Reklama

Jak umilić sobie zimowy wieczór? Otul się kocem, sięgnij po ciekawą książkę lub film i przygotuj rozgrzewający napój! Jeśli znudziła Ci się już tradycyjna herbata z miodem, wypróbuj jeden z naszych przepisów. Gorąca matcha latte? Aromatyczne mleko piernikowe? Nie tylko kuszący smak i zapach to ich zalety. Rozgrzewające napary, przygotowane z odpowiednich składników zadbają również o Twoje zdrowie i wzmocnią odporność. Wybierz swój ulubiony smak i delektuj się nim przez całą zimę!

Reklama

PRZECZYTAJ O: Kuchnia na zimę 2023: Zdrowy i pożywny koktajl z dyni na chłodniejsze dni

Najlepsze rozgrzewające napoje na zimę

Waniliowe chai latte

Składniki:

4 torebki czarnej herbaty

szklanka wody

3/4 szklanki mleka krowiego/roślinnego

2-3 cm korzeń imbiru

łyżeczka sproszkowanego kardamonu

1-2 łyżki cukru/miodu/słodkiego syropu

INSTAGRAM.COM/peggyporschenofficial

Zagotuj w garnku wodę z torebkami herbaty, startym imbirem i kardamonem. Po kilku minutach dodaj mleko i doprowadź napar do wrzenia, gotuj jeszcze przez ok. 5 minut. Na koniec przelej napój przez sitko do filiżanek. Podawaj z cukrem lub miodem.

Napar z imbiru i pomarańczy

Składniki:

1l wody

pół pomarańczy

2 cm korzeń imbiru

1 cytryna

kilka goździków

łyżeczka kurkumy

łyżka stołowa miodu

INSTAGRAM.COM/my_planted_kitchen_

Cytrynę i pomarańczę pokrój w plasterki i przełóż do szklanego dzbanka. Imbir zetrzyj na tarce, dodaj do składników. Dosyp goździki i kurkumę, zalej wrzącą wodą. Poczekaj chwilę aż się ostudzi, po czym wymieszaj napar z miodem.

Gorąca matcha latte

Składniki:

łyżeczka sproszkowanej herbaty matcha

szklanka mleka migdałowego

kilka kropel aromatu waniliowego

łyżeczka miodu/syropu kokosowego

INSTAGRAM.COM/everyspecialday

Zagotuj mleko z aromatem waniliowym i matchą, doprowadź do wrzenia. Zdejmij z palnika i przelej latte do filiżanki. Dodaj miód lub syrop kokosowy przed podaniem.

Mleko piernikowe

Składniki:

szklanka mleka migdałowego

1/2 łyżeczki cynamonu

1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej

1/3 łyżeczki kardamonu

łyżka syropu klonowego

łyżeczka skórki z pomarańczy

INSTAGRAM.COM/marcin.grzybowski

Mleko zagotuj razem z przyprawami i skórką z pomarańczy. Przelej je do kubka. Podawaj posłodzone syropem klonowym.

Napar z mięty, imbiru i cytryn

Składniki

garść świeżej mięty

łyżeczka drobno posiekanego świeżego imbiru

sok z 1/2 cytryny

czubata łyżeczka miodu

300 ml wrzątku

INSTAGRAM.COM/villarreality

Umieść miętę i imbir w zaparzaczu do herbaty. Zalej wrzątkiem. Do lekko przestudzonego naparu dodaj sok z cytryny i miód. Dokładnie wymieszaj. Napar możesz ozdobić plasterkami cytrusów i listkami mięty.

INSTAGRAM.COM/tortedellemiebram

Pikantna czekolada

Składniki:

3-4 łyżki gorzkiego kakao

Łyżka wody

szklanka mleka

4-5 daktyli

szczypta pieprzu cayenne

Reklama

Wsyp kakao do szklanki i wymieszaj je z łyżką stołową wody. Do rondelka dodaj mleko i daktyle, gotuj je na małym ogniu. Po 10 minutach dodaj kakao i pieprz cayenne, doprowadź napój do wrzenia, po czym zdejmij go z palnika i przelej do blendera. Zmiksuj czekoladę razem z daktylami.

Reklama
Reklama
Reklama