Drinki gin bowls to nowy trend kuchenny na 2019 rok!
Zobacz jak zrobić tą wyjątkową wersję ginu z tonikiem!
- Weronika Chocholska
Czy są wśród nas miłośnicy ginu? Jeżeli tak, na pewno zadowolą Was nowe sposoby na ten alkohol - mowa o drinkach gin bowls! To nowe połączenie ginu z tonikiem. Są bardzo lekkie, letnie i…pięknie wyglądają - w sam raz, aby poczuć smak lata, gdy za oknem szaro i buro. Będą urozmaiceniem piątkowego wieczoru, kiedy przychodzi czas na relaks po całym, długim tygodniu. Dodatkowo, robi się je szybko w nieskomplikowany sposób, ale są za to bardzo eleganckie i wyrafinowane. Tworzymy je z najlepszych alkoholi oraz w specjalnych, zaokrąglonych szklankach do ginu, które podobno, poprzez swój kształt zapobiegają zbyt szybkiemu topnieniu kostek lodu.
Brzmi zachęcająco? Sprawdź jak zrobić gin bowl - wyjątkową wersję klasycznego ginu z tonikiem!
Składniki:
40 ml klasycznego dry ginu
10 ml truskawkowego ginu
100 ml toniku o smaku czarnego bzu (jeżeli wolisz, możesz użyć klasycznego toniku lub o smaku jaki lubisz)
jedna, cienko pokrojona truskawka
jedna czwarta cienko pokrojonego jabłka
garść owoców leśnych
6 poszatkowanych listków mięty
1 gałązka mięty
Sposób przygotowania:
Do szklanki do ginu lub podobnej, zaokrąglonej szklance wrzuć jabłko, truskawkę i owoce leśne. Następnie, wlej oba giny i wymieszaj je ze sobą. Dodaj tonik, maksymalnie zwiększając objętość napoju o dwie trzecie, aby uniknąć rocieńczenia. Na koniec dodaj pokruszonego lodu, a całość udekoruj poszatkowanymi liśćmi i gałązką mięty.