Reklama

Nie bez powodu międzynarodowy dzień przyjaźni i sernika wypadają tego samego dnia! Jest to idealna okazja, żeby spędzić trochę czasu w kuchni z przyjaciółmi. Podobno nic nie zbliża tak, jak wspólne gotowanie. Zaproś przyjaciół na wspólne pieczenie pysznego, puszystego sernika według naszego przepisu!

Reklama

Przepis na puszysty, lekki sernik:

Składniki:

Masa serowa:

8 jajek

1 kilogram półtłustego, trzykrotnie mielonego twarogu

100 gram roztopionego masła

1 opakowanie cukru wanilinowego lub 16 gram cukru z wanilią

1 opakowanie budyniu waniliowego

1 szklanka cukru

250 mililitrów schłodzonej śmietany kremówki 30%

Spód:

1 pakowanie herbatników maślanych lub kakaowych

Owocowa polewa:

200 gram owoców leśnych (np. maliny, jagody, jeżyny lub borówki)

1 łyżka cukru

1,5 łyżeczki żelatyny

100 mililitrów wrzącej wody

Sposób przygotowania:

Ciasto:

1. Utrzyj żółtka, cukier zwykły i cukier wanilinowy w mikserze, aż do momentu powstania gładkiej masy. Stopniowo, wciąż miksując dodaj twaróg. Na koniec dodaj roztopione masło i resztę suchych składników.

2. W innym naczyniu ubij śmietanę kremówkę tak, żeby jej konsystencja była sztywna.

3. W oddzielnym naczyniu ubij białka na sztywną pianę.

4. Połącz ze sobą wszystkie masy, delikatnie wymieszaj.

5. Formę wyłóż herbatnikami i przelej do niej powstałą masę. Wygładź jej powierzchnię szpatułką.

6. Piecz w temperaturze 180 stopni przez ok. 60 minut lub do momentu aż ciasto się zarumieni. Po upieczeniu wystudź ciasto w otwartym piekarniku przez około pół godziny.

Polewa:

1. Opcjonalnie rozetrzyj owoce w mikserze na gładką masę. Pomiń ten krok, jeśli chcesz aby w twojej polewie były duże kawałki owoców.

2. Zalej wrzątkiem żelatynę i mieszaj aż do jej rozpuszczenia.

3. Żelatynę wlej do owoców i szybko wymieszaj.

4. Polej owocową polewą ostudzone ciasto. Trzymaj w lodówce aż do zastygnięcia polewy.

Smacznego!

adobe stock
adobe stock

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama