Przedstawiamy 7 dowodów na to, że ostre przyprawy są zdrowe!
Uchronią przed przeziębieniem i…
Jesteś fanem ostrych sosów, curry i ognistego kurczaka po meksykańsku? Mamy dla Ciebie dobrą wiadomość! Okazuje się, że spożywanie ostrych potraw ma bardzo korzystny wpływ na nasze zdrowie. Oczywiście, jak ze wszystkim - przesadzić nie można.
Dziś obchodzimy Dzień Pikantnych Potraw! Przedstawiamy 7 powodów, dla których powinieneś częściej sięgać po ostre przyprawy. Nie tylko Twoje kubki smakowe na tym zyskają.
1. Walka z przeziębieniem
Pikantne przyprawy są bardzo skuteczne przy walce z przeziębieniami. Szczególnie ostre papryczki, które zawierają duży witaminy A i C, dzięki czemu wspomagają nasz układ odpornościowy. Dodatkowo, posiadają one właściwości antybakteryjne, więc pomagają naszemu organizmowi pozbyć się zarazków, a także oczyszczają drogi oddechowe i wspomaga walkę z katarem.
2. Przyspieszenie metabolizmu
Spożywanie ostrych potraw jest również zalecane w trakcie odchudzania. Posiadają one tzw. kapsaicynę, która przyspiesza bicie naszego serca i sprawia, że temperatura naszego ciała podwyższa się. Dzięki temu usprawnia się nasz metabolizm, co pomaga nam zrzucić zbędne kilogramy.
3. Pozbycie się toksyn
Jedzenie pikantnych produktów, sprawia, że bardziej się pocimy. Kapsaicyna, zawarta w nich, powoduje podwyższenie temperatury ciała, przez co zwiększa wydzielanie toksyn z naszego organizmu.
4. Walka z depresją
Okazuje się, że jedzenie ostrych potraw wspomaga wydzielanie serotoniny, która wpływa na poprawę naszego nastroju. To bardzo ważny hormon, który działa na nas relaksująco, poprawia pracę układu pokarmowego i reguluje ciśnienie krwi. Co więcej, ostre przyprawy powodują, że w naszym organizmie produkowane są endorfiny, hormony szczęścia.
5. Zmniejszenie ryzyka zachorowania na raka
Według badań spożywanie pikantnych papryczek może znacznie zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwór. Chilli zawiera w sobie dużą ilość kapsaicyny, która hamuje rozwój komórek nowotworowych.
6. Ostre przyprawy a cukrzyca
Jedzenie ostrych przypraw zmniejsza szansę na zachorowanie na cukrzycę. Jak się okazuje, wspomagają one organizm w przetwarzaniu żywności oraz pomagają zachować w organizmie odpowiedni poziom cukru.
7. Zalety dla umysły
Przeprowadzone badania udowadniają, że pikantne przyprawy posiadają antyoksydanty, które wspomagają nasz mózg podczas uczenia się. Korzystnie wpływają również na naszą pamięć.