Upiecz sernik z przyjaciółką!
Świętuj międzynarodowy dzień przyjaźni i sernika
- Aleksandra Charzewska
Nie bez powodu międzynarodowy dzień przyjaźni i sernika wypadają tego samego dnia! Jest to idealna okazja, żeby spędzić trochę czasu w kuchni z przyjaciółmi. Podobno nic nie zbliża tak, jak wspólne gotowanie. Zaproś przyjaciół na wspólne pieczenie pysznego, puszystego sernika według naszego przepisu!
Przepis na puszysty, lekki sernik:
Składniki:
Masa serowa:
8 jajek
1 kilogram półtłustego, trzykrotnie mielonego twarogu
100 gram roztopionego masła
1 opakowanie cukru wanilinowego lub 16 gram cukru z wanilią
1 opakowanie budyniu waniliowego
1 szklanka cukru
250 mililitrów schłodzonej śmietany kremówki 30%
Spód:
1 pakowanie herbatników maślanych lub kakaowych
Owocowa polewa:
200 gram owoców leśnych (np. maliny, jagody, jeżyny lub borówki)
1 łyżka cukru
1,5 łyżeczki żelatyny
100 mililitrów wrzącej wody
Sposób przygotowania:
Ciasto:
1. Utrzyj żółtka, cukier zwykły i cukier wanilinowy w mikserze, aż do momentu powstania gładkiej masy. Stopniowo, wciąż miksując dodaj twaróg. Na koniec dodaj roztopione masło i resztę suchych składników.
2. W innym naczyniu ubij śmietanę kremówkę tak, żeby jej konsystencja była sztywna.
3. W oddzielnym naczyniu ubij białka na sztywną pianę.
4. Połącz ze sobą wszystkie masy, delikatnie wymieszaj.
5. Formę wyłóż herbatnikami i przelej do niej powstałą masę. Wygładź jej powierzchnię szpatułką.
6. Piecz w temperaturze 180 stopni przez ok. 60 minut lub do momentu aż ciasto się zarumieni. Po upieczeniu wystudź ciasto w otwartym piekarniku przez około pół godziny.
Polewa:
1. Opcjonalnie rozetrzyj owoce w mikserze na gładką masę. Pomiń ten krok, jeśli chcesz aby w twojej polewie były duże kawałki owoców.
2. Zalej wrzątkiem żelatynę i mieszaj aż do jej rozpuszczenia.
3. Żelatynę wlej do owoców i szybko wymieszaj.
4. Polej owocową polewą ostudzone ciasto. Trzymaj w lodówce aż do zastygnięcia polewy.
Smacznego!