opadnie! Po upływie 10 minut wyjmij ciasto i pozostaw do całkowitego wystygnięcia. Następnie zdejmij obręcz z tortownicy i wstaw sernik do lodówki na ok. 2-3 godziny.
  4. Przygotuj krem cytrynowy – cytryny sparz wrzątkiem, wyczyść szczoteczką i osusz. Zetrzyj skórkę, wyciśnij sok i przecedź go przez sitko. Jajka wbij do miski i delikatnie roztrzep widelcem. Dodaj cukier, sok i skórkę z cytryny, wymieszaj. Przygotuj kąpiel wodną – miseczkę z masą zawieś nad garnkiem z gotującą się wodą, powoli mieszaj masę drewnianą łyżką, stopniowo dodając zimne masło. Gdy masa zacznie gęstnieć, zdejmij miseczkę i odstaw do ostudzenia. Tak przygotowaną polewę rozlej po powierzchni chłodnego sernika. Gdy masa zastygnie pokrój ciasto na kawałki i podaj na stół. Smacznego!
Reklama

Sernik cytrynowy? Doskonały na każdą okazję! Imieniny, święta, rocznica, niedzielna kawa w gronie przyjaciół. Jeśli do tej pory rzadko porywałaś się na przygotowanie tego znakomitego ciasta, to najwyższa pora to zmienić. Z naszymi przepisami Twój cytrynowy sernik na pewno się uda. Spróbuj sama!

Adobe Stock
Reklama
Reklama
Reklama