Sposób na letnie orzeźwienie? Szampan oczywiście! Poznajcie nowości marek Moët & Chandon i Veuve Clicquot!
W pierwszy dzień astronomicznego lata legendarne marki Moët & Chandon i Veuve Clicquot zaprosiły gości do warszawskiej restauracji… Na lato. Zielony ogród restauracji zakwitł tego wieczoru kolorowymi letnimi kwiatami i wypełnił się wakacyjnymi dekoracjami. Szampańskie marki połączyły siły, by zaprezentować nowy sposób serwowania szampana – na kostkach lodu i… niezwykłymi dodatkami. Goście próbowali Moët & Chandon Ice z listkiem mięty i plasterkiem limonki oraz Veuve Clicquot Rich z plasterkiem imbiru lub ogórka. O co chodzi w tym nowym sposobie serwowania szampana?
Polecamy też: Prosecco bez procentów? Kultowy trunek zainspirował... producenta lakierów do paznokci!
Jak się pije szampana z lodem?
Moët & Chandon Ice Impérial to pierwszy szampan na świecie stworzony specjalnie do serwowania z kostkami lodu. Jest to szampan typu demi-sec (półwytrawny), dlatego jego smak można przełamać owocowym lub orzeźwiającym składnikiem – rekomendujemy listek mięty, skórkę limonki lub białego grejpfruta, plasterek świeżego ogórka lub imbiru, czy świeże owoce, np. truskawki lub plasterek ananasa. Moët Ice najlepiej podawać w typowym kieliszku do czerwonego wina – idealnie z trzema kostkami lodu.
Veuve Clicquot Rich to z kolei pierwszy szampan Clicquot stworzony specjalnie do komponowania koktajli. Charakteryzuje się słodkimi i kwiatowymi aromatami, z wyraźnym, orzeźwiającym akcentem owoców cytrusowych. Smakuje najlepiej na kostkach lodu z dodatkiem zaskakującego składnika. Delikatną słodycz tego szampana można przełamać bardziej wytrawnym składnikiem – polecamy plasterek ananasa, ogórka lub imbiru, kawałek papryki, czy skórkę grejpfruta lub limonki. Smakuje też ciekawie z esencją herbaty Earl Grey. Rytuał szampański Rich jest prosty: 5 kostek lodu + 1 wybrany składnik + uzupełnienie kieliszka szampanem Veuve Clicquot Rich. Voilà, letni koktajl gotowy!
Spotkanie zorganizowane przez marki Moët & Chandon i Veuve Clicquot w warszawskiej restauracji Na lato. Na zdjęciu od lewej strony: Piotr Siodłak, Joanna Nowakowska, Mateusz Zaremba.
Polecamy też: Zagraniczne media podliczyły, ile alkoholu wypija tygodniowo królowa Elżbieta II. Ta ilość was zaskoczy!