Pięć szybkich i prostych wegetariańskich przepisów na obiad, które musisz spróbować!
Idealne propozycje na wiosenne dni
- Aleksandra Trendak
Żyjemy w coraz większym biegu, przez co zaniedbujemy zbilansowane posiłki. Wbrew pozorom wegetariańskie obiady są bardzo proste i szybkie do przygotowania, sprawdzą się idealnie w wakacje. Odkryj pięć prostych i szybkich wegetariańskich przepisów na obiad, które sprawdzą się idealnie w wiosenne dni.
PRZECZYTAJ O: Znane słodycze w wersji fit deserów!
Risotto z białych szparagów
Składniki:
- Pęczek szparagów
- 2 kostki Bulionu warzywnego (np. Knorr)
- 1 biała cebula
- 250g świeżych liści szpinaku
- 300g ryżu risotto
- 100mln białego wytrawnego wina
- 300g mrożonego groszku
- 100g parmezanu
- Ząbek czosnku
- 3 łyżki oliwy
- 100mln śmietany 18%
Przygotowanie:
Najpierw myjemy szpinak i suszymy, następnie kroimy cebulę w drobną kostkę i siekamy czosnek. Kostki rosołowe rozpuszczamy w litrze gotującej się wody. Ścieramy ser na tarce, obieramy szparagi i odcinamy zdrewniałe końce, a resztę warzyw kroimy na dwucentymetrowe kawałki. W garnku na rozgrzanej oliwie szklimy czosnek i cebulę, następnie dodajemy ryż i chwilę smażymy, aż zrobi się szklisty. Następnie wlewamy bulion i dodajemy szparagi, wszystko gotujemy razem, do momentu aż ryż zmięknie i wchłonie cały płyn. Na koniec dodajemy śmietanę, groszek i szpinak, dokładnie mieszamy i doprawiamy startym parmezanem. Możemy od razu podawać. Choć przepis wydaje się skomplikowany i czasochłonny, zupełnie taki nie jest – jego przygotowanie zajmie Wam około piętnaście minut!
Kotlety z brokułów
Składniki:
- 250g brokuł
- 60g kaszy jaglanej
- 60g komosy ryżowej (Quinoa)
- 2 jajka
- 55g bułki tartej
- 100mln oleju rzepakowego
Przygotowanie:
Zaczynamy od ugotowania kaszy jaglanej i komosy w wodzie z dodatkiem soli w stosunku 1:2, następnie pozostawiamy do wystudzenia. Brokuły gotujemy al. Dente w wodzie lub na parze i także odkładamy na bok, aby wystygły. Brokuły drobno siekamy nożem i wsypujemy do miski, do której następnie dodajemy ugotowane kasze, ¼ łyżeczki soli, pieprzu, papryki słodkiej i kurkumy oraz jajka i łyżkę bułki tartej. Masę dokładnie mieszamy i wilgotnymi dłonimi formujemy kotlety, które następnie obtaczamy w bułce tartej i smażymy z każdej strony na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju, aż osiągną złoty kolor. Takie kotlety świetnie będą smakowały z puree z ziemniaków, a przygotowanie takiego obiadu powinno zając nam około 45 minut.
Sałatka z serem halloumi
Składniki:
- 200g sera halloumi (jedno opakowanie)
- Mały bakłażan
- Pół główki sałaty
- Pół opakowania świeżego szpinaku
- 5 pomidorków koktajlowych
- Garść łuskanych ziaren słonecznika
- Olej rzepakowy (do smażenia)
- Sól i pieprz
Przygotowanie:
Bakłażana dokładnie myjemy i kroimy w cienkie paski, a następnie grillujemy na patelni razem z trzema łyżkami oleju, solą i pieprzem. Patelnie możemy zastąpić piekarnikiem lub grillem elektrycznym (jeśli taki posiadamy). Ser halloumi kroimy w grube plastry (około pół centymetra) i przyrumieniamy na rozgrzanej patelni z dodatkiem odrobiny oleju. Następnie zdejmujemy ser, przecieramy patelnię ręcznikiem papierowym i przyrumieniamy lekko słonecznik (na suchej patelni). Myjemy i kroimy na ćwiartki pomidorki, rwiemy sałatę na mniejsze kawałki i wykładamy nią talerz, dodajemy szpinak, pomidorki, bakłażana oraz ser. Całość dla lepszego smaku możemy polać sosem czosnkowym.
Ryż z jajkiem
Składniki:
- 1 woreczek białego ryżu
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 10g korzenia imbiru
- Jajko
- 3 łyżki oleju rzepakowego
Przygotowanie:
Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie według wskazówek na pudełku, następnie dobrze go odcedzamy i odkładamy do lekkiego ostygnięcia. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy i dodajemy drobno pokrojony czosnek, imbir i cebulę, następnie dodajemy ryż i dokładnie mieszamy. Dodajemy kurkumę i ostrą paprykę, po czym wbijamy jajko znowu mieszamy. Gdy jajko całkowicie się zetnie i zaniknie, przekładamy danie na talerz i podajemy je z natką pietruszki. Przepis jest banalnie prosty, szybki i smaczny.
Kotlety z kalafiora
Składniki:
- 1 duży kalafior
- 4 łyżki bułki tartej + do obtoczenia
- 2 jajka
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 1 ząbek czosnku
- Tłuszcz do smażenia (oliwa, masło klarowane, olej)
Przygotowanie:
Do dużego garnka wkładamy kalafiora i zalewamy go wodą, solimy i gotujemy przez około 15 minut. Następnie odcedzamy go, kroimy na kawałki i studzimy około 10-15 minut. Następnie należy rozdrobnić kalafiora w malakserze lub rozdrabniaczu pozbywając się liści i najtwardszych części kalafiora. Jeśli nie posiadamy żadnego z powyższych narzędzi, możemy rozgnieść kalafiora za pomocą praski do ziemniaków. Rozdrobnionego kalafiora wkładamy do miski, dodajemy sól, pieprz, cztery łyżki bułki tartej, jajka, szczypiorek i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość dokładnie mieszamy (najłatwiej będzie to zrobić rękami, ale można też drewnianą łyżką). Formujemy kotlety i obtaczamy je w bułce tartej, następnie kładziemy na rozgrzaną patelnię z oliwą i smażmy na umiarkowanym ogniu przez około 4-5 minut z każdej strony. Kotlety najlepiej smażyć partiami, aby nie były za bardzo stłoczone i nie przyklejały się do siebie. Możemy je podawać z młodymi ziemniakami, pokrojonymi pomidorami z cebulką lub gotowaną marchewką.
Wszystkie powyższe przepisy są bardzo proste do wykonania i nie zajmuje to dużo czasu. Który przepis wykonacie jako pierwszy?