Reklama

Żyjemy w coraz większym biegu, przez co zaniedbujemy zbilansowane posiłki. Wbrew pozorom wegetariańskie obiady są bardzo proste i szybkie do przygotowania, sprawdzą się idealnie w wakacje. Odkryj pięć prostych i szybkich wegetariańskich przepisów na obiad, które sprawdzą się idealnie w wiosenne dni.

Reklama

PRZECZYTAJ O: Znane słodycze w wersji fit deserów!

Risotto z białych szparagów

Składniki:

  • Pęczek szparagów
  • 2 kostki Bulionu warzywnego (np. Knorr)
  • 1 biała cebula
  • 250g świeżych liści szpinaku
  • 300g ryżu risotto
  • 100mln białego wytrawnego wina
  • 300g mrożonego groszku
  • 100g parmezanu
  • Ząbek czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • 100mln śmietany 18%

Przygotowanie:

Najpierw myjemy szpinak i suszymy, następnie kroimy cebulę w drobną kostkę i siekamy czosnek. Kostki rosołowe rozpuszczamy w litrze gotującej się wody. Ścieramy ser na tarce, obieramy szparagi i odcinamy zdrewniałe końce, a resztę warzyw kroimy na dwucentymetrowe kawałki. W garnku na rozgrzanej oliwie szklimy czosnek i cebulę, następnie dodajemy ryż i chwilę smażymy, aż zrobi się szklisty. Następnie wlewamy bulion i dodajemy szparagi, wszystko gotujemy razem, do momentu aż ryż zmięknie i wchłonie cały płyn. Na koniec dodajemy śmietanę, groszek i szpinak, dokładnie mieszamy i doprawiamy startym parmezanem. Możemy od razu podawać. Choć przepis wydaje się skomplikowany i czasochłonny, zupełnie taki nie jest – jego przygotowanie zajmie Wam około piętnaście minut!

Adobe Stock

Kotlety z brokułów

Składniki:

  • 250g brokuł
  • 60g kaszy jaglanej
  • 60g komosy ryżowej (Quinoa)
  • 2 jajka
  • 55g bułki tartej
  • 100mln oleju rzepakowego

Przygotowanie:

Zaczynamy od ugotowania kaszy jaglanej i komosy w wodzie z dodatkiem soli w stosunku 1:2, następnie pozostawiamy do wystudzenia. Brokuły gotujemy al. Dente w wodzie lub na parze i także odkładamy na bok, aby wystygły. Brokuły drobno siekamy nożem i wsypujemy do miski, do której następnie dodajemy ugotowane kasze, ¼ łyżeczki soli, pieprzu, papryki słodkiej i kurkumy oraz jajka i łyżkę bułki tartej. Masę dokładnie mieszamy i wilgotnymi dłonimi formujemy kotlety, które następnie obtaczamy w bułce tartej i smażymy z każdej strony na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju, aż osiągną złoty kolor. Takie kotlety świetnie będą smakowały z puree z ziemniaków, a przygotowanie takiego obiadu powinno zając nam około 45 minut.

Adobe Stock

Sałatka z serem halloumi

Składniki:

  • 200g sera halloumi (jedno opakowanie)
  • Mały bakłażan
  • Pół główki sałaty
  • Pół opakowania świeżego szpinaku
  • 5 pomidorków koktajlowych
  • Garść łuskanych ziaren słonecznika
  • Olej rzepakowy (do smażenia)
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

Bakłażana dokładnie myjemy i kroimy w cienkie paski, a następnie grillujemy na patelni razem z trzema łyżkami oleju, solą i pieprzem. Patelnie możemy zastąpić piekarnikiem lub grillem elektrycznym (jeśli taki posiadamy). Ser halloumi kroimy w grube plastry (około pół centymetra) i przyrumieniamy na rozgrzanej patelni z dodatkiem odrobiny oleju. Następnie zdejmujemy ser, przecieramy patelnię ręcznikiem papierowym i przyrumieniamy lekko słonecznik (na suchej patelni). Myjemy i kroimy na ćwiartki pomidorki, rwiemy sałatę na mniejsze kawałki i wykładamy nią talerz, dodajemy szpinak, pomidorki, bakłażana oraz ser. Całość dla lepszego smaku możemy polać sosem czosnkowym.

Adobe Stock

Ryż z jajkiem

Składniki:

  • 1 woreczek białego ryżu
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 10g korzenia imbiru
  • Jajko
  • 3 łyżki oleju rzepakowego

Przygotowanie:

Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie według wskazówek na pudełku, następnie dobrze go odcedzamy i odkładamy do lekkiego ostygnięcia. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy i dodajemy drobno pokrojony czosnek, imbir i cebulę, następnie dodajemy ryż i dokładnie mieszamy. Dodajemy kurkumę i ostrą paprykę, po czym wbijamy jajko znowu mieszamy. Gdy jajko całkowicie się zetnie i zaniknie, przekładamy danie na talerz i podajemy je z natką pietruszki. Przepis jest banalnie prosty, szybki i smaczny.

Adobe Stock

Kotlety z kalafiora

Składniki:

  • 1 duży kalafior
  • 4 łyżki bułki tartej + do obtoczenia
  • 2 jajka
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1 ząbek czosnku
  • Tłuszcz do smażenia (oliwa, masło klarowane, olej)

Przygotowanie:

Do dużego garnka wkładamy kalafiora i zalewamy go wodą, solimy i gotujemy przez około 15 minut. Następnie odcedzamy go, kroimy na kawałki i studzimy około 10-15 minut. Następnie należy rozdrobnić kalafiora w malakserze lub rozdrabniaczu pozbywając się liści i najtwardszych części kalafiora. Jeśli nie posiadamy żadnego z powyższych narzędzi, możemy rozgnieść kalafiora za pomocą praski do ziemniaków. Rozdrobnionego kalafiora wkładamy do miski, dodajemy sól, pieprz, cztery łyżki bułki tartej, jajka, szczypiorek i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość dokładnie mieszamy (najłatwiej będzie to zrobić rękami, ale można też drewnianą łyżką). Formujemy kotlety i obtaczamy je w bułce tartej, następnie kładziemy na rozgrzaną patelnię z oliwą i smażmy na umiarkowanym ogniu przez około 4-5 minut z każdej strony. Kotlety najlepiej smażyć partiami, aby nie były za bardzo stłoczone i nie przyklejały się do siebie. Możemy je podawać z młodymi ziemniakami, pokrojonymi pomidorami z cebulką lub gotowaną marchewką.

Adobe Stock
Reklama

Wszystkie powyższe przepisy są bardzo proste do wykonania i nie zajmuje to dużo czasu. Który przepis wykonacie jako pierwszy?

Reklama
Reklama
Reklama