Reklama

Jesienią wszyscy aktywniej myślimy o naszej kondycji fizycznej, staramy się dbać o swoją odporność, zmieniamy dietę, ćwiczymy i unikamy miejsc, w których możemy złapać przeziębienie. Żeby mieć dobrą odporność należy dbać o zdrowie, a przede wszystkim odpowiednią pracę naszych jelit. Bo to podstawa naszej odporności i dobrego samopoczucia. Dlatego zażywanie odpowiednich produktów probiotycznych, wspomagających pracę jelit, to niezwykle ważny element naszej codziennej diety, nie tylko w okresie jesienno-zimowym.

Reklama

Jak zadbać o odpowiednią pracę jelit?

ProbioBalance to rewolucyjna i kompleksowa seria 10 produktów probiotycznych o specjalnie wyselekcjonowanych szczepach bakterii, dedykowanych do różnych grup wiekowych, wspomagająca prawidłowe funkcjonowanie jelit. Każda z nas niezależnie od wieku potrzebuje takiego wsparcia. Technologia MICROENCAPULACJI to podwójna warstwa lipidowa otaczająca komórkę bakteryjną. Tak rewolucyjne rozwiązanie gwarantuje prawie 100% przeżywalności bakterii przy przejściu przez żołądek i dwunastnicę. To co najważniejsze to fakt, że bakterie mikrokapsułkowane są kilka razy mocniejsze niż liofilizaty, dlatego wystarczy 5 razy mniej bakterii, żeby uzyskać taki sam stopień kolonizacji w jelitach.

Adobe Stock

Jak działa mikrokapsułkowanie?

Znanym faktem jest to, że mikroorganizmy probiotyczne muszą przejść przez żołądek i dwunastnicę, w których panują wybitnie niesprzyjające warunki. W efekcie, podczas pasażu dochodzi do nieuchronnej redukcji w liczbie żywotnych komórek. Aby zapewnić skuteczność i korzyści zdrowotne dla osoby przyjmującej bakterie, probiotyki muszą mieć zdolność przetrwania pasażu przez żołądek i górny odcinek jelita oraz osiągnąć ilość wystarczającą do oddziaływania na mikrośrodowisko jelita grubego. Szczepy probiotyczne zażywane w postaci mikrokapsułkowanej prawie w całości przeżywają w żołądku, gdyż materiał powłoki nie rozpuszcza się w środowisku kwasowym żołądka. Materiał powłoki ulega rozpuszczeniu dopiero w jelicie, przy zasadowym pH. W świetle tych świadectw, odsetek komórek mikrokapsułkowanych, które przeżywają pasaż przez żołądek i dwunastnicę, można rzetelnie oszacować na przynajmniej 90%. Dlatego właśnie produkty ProbioBalance są takie skuteczne.

Adobe Stock

O czym należy pamiętać?

Aby działać skutecznie i przynosić nam korzyści zdrowotne, probiotyki muszą przeżyć do momentu rozpoczęcia działania. Innymi słowy, komórki probiotyczne muszą przetrwać etap przetwarzania i przechowywania gotowych produktów, w których skład wchodzą (żywność funkcjonalna i suplementy diety). Ponadto muszą być w stanie przetrwać etap podróży przez przewód pokarmowy i zachować zdolność do proliferacji w jelitach i wytwarzania aktywnych metabolitów. W celu zapewnienia większej odporności probiotyków i ich zwiększonej przeżywalności, naukowcy od ProbioBalance opracowali technologię mikrokapsułkowania, która sprawia, że komórki probiotyczne zostają otoczone macierzą jadalnych roślinnych kwasów tłuszczowych. Powłoka ta stanowi skuteczną barierę. Dzięki niej probiotyki mogą bezpiecznie przejść przez kwaśne środowisko żołądka i dotrzeć do jelit w stanie nienaruszonym, by tam zainicjować swoją aktywność biologiczną.

mat.prasowe

mat.prasowe

Bakterie, a środowisko wodne

Bakterie probiotyczne są bardzo wrażliwe na środowisko wodne. Producenci często stosują jako wypełnienie różnego rodzaju błonniki czy też inulinę. Ich środowisko nie jest korzystne dla bakterii, ponieważ ich aktywność wodna jest powyżej ProbioBalance jako pierwsza firma na świecie zastosowała innowacyjny PREBIOTYK – złożony polisacharyd Fibregum™ Bio Law o aktywności wodnej poniżej aw

Mat. prasowe

Reklama

Materiał przygotowany we współpracy z Medicaline - polskim producentem serii probiotyków ProbioBalance.

Reklama
Reklama
Reklama