Pomysły na kanapki idealne do pracy i szkoły
Odkryj ciekawe przepisy, które odmienią Twoje spojrzenie na nudne drugie śniadania
- Aleksandra Trendak
Kanapki to nieodłączna część szkolnego jadłospisu. Jednak ich klasyczne wydanie, czyli z serem lub wędliną i warzywami bardzo szybko może się znudzić i zniechęcić nas lub nasze dzieci do ich przygotowywania. Odkryj ciekawe wersje kanapek, których przygotowanie jest proste i szybkie, a smakują i dają energię na resztę dnia!
ZOBACZ TEŻ: Najlepsze przepisy na nocne owsianki
Kanapka klubowa do szkoły
Składniki:
- 4 kromki pieczywa tostowego
- Łyżeczka majonezu
- Łyżeczka ketchupu
- Plaster szynki
- Plaster ugotowanego na twardo jajka
- Liście sałaty
- Posiekana natka pietruszki
- Kilka plasterków ogórka
Przygotowanie:
Ugotowane jajko drobno posiekaj. Połącz majonez z ketchupem i posiekaną natką pietruszki. Pastę nanieś na pieczywo, na każdą z posmarowanych kromek nałóż szynkę, sałatę i plasterki ogórka. Wszystkie kromki złóż ze sobą, przekrój kanapkę po przekątnej na dwa trójkąty i zawiń w papier śniadaniowy lub woskowijkę.
Bajgiel z hamburgerem z kurczaka i sadzonym jajkiem
Składniki:
- 4 bajgle
- 2 łyżki pesto z bazylii
- 3 łyżki majonezu
- 2 piersi z kurczaka
- 2 łyżki kaparów
- Mała czerwona cebula
- Ostra papryczka chili
- Pęczek natki kolendry
- 4 jajka
- 4 liście sałaty lodowej
- 8 rzodkiewek
Przygotowanie:
Czerwoną cebulę i chili pokroj w drobną kostkę, kapary i kolendrę posiekaj. Piersi z kurczaka należy pokroić w grubą kostkę i włożyć do blendera, następnie dodać dwie łyżki majonezu i kilkoma ruchami miksera rozdrobnić mięso. Zmiksowane piersi z kurczaka przekładamy do miski i łączymy ze wcześniej pokrojonymi składnikami. Formujemy z kurczaków cztery tej samej wielkości kule i spłaszczamy. Smażymy mięso na grillu lub patelni przez około 4 minuty z każdej strony, aby mięso nie było surowe w środku. Bajgle przecinamy na pół i umieszczamy na 4 minuty w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku. W tym czasie smażymy cztery jajka sadzone. Majonez mieszamy z pesto, którym następnie smarujemy bułki. Na spód układamy liście sałaty, a następnie usmażone mięso oraz jajko sadzone. Kanapkę przykrywamy wierzchnią warstwą bułki i możemy ją podawać z rzodkiewkami.
Tost z kurczakiem i jajkiem
Składniki:
- 10dag piersi z kurczaka
- 5g przyprawy “do złotego kurczaka”
- 3 kromki pieczywa tostowego
- 50g sałaty lodowej
- 2 łyżki majonezu
- 5dag bekonu
- 5dag ogórka konserwowego
- Jajko
- 80mln oleju
Przygotowanie:
Tosty lekko podpiecz w opiekaczu lub na suchej patelni. Pierś z kurczaka polej połową oleju i posyp przyprawą, następnie upiecz na grillu lub podsmaż na patelni. Na pozostałym tłuszczu usmaż z obu stron jajko sadzone. Następnie posmaruj majonezem chleb, ułóż na kromkach porwaną sałatę, plastry pomidora i kurczaka. Plasterki ogórka wraz z jajkiem ułóż na jednej z kromek. Podsmaż bekon i ułóż go na drugiej kromce. Kromki ułóż jedną na drugiej i przykryj trzecim tostem. Gotową kanapkę przekłuj wykałaczkami, aby się nie rozpadła, możesz też przekroić ją na dwa trójkąty.
Tortilla z jajkiem i awokado
Składniki:
- 12 plastrów boczku
- 4 pszenne tortille
- 2 awokado
- 150g startego żółtego sera
- 2 pomidory malinowe
Przygotowanie:
Na gorącej patelni podsmaż powoli plastry boczku, aż wytopią się z tłuszczu i staną się chrupiące. Nadmiar tłuszczu usuń układając i odsączając boczek na papierowym ręczniku. Obierz awokado, przekrój na pół, wyjmij pestkę i pokrój w plastry, tak samo zrób z pomidorami. Tortille ułóż na patelni. Na jednej połowie tortilli ułóż ser, wbij jajko, a obok połóż plastry awokado, boczku i pomidora. Na wierzchu możesz położyć też liście kolendry i ponownie oprószyć całość serem i złożyć na pół. Na patelni piecz po dwie tortille na wolnym ogniu tak, aby się nie przypaliły, po 3-4 minuty z każdej strony. Gotowe toritlle możesz podawać z ulubionymi sosami, na przykład z ketchupem lub majonezem.
Kanapka hawajska
Składniki:
- 4 kromki pieczywa tostowego
- 4 plastry szynki konserwowej
- 2 plastry ananasa z puszki
- 2 łyżeczki sosu czosnkowego
- 30g żółtego sera
- Łyżeczka posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie:
Kromki pieczywa opiecz krótko na rozgrzanej patelni i wytnij z nich duże koła, na przykład szklanką. Szynkę, ananasa i żółty ser pokrój w drobną kostkę. Wszystko przełóż do miseczki, dodaj sos i posiekaną natkę i wymieszaj. Przygotowaną pastę nałóż na dwie kromki pieczywa i przykryj pozostałymi dwoma. Tak przygotowaną kanapkę zawiń w papier śniadaniowy lub woskowijkę.
Kanapki do pracy nie muszą być nudne! Który przepis przetestujecie jako pierwszy?