Pyszne i nietuczące? Wypróbuj te ciasteczka owsiane!
Naszła Cię ochota na coś słodkiego? Mamy zdrowe rozwiązanie
- Redakcja VIVA!
Przychodzi taki moment, w którym potrzebujemy przegryźć coś słodkiego. Zamiast sięgać po kaloryczne batony czy niezdrowe przekąski, idź w owsiane! Wegańskie ciasteczka owsiane smakują świetnie, a do tego są super zdrowe i… nie wymagają pieczenia. Ciasteczka owsiane na stałe wpisały się w menu wielu osób, które chcą być fit. Swoją popularność zdobyły za sprawą Amerykanów, którzy w ciastach owsianych po prostu się zakochali. Ciasta bogate są w wapń, selen, żelazo, miedź oraz fosfor. Nie brak w nich też witamin z grupy B oraz witaminy C. Ze względu na dużą zawartość owsa są bogate w błonnik pokarmowy, który korzystnie wpływa na funkcjonowanie układu pokarmowego.
ZOBACZ TAKŻE: Sposób na zdrową dietę? Jedz zielone!
Owsiane ciasteczka - zdrowy wybór
Co jest bardzo ważne, ciastka na bazie płatków owsianych są niskokaloryczne. Do ich przygotowania można użyć płatki owsiane lub mąkę owsianą. Tradycyjny cukier warto zastąpić cukrem kokosowym lub miodem, a smak wzbogacić przez dodanie orzechów, pestek dyni czy nasion słonecznika. Świetnym dodatkiem mogą być też nasiona chia oraz kawałki gorzkiej czekolady. Ja przygotowałam dla Was przepis na czekoladowe batoniki owsiane. Są one fantastyczne z kilku powodów – nie wymagają pieczenia, można przechowywać je w lodówce nawet przez tydzień i przede wszystkim są fit.
Czekoladowe batoniki owsiane bez pieczenia
Składniki na warstwę owsianą:
¾ kubek masła ghee
½ szklanki cukru kokosowego
¼ łyżeczki soli morskiej
1 łyżeczka czystego ekstraktu waniliowego
3 filiżanki płatków owsianych
Składniki na warstwę z czekoladowego masła orzechowego:
1 filiżanka kawałków gorzkiej czekolady
1 filiżanka kremowego masła orzechowego
Przygotuj kwadratową formę do pieczenia. W pierwszej kolejności zrób warstwę czekoladowego masła orzechowego. W dużym naczyniu roztop czekoladę i masło orzechowe. Zacznij od ogrzewania przez 60 sekund, a następnie mieszaj i podgrzewaj w 30 sekundowych odstępach, aż do całkowitego stopienia i gładkości. Masę odłóż na bok. Następnie przygotuj warstwę z płatków owsianych. Rozpuść masło w rondlu na średnim ogniu. Dodaj brązowy cukier i sól morską. Mieszaj dobrze wszystkie składniki i sprawdź czy cukier się rozpuścił. Dodaj wanilię i mieszaj, aż się połączą. Następnie włącz gaz, dodaj płatki i gotuj na niskim poziomie aż do momentu kiedy wszystkie składniki się połączą. Przełóż połowę mieszanki do wcześniej przygotowanej formy do pieczenia. Następnie powoli wlej czekoladowe masło orzechowe na dolną warstwę. Pozostałą mieszankę owsianą delikatnie pokrusz na warstwę czekoladowego masła orzechowego. Sprawdź czy cała góra ciasta jest zakryta. Skrop wierzch mieszaniną czekolady i masła orzechowego. Przykryj i przechowuj w lodówce przez co najmniej 2 godziny lub przez noc. Ciasto możesz przechować w lodówce nawet przez tydzień!
Ewa Szabatin
Zakochana w modzie oraz w zdrowym stylu życia. Zawodowa tancerka. Siedmiokrotna mistrzyni Polski w tańcach latynoamerykańskich i standardowych. Dwukrotna finalistka Mistrzostw Świata. Popularność medialną w Polsce przyniósł jej udział w programie telewizyjnym „Taniec z gwiazdami”. Od 10 lat uprawia jogę, fitness i promuje zdrowe jedzenie. Parę lat temu przeszła metamorfozę i postanowiła zmienić swoje życie. Ewa wierzy, że nigdy nie jest za późno na zmianę! Dlatego jej misją jest inspirowanie innych, dodawania im odwagi i zachęcania, by wzięli życie we własne ręce. Tak powstał pomysł na założenie bloga www.ewaszabatin.pl oraz kanału na YouTube związanego ze zdrowym odżywianiem i sportem... ale zawsze w modnej odsłonie. Dziś chce zarazić ludzi modą na zdrowie, bo bycie modnym nie dotyczy tylko ubrania... bycie modnym to też bycie fit!