Oto najlepsze przepisy na dania z truskawkami w roli głównej!
Także w wersji wytrawnej
Wiosna na nasza ulubiona pora roku. Dlaczego? Bo możemy zaszaleć w kuchni! W sklepach pojawia się coraz więcej świeżych owoców oraz warzyw, z którym można wyczarować wiele zdrowych i pożywnych dań. Do tego trwa właśnie sezon na truskawki. Te owoce są chyba lubiane przez wszystkich - idealnie komponując się jako składnik w koktajlach, deserach, a także w daniach wytrawnych. Koniecznie poznajcie przepisy na truskawki w przeróżnej odsłonie. Poniżesz znajdziecie nasz sprawdzony sposób na truskawki ze szparagami, które po prostu trzeba spróbować!
Czytaj też: Sprawdź pięć pysznych i prostych przepisów na budyń!
Kuchnia na wiosnę 2023 - przepisy z truskawkami:
Sałatka ze szparagami i truskawkami
Potrzebne składniki:
- 900 g pokrojonych i oczyszczonych świeżych zielonych szparagów
- 4 szklanki pokrojonych na pół świeżych truskawek
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
- 1/4 szklanki octu balsamicznego
- 1/4 szklanki miodu
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
Sposób przygotowania:
- Szparagi umieść na dużej patelni i zalej 1 szklanką wody. Dodaj szczyptę soli i zagotuj, blanszuj przez 2–3 minuty lub do momentu, gdy szparagi staną się jasnozielone i al dente.
- Następnie szparagi odstaw do wystygnięcia i osusz ręcznikiem papierowym. Umieść je w misce średniej wielkości, dodaj truskawki i delikatnie wymieszaj składniki.
- W małej misce wymieszaj oliwę z oliwek, ocet balsamiczny, miód, sól i pieprz. Sos wlej do sałatki. Przed spożyciem odstaw miskę na około godzinę do lodówki.
Wytrawna sałatka z truskawkami
Potrzebne składniki:
- 1 polędwiczka wieprzowa
- 1/2 szklanki włoskiego sosu sałatkowego
- 1 szklanki świeżych truskawek w połówkach
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 2 łyżeczki cukru
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/4 szklanki bulionu z kurczaka
- 1 opakowanie mixu sałat
- 1/2 szklanki pokruszonego koziego sera
Sposób przygotowania:
- Mięso wieprzowe przenieś do płaskiego naczynia i dodaj sos sałatowy, a następnie odstaw do lodówki na ok. 8 godzin do zamarynowania. W misce połącz truskawki, ocet balsamiczny i cukier, odstaw w chłodne miejsce.
- Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza. Mięso odcedź z nadmiaru przyprawy i dopraw solą i pieprzem. Na dużej patelni podgrzej olej, wrzuć mięso wieprzowe i podsmaż. Następnie polędwiczki przełóż do naczynia żaroodpornego i podpiecz w piekarniku około 20 minut. Na wcześniej używaną patelnię wlej bulion, a po zagotowaniu dorzuć truskawki.
- Przygotuj dużą miskę, wyłóż sałatę, ser, podpieczoną polędwiczkę, skrojoną w plasterki i obsyp truskawkami.
Lody cynamonowo-truskawkowe
Potrzebne składniki:
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki brązowego cukru
- 1 łyżka soku z limonki
- 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
- 2 szklanki świeżych lub mrożonych niesłodzonych truskawek
- 2 szklanki lodów waniliowych
- 1 łyżeczka startej skórki z limonki
Sposób przygotowania:
- W małym rondelku roztop masło na średnim ogniu. Dodaj brązowy cukier, sok z limonki i cynamon. Gotuj i mieszaj, aż cukier się rozpuści. Dodaj truskawki i ugotuj do miękkości.
- Podawaj z lodami i startą skórką z limonki.
Truskawkowe smoothie
Potrzebne składniki:
- 3 szklanki mrożonych truskawek
- 1 i 1/2 szklanki mleka (może być roślinne)
- 1/3 szklanki dżemu truskawkowego
Sposób przygotowani:
- Mrożone truskawki, dżem oraz mleko umieść w blenderze kielichowym.
- Całość zmiksuj do uzyskania gładkiej konsystencji.
Owocowy koktajl na bazie truskawek
Potrzebne składniki:
- 1 i 1/2 szklanki mrożonych truskawek
- 1/2 średniego banana
- 1/2 szklanki jogurtu greckiego
- 1 szklanka soku pomarańczowego
Sposób przygotowania:
- Umieść wszystkie składniki w blenderze i miksuj na wysokich obrotach, aż konsystencja będzie gładka.
- Jeśli koktajl okaże się za gęsty, dodaj jeszcze trochę soku pomarańczowego.