Marzysz o podróży na Sycylię? Zacznij od…
…szybkiego przepisu na pyszne krewetki w pomarańczach i poznaj smaki tej wyspy!
- Redakcja VIVA!
Sycylia to wyspa słynąca z cudownych i aromatycznych pomarańczy zarówno tych żółtych jak i czerwonych. To właśnie tutaj wykorzystuje się ich najwięcej szczególnie w kuchni, gdzie powstają niezwykle smaczne i aromatyczne potrawy nie tylko na bazie makaronów.
ZOBACZ TAKŻE: Naucz się tych dwóch przepisów, a Twoje poranki się zmienią!
Dlaczego warto jeść pomarańcze?
Pomarańcze to owoce niskokaloryczne o dużej zawartości wody oraz witaminy C, beata-karotenu, witamin z grupy B i kwasu foliowego. W składzie znajdziemy też węglowodany, błonnik, wapń, magnez, cynk, żelazo, fosfor oraz potas. Dzięki zawartości wspomnianej witaminy C, będącej mocnym antyoksydantem jedzenie pomarańczy minimalizuje objawy stresy oraz przeciwdziała występowaniu chorób. Co więcej spożywanie pomarańczy przyspiesza przemianę materii więc idealnie nadają się jako składnik diet odchudzających.
Podczas mojego pobytu we Włoszech zainspirowałam się cudownymi smakami potraw przygotowanych na bazie cytrusów. W ten sposób powstało danie, które dziś Wam prezentuję. Krewetki w pomarańczach to połączenie typowych śródziemnomorskich akcentów nie tylko o wspaniałych walorach smakowych, ale przede wszystkim korzystnie wpływających na całe nasze ciało.
Krewetki w pomarańczach (porcja dla 2 osób)
Składniki:
1 łyżka oliwy z oliwek
1 1 szklanka soku z pomarańczy
1/2 szklanki soku z cytryny
5 ząbków czosnku wyciśniętego przez praskę
1 łyżka posiekanej czerwonej cebuli
1 łyżka posiekanej pietruszki
szczypta pieprzu cayenne
sól i pieprz do smaku
30 krewetek
1 pomarańcza pokrojona w kliny lub plastry
1 cytryna pokrojona w kliny lub plastry
W średniej wielkości misce wymieszaj oliwę, sok z pomarańczy, sok z cytryny, cebulę, czosnek, 2 łyżki pietruszki, pieprz cayenne. Przelej wszystko na wyższą patelnię i gotuj na wolnym ogniu około 8 minut. Dodaj krewetki, sól i pieprz. Zakryj patelnię i gotuj całość przez kolejne 5 minut. Na koniec dodaj pokrojoną pomarańczę i cytrynę podgrzej przez chwilkę oraz posyp resztką pietruszki.
Ewa Szabatin
Zakochana w modzie oraz w zdrowym stylu życia. Zawodowa tancerka. Siedmiokrotna mistrzyni Polski w tańcach latynoamerykańskich i standardowych. Dwukrotna finalistka Mistrzostw Świata. Popularność medialną w Polsce przyniósł jej udział w programie telewizyjnym „Taniec z gwiazdami”. Od 10 lat uprawia jogę, fitness i promuje zdrowe jedzenie. Parę lat temu przeszła metamorfozę i postanowiła zmienić swoje życie. Ewa wierzy, że nigdy nie jest za późno na zmianę! Dlatego jej misją jest inspirowanie innych, dodawania im odwagi i zachęcania, by wzięli życie we własne ręce. Tak powstał pomysł na założenie bloga www.ewaszabatin.pl oraz kanału na YouTube związanego ze zdrowym odżywianiem i sportem... ale zawsze w modnej odsłonie. Dziś chce zarazić ludzi modą na zdrowie, bo bycie modnym nie dotyczy tylko ubrania... bycie modnym to też bycie fit!