Reklama

Masz wrażenie, że Twoje posiłki do pracy cały czas wyglądają tak samo? A może chcesz przejść na zdrowszą dietę, ale nie wiesz od czego masz zacząć? Podczas długich godzin spędzanych w pracy jemy w biegu albo zapominamy zjeść obiad lub przekąskę. Zabieranie lunch boxów do pracy to oczywiście nie jest odkrycie, jednak problem pojawia się, gdy chcemy zrobić jedzenie i nie mamy kompletnie pojęcia, co zapakować do pudełka na lunch do pracy. Dlatego przygotowaliśmy dla Was kilka naszych sprawdzonych przepisów, które są szybkie i proste w przygotowaniu. Koniecznie zerknijcie poniżej!

Reklama

PRZECZYTAJ O: Proste dania w słoikach, które sprawdzą się idealnie do pracy i na wyjazdy!

Włoski lunch box

Potrzebne składniki:

  • 1 świeża mozzarella
  • 2 pomidory
  • 2 łyżki pasto
  • 1 łyżeczka orzeszków piniowych
  • 1/2 szklanki zielonych i czarnych oliwek
  • garść bazylii
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 1 kromka chleba
  • czerwone i zielone winogrona

Sposób przygotowania:

Pokrojoną mozzarellę i pomidory włóż do pojemnika na lunch. Dodaj pesto, garść orzeszków piniowych oraz liście bazylii. W małym pojemniku przygotuj sos: wymieszaj oliwek z oliwek, ocet, sól i pieprz. Lunch podawaj z opieczonym pieczywem oraz umytymi winogronami.

Adobe Stock

Wegański lunch box

Potrzebne składniki:

  • 1 mały ogórek
  • 1/2 szklanki ciecierzycy
  • 1 szklanka pomidorów cherry
  • 1/2 szklanki brązowego ryżu
  • garść świeżej pietruszki
  • 1/2 szklanki oliwek zielonych i czarnych
  • 3 łyżki oliwy z oliwek pierwszego tłoczenia
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 1 awokado
  • sok z cytryny
  • marchew i seler
  • 3 łyżki hummusu

Sposób przygotowania:

Posiekaj ogórka, pomidorki cherry przekrój na pół, dodaj ugotowany brązowy ryż, ciecierzycę, posiekaną pietruszkę, zielone i czarne oliwki, oliwę z oliwek oraz dopraw solą i pieprzem. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Pokrój awokado na pół i usuń skórkę, a następnie połącz z sokiem z cytryny. Do oddzielnej komory w pudełku na lunch włóż marchewki, selera oraz kilka łyżek hummusu.

Adobe Stock

Spaghetti z krewetkami, fetą i koperkiem

Potrzebne składniki:

  • 200g gotowanych, obranych krewetek
  • sok z 1 cytryny
  • 1 drobno posiekane czerwone chilli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • garść sera fety
  • makaron spaghetti
  • posiekany koperek

Sposób przygotowania:

Ugotowane, obrane krewetki połącz w misce z sokiem z cytryny, chilli, oliwą z oliwek, a także serem feta. Ugotuj makaron spaghetti według receptury podanej na opakowaniu, następnie osusz go i połącz z posiekanym drobno koperkiem. Wszystkie składniki razem wymieszaj i przełóż do pudełka na żywność.

Adobe Stock

Sałatka z tuńczykiem i ryżem

Potrzebne składniki:

  • 250g brązowego ryżu
  • 1/4 awokado (obrane i cienko pokrojone)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1/2 ogórka libańskiego (pokrojonego w cienkie pałeczki)
  • 1/2 obranej marchewki (p[okrojonej w zapałki)
  • 95g tuńczyka (odsączonego w wodzie)
  • 2 łyżka sosu japońskiego
  • opcjonalnie: ziarna sezamu do dekoracji

Sposób przygotowania:

Reklama

Ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odłóż na bok do ostygnięcia, a następnie przenieś do lunch boxa. Posmaruj awokado sokiem z cytryny i ułóż plasterki nad ryżem w pojemniku z ogórkiem, marchewką oraz tuńczykiem. Danie przypraw sosem oraz posyp sezamem.

Reklama
Reklama
Reklama