Reklama

Wiosna na nasza ulubiona pora roku. Dlaczego? Bo możemy zaszaleć w kuchni! W sklepach pojawia się coraz więcej świeżych owoców oraz warzyw, z którym można wyczarować wiele zdrowych i pożywnych dań. Do tego trwa właśnie sezon na truskawki. Te owoce są chyba lubiane przez wszystkich - idealnie komponując się jako składnik w koktajlach, deserach, a także w daniach wytrawnych. Koniecznie poznajcie przepisy na truskawki w przeróżnej odsłonie. Poniżesz znajdziecie nasz sprawdzony sposób na truskawki ze szparagami, które po prostu trzeba spróbować!

Reklama

Czytaj też: Sprawdź pięć pysznych i prostych przepisów na budyń!

Kuchnia na wiosnę 2023 - przepisy z truskawkami:

Sałatka ze szparagami i truskawkami

Potrzebne składniki:

  • 900 g pokrojonych i oczyszczonych świeżych zielonych szparagów
  • 4 szklanki pokrojonych na pół świeżych truskawek
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • 1/4 szklanki octu balsamicznego
  • 1/4 szklanki miodu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu

Sposób przygotowania:

  1. Szparagi umieść na dużej patelni i zalej 1 szklanką wody. Dodaj szczyptę soli i zagotuj, blanszuj przez 2–3 minuty lub do momentu, gdy szparagi staną się jasnozielone i al dente.
  2. Następnie szparagi odstaw do wystygnięcia i osusz ręcznikiem papierowym. Umieść je w misce średniej wielkości, dodaj truskawki i delikatnie wymieszaj składniki.
  3. W małej misce wymieszaj oliwę z oliwek, ocet balsamiczny, miód, sól i pieprz. Sos wlej do sałatki. Przed spożyciem odstaw miskę na około godzinę do lodówki.

Wytrawna sałatka z truskawkami

Potrzebne składniki:

  • 1 polędwiczka wieprzowa
  • 1/2 szklanki włoskiego sosu sałatkowego
  • 1 szklanki świeżych truskawek w połówkach
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/4 szklanki bulionu z kurczaka
  • 1 opakowanie mixu sałat
  • 1/2 szklanki pokruszonego koziego sera

Sposób przygotowania:

  1. Mięso wieprzowe przenieś do płaskiego naczynia i dodaj sos sałatowy, a następnie odstaw do lodówki na ok. 8 godzin do zamarynowania. W misce połącz truskawki, ocet balsamiczny i cukier, odstaw w chłodne miejsce.
  2. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza. Mięso odcedź z nadmiaru przyprawy i dopraw solą i pieprzem. Na dużej patelni podgrzej olej, wrzuć mięso wieprzowe i podsmaż. Następnie polędwiczki przełóż do naczynia żaroodpornego i podpiecz w piekarniku około 20 minut. Na wcześniej używaną patelnię wlej bulion, a po zagotowaniu dorzuć truskawki.
  3. Przygotuj dużą miskę, wyłóż sałatę, ser, podpieczoną polędwiczkę, skrojoną w plasterki i obsyp truskawkami.

Lody cynamonowo-truskawkowe

Potrzebne składniki:

  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 2 szklanki świeżych lub mrożonych niesłodzonych truskawek
  • 2 szklanki lodów waniliowych
  • 1 łyżeczka startej skórki z limonki

Sposób przygotowania:

  1. W małym rondelku roztop masło na średnim ogniu. Dodaj brązowy cukier, sok z limonki i cynamon. Gotuj i mieszaj, aż cukier się rozpuści. Dodaj truskawki i ugotuj do miękkości.
  2. Podawaj z lodami i startą skórką z limonki.

Truskawkowe smoothie

Potrzebne składniki:

  • 3 szklanki mrożonych truskawek
  • 1 i 1/2 szklanki mleka (może być roślinne)
  • 1/3 szklanki dżemu truskawkowego

Sposób przygotowani:

  1. Mrożone truskawki, dżem oraz mleko umieść w blenderze kielichowym.
  2. Całość zmiksuj do uzyskania gładkiej konsystencji.

Owocowy koktajl na bazie truskawek

Potrzebne składniki:

  • 1 i 1/2 szklanki mrożonych truskawek
  • 1/2 średniego banana
  • 1/2 szklanki jogurtu greckiego
  • 1 szklanka soku pomarańczowego

Sposób przygotowania:

Reklama
  1. Umieść wszystkie składniki w blenderze i miksuj na wysokich obrotach, aż konsystencja będzie gładka.
  2. Jeśli koktajl okaże się za gęsty, dodaj jeszcze trochę soku pomarańczowego.
Reklama
Reklama
Reklama