Co pić zamiast herbaty z miodem? Sprawdź te rozgrzewające napoje!
Są pyszne, a dodatkowo wzmacniają odporność
- Redakcja VIVA!
Jak umilić sobie zimowy wieczór? Otul się kocem, sięgnij po ciekawą książkę lub film i przygotuj rozgrzewający napój! Jeśli znudziła Ci się już tradycyjna herbata z miodem, wypróbuj jeden z naszych przepisów. Gorąca matcha latte? Aromatyczne mleko piernikowe? Nie tylko kuszący smak i zapach to ich zalety. Rozgrzewające napary, przygotowane z odpowiednich składników zadbają również o Twoje zdrowie i wzmocnią odporność. Wybierz swój ulubiony smak i delektuj się nim przez całą zimę!
PRZECZYTAJ O: Kuchnia na zimę 2023: Zdrowy i pożywny koktajl z dyni na chłodniejsze dni
Najlepsze rozgrzewające napoje na zimę
Waniliowe chai latte
Składniki:
4 torebki czarnej herbaty
szklanka wody
3/4 szklanki mleka krowiego/roślinnego
2-3 cm korzeń imbiru
łyżeczka sproszkowanego kardamonu
1-2 łyżki cukru/miodu/słodkiego syropu
Zagotuj w garnku wodę z torebkami herbaty, startym imbirem i kardamonem. Po kilku minutach dodaj mleko i doprowadź napar do wrzenia, gotuj jeszcze przez ok. 5 minut. Na koniec przelej napój przez sitko do filiżanek. Podawaj z cukrem lub miodem.
Napar z imbiru i pomarańczy
Składniki:
1l wody
pół pomarańczy
2 cm korzeń imbiru
1 cytryna
kilka goździków
łyżeczka kurkumy
łyżka stołowa miodu
Cytrynę i pomarańczę pokrój w plasterki i przełóż do szklanego dzbanka. Imbir zetrzyj na tarce, dodaj do składników. Dosyp goździki i kurkumę, zalej wrzącą wodą. Poczekaj chwilę aż się ostudzi, po czym wymieszaj napar z miodem.
Gorąca matcha latte
Składniki:
łyżeczka sproszkowanej herbaty matcha
szklanka mleka migdałowego
kilka kropel aromatu waniliowego
łyżeczka miodu/syropu kokosowego
Zagotuj mleko z aromatem waniliowym i matchą, doprowadź do wrzenia. Zdejmij z palnika i przelej latte do filiżanki. Dodaj miód lub syrop kokosowy przed podaniem.
Mleko piernikowe
Składniki:
szklanka mleka migdałowego
1/2 łyżeczki cynamonu
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/3 łyżeczki kardamonu
łyżka syropu klonowego
łyżeczka skórki z pomarańczy
Mleko zagotuj razem z przyprawami i skórką z pomarańczy. Przelej je do kubka. Podawaj posłodzone syropem klonowym.
Napar z mięty, imbiru i cytryn
Składniki
garść świeżej mięty
łyżeczka drobno posiekanego świeżego imbiru
sok z 1/2 cytryny
czubata łyżeczka miodu
300 ml wrzątku
Umieść miętę i imbir w zaparzaczu do herbaty. Zalej wrzątkiem. Do lekko przestudzonego naparu dodaj sok z cytryny i miód. Dokładnie wymieszaj. Napar możesz ozdobić plasterkami cytrusów i listkami mięty.
Pikantna czekolada
Składniki:
3-4 łyżki gorzkiego kakao
Łyżka wody
szklanka mleka
4-5 daktyli
szczypta pieprzu cayenne
Wsyp kakao do szklanki i wymieszaj je z łyżką stołową wody. Do rondelka dodaj mleko i daktyle, gotuj je na małym ogniu. Po 10 minutach dodaj kakao i pieprz cayenne, doprowadź napój do wrzenia, po czym zdejmij go z palnika i przelej do blendera. Zmiksuj czekoladę razem z daktylami.